Εσείς αντέχετε όλη την αλήθεια;

Εσείς αντέχετε όλη την αλήθεια;
Εσείς αντέχετε όλη την αλήθεια;

Εμείς οι άνθρωποι φαίνεται να διαθέτουμε αρκετούς αμυντικούς μηχανισμούς, που μας επιτρέπουν να αντιμετωπίσουμε διάφορες δυσάρεστες καταστάσεις της καθημερινότητάς μας. Ένας από αυτούς είναι,
για παράδειγμα, η διαστρέβλωση της πραγματικότητας (π.χ. μέσω της άρνησης), γιατί όσο λιγότερα γνωρίζουμε και αντιλαμβανόμαστε, τόσο πιο ήρεμοι είμαστε.
 


Πολλές φορές δεν θέλουμε να δούμε την αλήθεια και τις περισσότερες φορές δεν την αντέχουμε…


.





Πότε αναζητάμε την αλήθεια;
Το αν θα θελήσουμε να μάθουμε την αλήθεια ή θα προσπαθήσουμε να την αποφύγουμε εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Ποιοι είναι αυτοί;
Οι προσδοκίες μας: Πρόκειται για τον πιο προφανή και πιθανότατα τον πιο ισχυρό παράγοντα, αφού όσο πιο σίγουροι είμαστε για τα κακά νέα που θα έρθουν, τόσο μεγαλύτερη προσπάθεια καταβάλλουμε για να τα αποφύγουμε.
Η έλλειψη ελέγχου: Όταν αισθανόμαστε ότι δεν μπορούμε να ελέγξουμε τις συνέπειες που μπορεί να συνοδεύουν μια πληροφορία, τότε αποκτάμε ένα ισχυρό κίνητρο για να την αποφύγουμε. Αυτό συμβαίνει όταν, για παράδειγμα, πρέπει να κάνουμε κάποιες σοβαρές ιατρικές εξετάσεις.
Η ικανότητα να αντεπεξερχόμαστε στις δυσκολίες: Συνήθως αναζητούμε πληροφορίες όταν θεωρούμε ότι μπορούμε να διαχειριστούμε αυτό που θα ανακαλύψουμε. 
Η ευκολία ή δυσκολία να την κατανοήσουμε: Όταν οι πληροφορίες που θα δεχτούμε είναι δυσνόητες και απαιτούν προσπάθεια προκειμένου να τις επεξεργαστούμε και να τις ερμηνεύσουμε, τότε προσπαθούμε να τις αποφύγουμε.


Χρειάζεται θάρρος η αλήθεια; 
Η αλήθεια έρχεται με κάποιο αντίτιμο, το οποίο άλλοι μπορούν να το αντέξουν και άλλοι όχι. Έρχεται μαζί με αγωνίες, απογοητεύσεις και ευθύνες, που φυσικά προτιμάμε να αποφύγουμε. Η αλήθεια μπορεί να είναι επώδυνη και δύσκολη και συχνά απαιτεί από εμάς να βγάλουμε το κεφάλι από την άμμο, να ανοίξουμε τα μάτια και να κάνουμε κάτι για τον εαυτό μας, να αναλάβουμε δράση, να μεγαλώσουμε.


Μαθήματα για να την αντέχουμε
Η αλήθεια δεν αρέσει πάντα και δεν αρέσει σε όλους. Πώς, λοιπόν, μπορούμε να τη διαχειριστούμε; 
1. Καλό είναι να ξεκινήσουμε με μια ενδοσκόπηση, εξερευνώντας γιατί μια αλήθεια μπορεί να είναι δυσάρεστη για εμάς. Ας σκεφτούμε: Τι είναι αυτό που κρύβεται πίσω από αυτήν και μας αναστατώνει; Ποια η σχέση του με το «εγώ» μας και γιατί μας δημιουργεί συγκεκριμένα συναισθήματα;
2. Επίσης, είναι απαραίτητο να συνειδητοποιήσουμε ότι η αλήθεια είναι κάτι παραπάνω από αυτό που μπορούμε να αποδεχτούμε και δεν έχει μόνο 
μία οπτική, ώστε να επηρεάζει μονόπλευρα 
τη ζωή μας.
3. Πολλές «πικρές» αλήθειες ίσως κρύβουν μηνύματα που θα πρέπει να ενεργοποιήσουν έναν συναγερμό μέσα μας για πράγματα και καταστάσεις που θα μπορούσαμε να αλλάξουμε. 
4. Δεν είναι μόνο ανυπόφορη ή πικρή η αλήθεια, γι’ αυτό είναι σημαντικό να αλλάξει ο τρόπος που βλέπουμε τις συνέπειές της. Στην περίπτωση αυτή, η βοήθεια του ειδικού είναι απαραίτητη. Η γνωσιακή ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει το άτομο να δει τη ρεαλιστική πραγματικότητα 
από άλλη οπτική γωνία, εξετάζοντας παράλληλα νέες προοπτικές και εφαρμόζοντας τεχνικές που θα το οδηγήσουν στην αποδοχή και τη διαχείριση της αλήθειας.

Διαβάστε Επίσης  Οι «φυλές» χρηστώνΟι τέσσερις «φυλές» χρηστών του Facebook:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *