Κορεσμένα Λιπαρά : είναι τελικά βλαβερά

Κορεσμένα Λιπαρά : είναι τελικά βλαβερά

Κορεσμένα Λιπαρά : είναι τελικά βλαβερά

Τα κορεσμένα λιπαρά είναι ο φόβος και ο τρόμος για όσους φροντίζουν την υγεία τους. Έχουν τελικά δίκιο ;

Ο σύγχρονος άνθρωπος δεν δίνει σημασία στο τροφή που τρώει και δυστυχώς κοιτάει να επενδύει τα χρήματα του σε άλλα πράγματα, από το να καταναλώνει υψηλής ποιότητας φαγητό. Στα τρόφιμα ισχύει «Ό,τι πληρώνεις, παίρνεις» και για αυτό τις περισσότερες φορές το καλό και ποιοτικό φαγητό είναι ακριβό. Όμως αν δεν έχει αξία για κάποιον να φροντίζει το σώμα του και την υγεία του, τότε τι έχει ;

Η έλλειψη ενημέρωσης και γνώσης πάνω στο συγκεκριμένο θέμα οδηγεί σε πολύ λανθασμένες διατροφικές επιλογές. Επιλογές, οι οποίες πολλές φορές ενθαρρύνονται ακόμα και από γιατρούς, των οποίων οι διατροφικές γνώσεις πολλές φορές ισοδυναμούν με αυτές ενός αρχάριου επισκέπτη του γυμναστηρίου. Πολλοί γιατροί περισσότερο από μια δεκαετία, προσπαθούσαν να πείσουν τους ασθενείς να επικεντρωθούν στην κατανάλωση δημητριακών και φιλέτων κρέατος, για να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης νοσημάτων. Ήταν τελικά όμως ορθοί ; Πάμε να δούμε.

Κορεσμένα λιπαρά και καρδιαγγειακά νοσήματα
Μια από τις πιο κουτές και ξεροκέφαλες απόψεις είναι αυτή της άμεσης σύνδεσης των κορεσμένων λιπαρών με την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων. Ολόκληρες γενιές ανθρώπων έχουν περάσει, πιστεύοντας στο δόγμα ότι η κατανάλωση τροφών υψηλών σε κορεσμένα λιπαρά, αυξάνει δραματικά των κίνδυνο καρδιακών και αγγειακών παθήσεων. Αυτή η άποψη όχι μόνο δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά, αλλά είναι και εντελώς λανθασμένη.

Η δημιουργία αυτής της άποψης προήλθε από τον γιατρό Dr. Ancel Keys που διεξήγαγε μια έρευνα για να αποδείξει την υπόθεση του, γνωστή ως “lipid hypothesis”. Συγκεκριμένα, σύγκρινε τα αποτελέσματα ερευνών από 7 χώρες όσων αφορά την κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών, αυξημένης χοληστερόλης και βλάβης του καρδιαγγειακού συστήματος. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι υπάρχει άμεση σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης λιπαρών και θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα. Οι Η.Π.Α ήταν πρώτη στην λίστα.

Με μία ματιά η παραπάνω θεωρία μπορεί να σας φαίνεται σωστή, αλλά η πραγματική αιτία δεν είναι αυτή(τα κορεσμένα λιπαρά). Το πρώτο σφάλμα είναι ότι οι ερευνητές που συμμετείχαν στην έρευνα έκαναν στατιστικές αναλύσεις από 22 διαφορετικές χώρες και παρουσίασαν τα ευρήματα μόνο από τις 7. Και αυτό, διότι από τις υπόλοιπες 15 δεν προέκυψε κάποια τέτοια σύνδεση. Ένα άλλο θέμα είναι ότι οι 7 χώρες, οι οποίες παρουσίασαν μεγάλα επίπεδα νοσηρότητας είναι επίσης πρώτες στην λίστα κατανάλωσης επεξεργασμένων υδατανθράκων, υδρογονωμένων φυτικών ελαίων και τρανς λιπαρών.

Διαβάστε Επίσης  Λεμόνι: Ποιες ασθένειες καταπολεμά

Με τα τελευταία να είναι τα πραγματικά αίτια εμφάνισης όχι μόνο καρδιαγγειακών νοσημάτων, αλλά και διαβήτη τύπου 2, παχυσαρκίας και κάποιων ειδών καρκίνου.

Αλλαγή στάσης απέναντι στα κορεσμένα λιπαρά από τις επιστήμες υγείας και τους διατροφολόγους

Μόνο την τελευταία δεκαετία οι επιστήμονες άρχιζαν να δέχονται την ιδέα ότι τα κορεσμένα λιπαρά και η χοληστερόλη δεν συνδέονται με τα καρδιαγγειακά νοσήματα, αλλά είναι οι επεξεργασμένοι, απλοί υδατάνθρακες και τα τρανς λιπαρά που είναι οι ένοχοι. Μην ξεχνάμε ότι οι άνθρωποι στο 99% της διάρκειας που ζωής τους ως Homo Sapiens έτρωγαν κυρίως κρέας και ζωικά λιπαρά, μαζί με μικρές ποσότητες φρούτων και λαχανικών, χωρίς να προσβάλλονται από καρδιακές παθήσεις. Ένας λόγος που θα μπορούσε να ενοχοποιηθεί το κρέας σαν υπαίτιο ασθενειών, όπως ο καρκίνος, είναι οι τεράστιες ποσότητες αντιβιοτικών, αυξητικών ορμονών και λοιπών φαρμάκων που λαμβάνουν τα ζώα από τις βιομηχανίες κρέατος, για την παραγωγή μεγαλύτερου κέρδους.

20ος αιώνας : Μαζική εισροή επεξεργασμένων τροφίμων στην αναπτυγμένες κοινωνίες δυτικού τύπου.

Τον 20ο αιώνα μεγάλο μέρος την κοινωνίας ξεκίνησε την κατανάλωση δημητριακών και φυτικών ελαίων (όπως η μαργαρίνη), σαν υποκατάστατα αυτών με ζωική προέλευση (όπως το βούτυρο). Μαζί με αυτή την μαζική κατανάλωση τέτοιων προϊόντων όμως, εκτινάχθηκαν και το ποσοστά εμφάνισης καρκίνου, διαβήτη και καρδιαγγειακών παθήσεων.

Δεδομένου του γεγονότος ότι το φαγητό είναι πιθανόν ο πιο βασικός παράγοντας στον έλεγχο της υγείας μας, είναι λογικό να πούμε ότι ο κόσμος έκανε ένα τραγικό λάθος τον περασμένο αιώνα όσων αφορά τις διατροφικές του συνήθειες. Η μοντέρνα επιστήμη της διατροφολογίας έχει αρχίσει πια να απορρίπτει τα κορεσμένα λιπαρά ως ένοχα για την εμφάνιση σοβαρών παθήσεων και έχει αρχίσει να ρίχνει την προσοχή της στα πραγματικά αίτια, δηλαδή τους απλούς, επεξεργασμένους υδατάνθρακες και τα υδρογονωμένα φυτικά έλαια.

Διαβάστε Επίσης  Νευροεπιστήμονες προειδοποιούν όσους μαγειρεύουν με σπορέλαια

Ακόμη και σήμερα οι πλειοψηφία του πληθυσμού κάνει εντελώς λανθασμένες διατροφικές επιλογές

Φαγητά που τρώει ο περισσότερος κόσμος, όπως δημητριακά, σφολιάτες, πίτσες, τηγανιτές πατάτες, burgers, milkshakes, κέικ και άλλα γλυκά είναι εντελώς φτωχά σε υγιή λιπαρά, πλούσια όμως σε ζάχαρη, τρανς λιπαρά και συντηρητικά όντας ουσιαστικά «σιωπηλοί δολοφόνοι». Και ναι, χρησιμοποιούμε τον όρο αυτό, καθώς τα παραπάνω αυξάνουν σημαντικά τα επίπεδα χρόνιας φλεγμονής στο σώμα. Αυξημένα επίπεδα φλεγμονής στο σώμα για μεγάλα χρονικά διαστήματα οδηγούν σε πολύ σοβαρές ασθένειες. Από την άλλη οι Εσκιμώοι, οι οποίοι τρέφονται κυρίως με ζωικά λιπαρά (ωμέγα 3) και ψάρια, χωρίς υδατάνθρακες εμφανίζουν μηδενικά ποσοστά θνησιμότητας από καρδιαγγειακές παθήσεις. Να διευκρινίσουμε ότι τα θανατηφόρα τρανς λιπαρά δεν υπάρχουν στην φύση, αλλά είναι αποτέλεσμα χημικής επεξεργασίας από τον άνθρωπο. Από τα παραπάνω προκύπτει ότι όσο πιο πολύ επεξεργασμένο είναι ένα τρόφιμο, τόσο χειρότερο είναι για το σώμα του ανθρώπου.

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές.

Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

Στόχος του άρθρου

Οι παραπάνω πληροφορίες έχουν στόχο να σας κάνουν να σκεφτείτε τι τρώτε και πως επηρεάζεται η υγεία σας. Ειδικά αν ο στόχος σας είναι η μακροζωία, τότε καλό είναι ξεκινήσετε αμέσως να βελτιώνεται την ποιότητα του φαγητού που τρώτε καθημερινά.

Γεώργιος Γιαννικέλης
Ειδικός σε θέματα Bodybuilding και Fitness

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *