Πανελλήνιες εξετάσεις και ψυχολογία: Πώς μπορούν να καταπολεμήσουν το άγχος οι μαθητές;

Πανελλήνιες εξετάσεις και ψυχολογία: Πώς μπορούν να καταπολεμήσουν το άγχος οι μαθητές;
Πανελλήνιες εξετάσεις και ψυχολογία: Πώς μπορούν να καταπολεμήσουν το άγχος οι μαθητές;

Πολλές είναι οι περιπτώσεις που ο μαθητής έχει δουλέψει πυρετωδώς όλη τη χρονιά και πλέον πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Ωστόσο η συναισθηματική φόρτιση και η τεράστια
βαρύτητα που δίνεται, κάνουν τις πανελλήνιες εξετάσεις μια δύσκολη και ψυχοφθόρα διαδικασία.
Υπάρχει τρόπος να γίνει η διαδικασία λιγότερο επίπονη και λιγότερο στρεσογόνα; Φυσικά και ναι!


.

Συνειδητές αναπνοές

Μια από τις πιο εύκολες και αποτελεσματικές τεχνικές για τη μείωση του άγχους είναι οι συνειδητές αναπνοές, οι οποίες βασίζονται σε τεχνικές γιόγκα. Χαλαρώνοντας τα χέρια και τους ώμους, συγκεντρωνόμαστε σε κάθε μας αναπνοή. Εισπνέουμε από τη μύτη φουσκώνοντας την κοιλιά και μετά το στήθος με αέρα. Εκπνέουμε πάλι από τη μύτη αργά και φυσικά. Επαναλαμβάνουμε μερικές φορές.

Διαβάστε Επίσης  Σαν σήμερα 17 Δεκεμβρίου : Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας


Τεχνικές χαλάρωσης

Καθόμαστε αναπαυτικά, κλείνουμε τα μάτια και σφίγγουμε όσο πιο δυνατά μπορούμε το δεξί μας χέρι σε γροθιά για 5″. Μετά αφήνουμε όλους τους μυς του χεριού μας να χαλαρώσουν τελείως. Παρατηρούμε τη διαφορά ανάμεσα στην ένταση και τη χαλάρωση. Επαναλαμβάνουμε τουλάχιστον 2 φορές. Κάνουμε το ίδιο και με το αριστερό μας χέρι. Προχωρούμε διαδοχικά και στα άλλα μέρη του σώματος (τις γάμπες, τους μηρούς, την κοιλιά, το πρόσωπο κτλ.) σφίγγοντας και χαλαρώνοντας, μένοντας πάντα συγκεντρωμένοι στην αναπνοή μας.

Θετικές και όμορφες σκέψεις

Είναι σημαντικό να αποφεύγουμε τις αρνητικές σκεψεις και την καταστροφολογία (π.χ. “δεν θα γράψω τίποτα”, “δεν ξέρω τίποτα”) , γιατί έτσι συχνά προκαλούμε οι ίδιοι άθελά μας το αρνητικό αποτέλεσμα (“αυτοεκπληρούμενη προφητεία”). Όταν λοιπόν πιάνουμε τον εαυτό μας να σκέφτεται με αυτόν τον τρόπο, χρειάζεται να τον σταματάμε λέγοντας μέσα μας “σταμάτα” ή “stop” και να βάζουμε τη λογική μας λέγοντας πόσο έχουμε δουλέψει όλη τη χρονιά κτλ.

Διαβάστε Επίσης  ΚΡΗΤΙΚΗ ΜΑΓΕΙΑ-ΤΟ ΒΟΤΑΝΟ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΗ


.

Παπακυργιάκη Χρύσα
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *