Ποιες ενέργειες μπορούμε να κάνουμε όταν τα παιδιά είναι αναστατωμένα χωρίς να γνωρίζουν το λόγο

 

Ποιες ενέργειες μπορούμε να κάνουμε όταν τα παιδιά είναι αναστατωμένα χωρίς να γνωρίζουν το λόγο

Ποιες ενέργειες μπορούμε να κάνουμε όταν τα παιδιά είναι αναστατωμένα χωρίς να γνωρίζουν το λόγο

 

Ο θυμός συχνά προκύπτει σε όλους μας όταν αισθανόμαστε ότι δεν έχουμε τον έλεγχο μιας κατάστασης.

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου η συμπεριφορά μας μπορεί να ξεφύγει λόγω του θυμού, κυρίως όταν δυσκολευόμαστε να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας ή να μιλήσουμε για αυτό που μας ενόχλησε.

Γι’ αυτό είναι σημαντικό να καταβάλουμε προσπάθεια ώστε τα παιδιά να μάθουν να αναγνωρίζουν τα συναισθήματά μας. Αν δεν γνωρίζουν τα ίδια τι τα προκάλεσε, μπορούμε να συνεργαστούμε μαζί τους για να ανακαλύψουμε την αιτία.

Επιπλέον, επιθυμούμε η επόμενη γενιά των παιδιών να κατανοήσει ότι η αληθινή δύναμη έγκειται στην ικανότητα να διαχειρίζονται όλα τα συναισθήματά τους. Αυτό απαιτεί μεγάλη προσπάθεια και υπομονή από εμάς, ακόμη και όταν τα παιδιά μας εκδηλώνουν αγένεια ή προκλητικότητα, γεγονός που υποδηλώνει ότι κάτι τα έχει πραγματικά ενοχλήσει.

Διαβάστε Επίσης  Τι πρέπει να κάνετε άμεσα αν το παιδί καταπιεί μπαταρία-κουμπί

 

Ας εξετάσουμε από κοινού ένα παράδειγμα

Ας υποθέσουμε ότι το παιδί γίνεται αγενές και κάπως επιθετικό απέναντί μας, και όταν το ρωτάμε τι συμβαίνει, μας απαντά «δεν ξέρω». Σε αυτή την περίπτωση, μια καλή προσέγγιση είναι να καθίσουμε ήρεμα μαζί του και να προσπαθήσουμε να ανακαλύψουμε την αιτία. Μπορούμε να ρωτήσουμε: «Μήπως νιώθεις πίεση επειδή κάναμε πολλά πράγματα σήμερα;».

Ίσως πάλι να σηκώσει τους ώμους του χωρίς να έχει απάντηση. Ωστόσο, έτσι του δίνουμε την ευκαιρία να σκεφτεί καλύτερα. Ίσως αργότερα να μας πει ότι θα προτιμούσε να είχε μείνει σπίτι και να έπαιζε. Σε αυτή τη στιγμή, είναι καλό να του εξηγήσουμε ότι μερικές φορές, όταν δεν έχουμε τον έλεγχο του προγράμματός μας, μπορεί να νιώθουμε εκνευρισμένοι.

Διαβάστε Επίσης  Τι «τύπος μπαμπά» είναι ο πατέρας του παιδιού σας

Επίσης, όταν βιώνουμε δυσάρεστα συναισθήματα, συχνά τα εκτονώνουμε σε άλλους. Είναι καλύτερο να του δείξουμε ότι θα ήταν χρήσιμο να εξηγήσει στον άλλον ότι «είμαι εκνευρισμένος γιατί…», καθώς αυτό του δίνει την ευκαιρία να βρει μια λύση.

Καθώς επικοινωνούμε με το παιδί, του δείχνουμε με πράξεις ότι ό,τι νιώθει είναι αποδεκτό, ότι δεν χρειάζεται να φοβάται για τα συναισθήματά του και ότι είμαστε εδώ για να το βοηθήσουμε όταν δεν κατανοεί κάτι. Με αυτό τον τρόπο, το παιδί μπορεί σταδιακά να αλλάξει τη συμπεριφορά του και να αρχίσει να εκφράζεται πιο αποτελεσματικά.

 

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *