Οι 10 ενδείξεις έλλειψης σιδήρου

Οι 10 ενδείξεις έλλειψης σιδήρου

Οι 10 ενδείξεις έλλειψης σιδήρου


Ετοιμάστε μία σαλάτα κι ένα πιάτο με μπριζόλα και σπανάκι εάν εντοπίσετε ότι έχετε κάποιες από τις παρακάτω αναφερόμενες ενδείξεις έλλειψης σιδήρου!
Ο σίδηρος, όπως όλες γνωρίζετε, είναι ένα από τα σημαντικότερα μέταλλα που (πρέπει να) υπάρχουν στον οργανισμό μας σε συγκεκριμένη «ποσότητα», ανάλογα πάντα με το φύλο και την ηλικία του καθενός. Πρόκειται για το στοιχείο εκείνο το οποίο φέρει την ευθύνη της μεταφοράς του οξυγόνου από το ένα κύτταρο στο άλλο.
Ούσες γυναίκες, καλό θα ήταν να γνωρίζετε ότι στατιστικώς έχετε περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσετε ενδείξεις έλλειψης σιδήρου, μιας και, όπως δείχνουν τα μέχρι στιγμής δεδομένα, συνιστά μία από τις συνηθέστερες διατροφικές ελλείψεις που πλήττει τις γυναίκες κι όχι τους άνδρες.
Ασφαλώς, οι αιματολογικές εξετάσεις είναι εκείνες που μπορούν να σας διαβεβαιώσουν για την ποσότητα του σιδήρου που εντοπίζεται στον οργανισμό σας, καθώς και για το εάν είναι επαρκής ή όχι. Ωστόσο, υπάρχουν και 10 ενδείξεις έλλειψης σιδήρου, δηλαδή 10 συγκεκριμένα σημάδια που φανερώνουν ότι πιθανότατα και να μην έχετε όσο σίδηρο χρειάζεται ο οργανισμός σας για να λειτουργεί σωστά και ομαλά.
Αν δε θέλετε να οδηγηθείτε κατευθείαν σε ένα μικροβιολογικό κέντρο για εξετάσεις αίματος, λοιπόν, μπορείτε να παρατηρήσετε εάν και ποιες από τις 10 ενδείξεις έλλειψης σιδήρου εμφανίζετε στην καθημερινή σας ζωή. Κι έπειτα, πηγαίνετε για τις  εξετάσεις σας, ώστε να αποκτήσετε μία πληρέστερη και ακριβέστερη εικόνα της κατάστασης και, εν εκτάσει, να δείτε πώς θα πορευτείτε.


.

Οι 10 ενδείξεις έλλειψης σιδήρου
Ποιες είναι οι 10 ενδείξεις έλλειψης σιδήρου, τα δέκα σημάδια που υποδηλώνουν πως από τον οργανισμό σας απουσιάζει λίγο ή πολύ το εν λόγω μέταλλο; Αυτές που αναφέρονται ακριβώς παρακάτω.
1)Χλωμό δέρμα. Μία από τις ενδείξεις έλλειψης σιδήρου που είναι εύκολα παρατηρήσιμη τόσο από εσάς όσο και από τα κοντινά σας πρόσωπα που σας γνωρίζουν και σας βλέπουν αρκετά τακτικά είναι το χλωμό χρώμα στο δέρμα και κυρίως στο πρόσωπο. Αυτή η «χλωμάδα» οφείλεται αφενός στη μειωμένη αιμάτωση του δέρματος του προσώπου αλλά και του σώματός σας αφετέρου στο μειωμένο αριθμό ερυθρών αιμοσφαιρίων στο δέρμα σας.
2)Συνεχής κόπωση. Η επίμονη κόπωση μέσα στην ημέρα σας, που δύσκολα σας… εγκαταλείπει και σας αφήνει να ηρεμήσετε σωματικά, είναι από τις ισχυρές ενδείξεις έλλειψης σιδήρου από τον οργανισμό σας. Ο σίδηρος, όπως προλογίσαμε, συντείνει στη μεταφορά του οξυγόνου ανάμεσα στα πολυάριθμα κύτταρά μας. Όταν τα επίπεδα σιδήρου είναι χαμηλά, τότε συμβαίνει η μεταφορά οξυγόνου να δυσχεραίνεται ως διαδικασία κι επομένως τα κύτταρα, οι ιστοί και κατ’ επέκταση τα όργανά μας να μην είναι τόσο αποδοτικά, με άμεσο επακόλουθο να νιώθουμε μια διαρκή κόπωση.
3)Δυσκολία συγκέντρωσης. Η σύνθεση των νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου επηρεάζεται αρνητικά όταν ο σίδηρος δεν επαρκεί, κάτι που οδηγεί τα κέντρα του εγκεφάλου που ελέγχουν τα επίπεδα συγκέντρωσής μας στο να πλήττονται και να μη λειτουργούν ούτε κι αυτά όπως θα έπρεπε. Έτσι, εάν παρουσιάζετε έλλειψη συγκέντρωσης σε ένα έργο, στη δραστηριότητα που εκτελείτε κάθε φορά, τότε καλά θα κάνετε πρώτα να δείτε και τις υπόλοιπες εννέα ενδείξεις έλλειψης σιδήρου κι εν συνεχεία να προβείτε σε αιματολογικές εξετάσεις άμεσα.
4)Σπάσιμο και αλλοίωση σχήματος νυχιών. Όταν τα νύχια σας ξαφνικά αρχίζουν να σπάνε εύκολα, τότε είναι πολύ πιθανό να εκλείπει σίδηρος από τον οργανισμό σας. Επίσης, κάτι αντίστοιχο ενδέχεται να συμβαίνει και στην περίπτωση που αλλοιώνεται το σχήμα των νυχιών σας, όταν συγκεκριμένα εμφανίζονται κάποιες κοιλότητες και καμπύλες σε αυτά. Συνεπώς, εάν τα νύχια των χεριών ή/ και των ποδιών σας είναι επιρρεπή στο να σπάζουν ή, ακόμη, έχουν αλλοιωθεί ως προς το σχήμα τους, τότε αυτές είναι ενδείξεις έλλειψης σιδήρου.

Διαβάστε Επίσης  Νοσοκομείο Σερρών : Μόλις τρεις γιατροί για 70 ασθενείς με κοροναϊό

5)Δύσπνοια. Η δύσπνοια όσο και κάποιες άλλες, παρόμοιες δυσκολίες κατά την αναπνοή μπορούν επίσης να αποτελούν ενδείξεις έλλειψης σιδήρου. Πώς εξηγείται, όμως, το γεγονός ότι τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου προκαλούν κάποια δυσκολία στην αναπνοή; Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη λειτουργία και το σημαίνοντα ρόλο που διαδραματίζει ο σίδηρος, τον οποίο και προαναφέραμε δις, η έλλειψή του σημαίνει ανεπάρκεια στην ποσότητα του οξυγόνου κι άρα προβλήματα στο αναπνευστικό σύστημα. Μάλιστα, αυτή η δυσκολία στην αναπνοή είναι εφικτό να παρατηρείται όχι μόνο όταν βρίσκεστε εν κινήσει, αλλά ακόμα και σε στιγμές χαλάρωσης.


.

6)Μείωση της απόδοσης. Κάθε γυμναστική άσκηση, όσο απαιτητική ή όχι κι αν είναι, προϋποθέτει την ύπαρξη επαρκούς ποσότητας σιδήρου προκειμένου να πραγματοποιηθεί και μάλιστα επιτυχώς. Έτσι, όταν τα επίπεδα σιδήρου είναι μειωμένα, μειώνονται αναλογικά και οι αποδόσεις στις προπονήσεις και τη γυμναστική. Θα έχετε σίγουρα επίγνωση της συνήθης χορήγησης συμπληρωμάτων σιδήρου σε αθλητές, η οποία γίνεται με σκοπό να βελτιστοποιηθεί η επίδοσή τους.
7)Συχνές λοιμώξεις. Οι λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος καθίστανται συχνότερα εμφανιζόμενες σε γυναίκες (και άνδρες ασφαλώς) που από τον οργανισμό τους απουσιάζει σημαντική ωστόσο απαραίτητη ποσότητα σιδήρου.
8)Κιτρινωπά ή ροζ ούρα. Όταν κατά τη διούρηση προκύπτουν διαφορετικού χρώματος ούρα από το φυσιολογικό – «υγιές» – χρώμα που αρμόζει να έχουν και είναι είτε κιτρινωπά είτε ροζ, τότε αυτή είναι πιθανό να αποτελεί μία ακόμα από τις 10 ενδείξεις έλλειψης σιδήρου από τον οργανισμό σας, κάτι το οποίο και πρέπει φυσικά να ελέγξετε άμεσα.
9)Πόνοι στους μύες. Οι πόνοι στις διάφορες μυϊκές ομάδες εντάσσεται στη λίστα με τις συνηθέστερες και βασικότερες 10 ενδείξεις έλλειψης σιδήρου. Η έλλειψη σιδήρου συνάδει με τη δυσλειτουργία κατά τη διαδικασία της οξυγόνωσης των κυττάρων, η οποία με τη σειρά της συνεπάγεται τη σημαντική καθυστέρηση τόσο της επούλωσης όσο και της διαδικασίας της ανάπλασης των μυών. Οι μυϊκοί πόνοι είναι το ακριβώς επόμενο επακόλουθο που συνοδεύει όλη αυτήν τη λαθεμένη λειτουργία την οποία προκαλεί η έλλειψη σιδήρου.
10)(Συναισθηματική) απάθεια. Το δέκατο και τελευταίο από τα σημάδια που έρχεται να συμπληρώσει και να κλείσει τον κατάλογο με τις 10 ενδείξεις έλλειψης σιδήρου είναι αυτό που επιλέξαμε να ονομάσουμε ως απάθεια, ως συναισθηματική – ίσως – απάθεια. Για να γίνουμε πιο σαφείς, όταν λείπει σίδηρος από τον οργανισμό μας, πέραν όλων εκείνων των σωματικών συμπτωμάτων που αναφέραμε παραπάνω (νύχια που σπάνε, πόνοι στου διάφορους μύες, αίσθημα επίμονης κόπωσης, έλλειψη συγκέντρωσης σε μία δραστηριότητα και τα λοιπά), είναι πολύ πιθανό μια γυναίκα να εμφανίσει μια μειωμένη συναισθηματική ανταπόκριση τόσο σε άτομα όσο και σε πράγματα, καταστάσεις και δραστηριότητες που άλλοτε τη χαροποιούσαν ιδιαίτερα. Γι’ αυτό, εάν παρατηρήσετε αιφνιδίως μία τέτοια αλλαγή στην καθημερινή σας ζωή και στις συναναστροφές σας, τότε δεν έχετε παρά να ελέγξετε τα επίπεδα του σιδήρου σας.
Ολοκληρώνοντας με τις 10 ενδείξεις έλλειψης σιδήρου, κρίναμε σκόπιμο να συμπεριλάβουμε στο συγκεκριμένο άρθρο μας τις τροφές αυτές που συνιστούν τις κυριότερες πηγές σιδήρου, και είναι: το συκώτι, το κακάο σε σκόνη, τα ξερά φασόλια, οι φακές, ο αρακάς, η σοκολάτα, το κρέας κατσίκας, οι γαρίδες, τα καλαμάρια, οι σταφίδες, τα αυγά, το σπανάκι, η γαλοπούλα, το μοσχαρίσιο κρέας και τέλος το χοιρινό κρέας.
Διαβάστε Επίσης  Παχυσαρκία και καρδιοπάθεια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *