Αλλεργία σε τσιμπήματα εντόμων

Αλλεργία σε τσιμπήματα εντόμων
Αλλεργία σε τσιμπήματα εντόμων
Η αλλεργία στα δηλητήρια των υμενοπτέρων, της μέλισσας ή της σφήκας δηλαδή, αποτελεί τυπική και πολύ επικίνδυνη αλλεργική αντίδραση. Το σημαντικότερο από όλα είναι ότι
θεραπεύεται και ότι μέχρι να θεραπευθεί ο ασθενής πρέπει να έχει πάντα μαζί του set αντιμετώπισης.

Τα Συμπτώματα
Η κλινική εικόνα χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση αλλεργικών συμπτωμάτων λίγα λεπτά μετά το νυγμό (το τσίμπημα δηλαδή). Η εικόνα μπορεί να είναι μια απλή κνίδωση, μπορεί όμως να είναι και συστηματική αναφυλαξία έως αλλεργικό σοκ (βλέπε στο αντίστοιχο κεφάλαιο).
Αυτό το οποίο πρέπει να γνωρίζει ο ασθενής είναι ότι είναι πολύ πιθανό σε νέο νυγμό η αντίδραση να είναι πιο σοβαρή.
Η μέλισσα δεν έχει διασταυρούμενη ευαισθησία με τις σφήκες.

Η Διάγνωση

Η διάγνωση γίνεται με δια νυγμού και ενδοδερμικές δοκιμασίες και υποστηρίζεται με εξετάσεις αίματος (ειδική IgE ορού έναντι των δηλητηρίων). Τα δηλητήρια που ελέγχονται είναι της μέλισσας και των διαφόρων ειδών της σφήκας (common, paper, white-faced και yellow faced hornets, της vespa-crabo). Η common (vespula) είναι μικρή σε μέγεθος και φτιάχνει τη φωλιά της από λάσπη, είναι συχνό ο ασθενής να την πατήσει και έτσι είναι η πιο συχνή. H paper (pollistes) φτιάχνει τη φωλιά της από χαρτί, τη συναντάμε στις μεσογειακές χώρες. Τα hornets (ο κόσμος τα λέει «σερσέγκια», «σκούρκους») είναι πολύ μεγαλύτερα σε μέγεθος και έχουν σε υψηλό ποσοστό διασταυρούμενη υπερευαισθησία με την common, σε αντίθεση με την paper.

Διαβάστε Επίσης  Η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο υπέρτασης

Η μέλισσα δεν έχει διασταυρούμενη ευαισθησία με τις σφήκες. Υπενθυμίζω ότι διασταυρούμενη ευαισθησία σημαίνει να υπάρχουν κοινά στοιχεία στη σύσταση των δηλητηρίων. Εν προκειμένω, σημαίνει ότι αν ένας ασθενής εμφανίσει αλλεργία μετά το νυγμό μιας μικρής σφήκας (και είναι common), ενδεχομένως θα εμφανίσει αλλεργία και μετά το νυγμό από ένα «σερσέγκι».


.

Το δηλητήριο της μέλισσας αποτελεί ισχυρότατο αλλεργιογόνο

Η Αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση γίνεται με ενέσιμη ανοσοθεραπεία. Είναι προφανές ότι από τη στιγμή που μιλάμε για επικίνδυνη για τη ζωή αλλεργία αυτή η θεραπεία αποτελεί μονόδρομο.

Διαβάστε Επίσης  Μόσιαλος: Γιατί δεν πρέπει να κατεβάζουμε τη μάσκα στο πηγούνι μας

Πλην του set αντιμετώπισης, ο ασθενής θα πρέπει επίσης να αποφεύγει τα πολύ έντονα χρώματα στα ρούχα του, τα φαρδιά ρούχα, τα έντονα αρώματα, τα αναψυκτικά στις παραλίες, τις έντονες κινήσεις όταν τον πλησιάζει μια μέλισσα ή μια σφήκα, το να περπατάει ξυπόλυτος, το να αφήνει ανοικτό το παράθυρο του αυτοκινήτου όταν οδηγεί.


.

Είναι πολύ χρήσιμο, εφόσον δεχτεί νυγμό (τσίμπημα), να προσέξει αν παρέμεινε κεντρί τοπικά ή αν το υμενόπτερο πέθανε, ώστε να πληροφορήσει τον αλλεργιολόγο.

Αν ένας ασθενής εμφανίσει ασυνήθιστα βαριά αντίδραση (για παράδειγμα λιποθυμικό επεισόδιο άμεσα χωρίς λοιπή συμπτωματολογία), τότε είναι απαραίτητο να διερευνηθεί για υποκείμενη μαστοκύττωση.

http://fe-mail.gr            alergia_tsimpimata

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *