Ζευγάρια με διαφορά ηλικίας: Ευτυχισμένα, αλλά όχι για πολύ…

Τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες δηλώνουν πιο ικανοποιημένοι από τον γάμο τους όταν το ταίρι
τους είναι αρκετά χρόνια μικρότερο σε ηλικία, όμως αυτή η ικανοποίηση φαίνεται ότι με τα χρόνια «σβήνει», δείχνει μια νέα επιστημονική μελέτη ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο στο Μπόλντερ.

Η μελέτη, η οποία βασίστηκε σε στοιχεία για χιλιάδες ζευγάρια σε βάθος 13 ετών, δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Population Economics.

Ένα άλλο αξιοσημείωτο εύρημα των ερευνητών είναι ότι τα ζευγάρια με μεγάλη διαφορά ηλικίας είναι λιγότερο «ανθεκτικά» στις δυσκολίες που μπορεί να τους εμφανιστούν, συγκριτικά με συνομήλικους συζύγους.

Δεν αποτελεί έκπληξη ότι οι άντρες με πολύ νέες γυναίκες δηλώνουν πιο ικανοποιημένοι από τον γάμο τους, ιδιαίτερα τον πρώτο καιρό, ωστόσο φάνηκε να ισχύει το ίδιο και για τις γυναίκες με νεότερο σύζυγο. Βέβαια, οι σύζυγοι των μεγαλύτερων αντρών και γυναικών δεν δηλώνουν εξίσου ικανοποιημένοι.

«Διαπιστώσαμε ότι οι άντρες που είναι παντρεμένοι με νεότερες γυναίκες είναι οι πιο ικανοποιημένοι, ενώ όσοι είναι παντρεμένοι με αρκετά μεγαλύτερης ηλικίας γυναίκες οι λιγότερο ικανοποιημένοι» αναφέρει η Τέρρα ΜακΚίνις, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο. «Από την άλλη, και οι γυναίκες δηλώνουν χαμηλά επίπεδα ικανοποίησης εάν είναι παντρεμένες με μεγαλύτερης ηλικίας άντρες, αλλά υψηλά όταν οι σύζυγοί τους είναι αρκετά μικρότεροι».

Η αρχική ικανοποίηση των αντρών και γυναικών μεγαλύτερης ηλικίας, διαπίστωσαν οι ερευνητές, αρχίζει να «ξεθωριάζει» μετά από 6-10 χρόνια γάμου, ιδιαίτερα αν παρουσιαστούν προβλήματα όπως η σημαντική απώλεια χρημάτων ή η ανεργία.

Μια πιθανή εξήγηση γι’ αυτό, σύμφωνα με τη ΜακΚίνις, είναι ότι τα ζευγάρια που είναι κοντά στην ηλικία συγχρονίζονται καλύτερα ως προς τις σημαντικές αποφάσεις που πρέπει να πάρουν στη ζωή τους ή τις προτεραιότητές τους κι έτσι είναι καλύτερα «εξοπλισμένα» για να ανταπεξέλθουν σε τυχόν δυσάρεστες καταστάσεις. Αντιθέτως, μια αναποδιά που θα συμβεί σε ένα ζευγάρι με μεγάλη διαφορά ηλικίας θα εκθέσει πιθανώς εντάσεις ή ασυμβατότητες που υποβόσκουν.


Πηγή: onmed.gr

Διαβάστε Επίσης  Γιατί το Σάββατο πριν την Κυριακή των Ἀποκρεών λέγεται "Σάββατο τῶν Ψυχῶν";

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *