3 κινήσεις που αποκαλύπτουν την πραγματική σου ηλικία

 

3 κινήσεις που αποκαλύπτουν την πραγματική σου ηλικία

3 κινήσεις που αποκαλύπτουν την πραγματική σου ηλικία

 

Η βιολογική ηλικία δεν είναι πάντα ίδια με τη χρονολογική.

Τι εννοώ: Η χρονολογική ηλικία είναι πρακτικά τα χρόνια που υπάρχεις σε τούτο τον κόσμο.

Η βιολογική ηλικία από την άλλη, έχει να κάνει με τα κύτταρά σου. Ενώ λοιπόν τα γενέθλιά μας δείχνουν πόσα χρόνια έχουμε ζήσει, η βιολογική ηλικία αντανακλά την πραγματική κατάσταση του σώματος και των φυσικών ικανοτήτων μας. Το πράγμα γίνεται πιο ενδιαφέρον, καθώς πρόσφατες μελέτες έχουν αναδείξει συγκεκριμένες κινήσεις που μπορούν να αποκαλύψουν τη βιολογική μας ηλικία.

Ειδικοί στην επιστήμη της φυσιολογίας και της κινησιολογίας επισημαίνουν ότι ο τρόπος που κινούμαστε δεν σχετίζεται μόνο με την φυσική μας κατάσταση, αλλά και με την υγεία των αρθρώσεων, των μυών και της ισορροπίας μας.

 

Ας δούμε, λοιπόν, 3 συγκεκριμένες κινήσεις που αποκαλύπτουν την πραγματική μας ηλικία και τους λόγους που αυτές αποτελούν δείκτες της βιολογικής μας κατάστασης.

1. Το αν μπορείς να σηκωθείς από καθιστή θέση χωρίς βοήθεια, μαρτυρά την πραγματική ηλικία σου
Η κίνηση του να σηκωνόμαστε από το έδαφος, χωρίς να χρησιμοποιούμε τα χέρια μας ή άλλα στηρίγματα, είναι μια βασική κίνηση που σχετίζεται άμεσα με τη βιολογική ηλικία. Μελέτες δείχνουν ότι άτομα που μπορούν να εκτελέσουν αυτήν την κίνηση με άνεση έχουν μεγαλύτερη ευλυγισία και μυϊκή δύναμη, ενώ η δυσκολία στην εκτέλεσή της συσχετίζεται με μειωμένη κινητικότητα και αύξηση του κινδύνου πτώσεων.

Διαβάστε Επίσης  Ζευγάρι Τούρκων ήρθε να ευχαριστήσει την Παναγία Τσαμπίκα που τους έδωσε παιδί

Η ικανότητα αυτή βασίζεται στη δύναμη των ποδιών, την ευλυγισία και τον συντονισμό των κινήσεων, παραμέτρους που συνήθως εξασθενούν με την πάροδο της ηλικίας. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Preventive Cardiology, η αδυναμία εκτέλεσης αυτής της κίνησης συνδέεται με υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας σε μεσήλικες και ηλικιωμένους.

2. Ισορροπία στο ένα πόδι για πάνω από 10 δευτερόλεπτα
Η ισορροπία στο ένα πόδι είναι μια κίνηση που απαιτεί καλή μυϊκή δύναμη, έλεγχο του κορμού και υγιή λειτουργία των νευρολογικών αντιδράσεων. Η ικανότητά μας να σταθούμε στο ένα πόδι για τουλάχιστον 10 δευτερόλεπτα έχει αναδειχθεί από πολλές μελέτες ως δείκτης βιολογικής υγείας και μακροζωίας.

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι η δυσκολία στη διατήρηση ισορροπίας σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο πτώσεων και οστεοπόρωσης, καταστάσεις που συνήθως επιδεινώνονται όσο μεγαλώνουμε. Σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Sports Medicine, φάνηκε ότι οι ενήλικες που δεν μπορούσαν να διατηρήσουν ισορροπία στο ένα πόδι για 10 δευτερόλεπτα είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου μέσα στην επόμενη δεκαετία.

3. Η ταχύτητα βαδίσματος μαρτυρά την πραγματική ηλικία μας
Η ταχύτητα με την οποία βαδίζουμε συνδέεται άμεσα με τη φυσική κατάσταση και την υγεία της καρδιάς μας. Το γρήγορο περπάτημα δείχνει συνήθως καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία, καλή λειτουργία του μυοσκελετικού συστήματος και αποτελεσματική ροή αίματος στους μύες και τον εγκέφαλο.

Διαβάστε Επίσης  Γιάννης Βογιατζής: «Όταν τα βρω “σκούρα” στη ζωή ζητάω τη βοήθεια της Παναγίτσας»

Η ταχύτητα βαδίσματος χρησιμοποιείται ευρέως σε κλινικές μελέτες ως δείκτης της βιολογικής ηλικίας, καθώς αποτυπώνει την κατάσταση της καρδιακής και μυϊκής λειτουργίας. Μελέτη από το Journal of the American Medical Association, αναφέρει ότι η μείωση της ταχύτητας βαδίσματος μπορεί να αποτελεί προγνωστικό δείκτη θνησιμότητας για τα άτομα άνω των 65 ετών. Το περπάτημα αποτελεί για πολλούς μια καθημερινή δραστηριότητα και η δυσκολία στην εκτέλεσή της είναι συχνά προάγγελος κινητικών και καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Συμπέρασμα: Η βιολογική ηλικία μπορεί να αποκαλυφθεί μέσα από απλές καθημερινές κινήσεις, όπως το αν μπορείς να σηκωθείς από τη θέση σου χωρίς στήριξη, η ισορροπία στο ένα πόδι και η ταχύτητα βαδίσματος. Αυτές οι κινήσεις βασίζονται σε σωματικές ικανότητες που φθίνουν με την πάροδο του χρόνου, αποκαλύπτοντας την κατάσταση του σώματος μας και την υγεία μας.

Ακολουθώντας μια υγιεινή ζωή, μπορούμε να ενισχύσουμε τις φυσικές μας ικανότητες και να καθυστερήσουμε τη φθορά που επιφέρει ο χρόνος, αποδεικνύοντας ότι η ηλικία είναι τελικά ίσως κάτι περισσότερο από απλά ένας αριθμός. Τώρα ξέρεις.

 

Πηνελόπη Μποσταντζόγλου

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *