Φουσκωτή φανουρόπιτα

 

Φουσκωτή φανουρόπιτα

Σήμερα θα δούμε την καλύτερη συνταγή για φουσκωτή φανουρόπιτα, έτσι ώστε να τηρήσουμε το έθιμο και να βρούμε όσα έχουμε χάσει!

 

Υλικά

Καρυδια 1 1/2 κούπα χοντροκομμένα στο χέρι
Αλέυρι Που Φουσκώνει Μόνο Του 1 1/2 κούπα

Κανελά 1 κουταλάκι του γλυκού σε σκόνη
Γαρίφαλο 1/2 κουταλάκι του γλυκού σε σκόνη

Σπορέλαιο 1/2 κούπα
Φυσικό Χυμό Πορτοκάλι 1/2 κούπα

Κονιάκ 1/4 κούπας
Ζαχαρη 1 κούπα

Σταφίδες 200 γραμμάρια

 

Για το στόλισμα

Ζάχαρη Άχνη Κατά βούληση

Κάθε χρόνο στις 27 Αυγούστου οι Εκκλησίες γεμίζουν πίτες φτιαγμένες από τις νοικοκυρές. Είναι οι γνωστές σε όλους μας «Φανουρόπιτες». Πρόκειται για μια μίξη, λαϊκής παράδοσης, πίστης και τοπικών εθίμων που ξεκίνησε στη Ρόδο και επεκτάθηκε σε ολόκληρη τη χώρα.

Διαβάστε Επίσης  Καλοκαιρινά παπουτσάκια με κολοκύθι

Όσο για τον ίδιο τον Άγιο Φανούριο; Λέγεται πως αυτό δεν είναι καν το πραγματικό του όνομα, ενώ οι πληροφορίες που υπάρχουν για τον ίδιο και την ζωή του είναι ελάχιστες έως ανύπαρκτες.

Το μόνο γνωστό, σύμφωνα με την λαϊκή παράδοση τουλάχιστον, είναι πως η μητέρα του Αγίου ήταν… αμαρτωλή. Σήμερα λοιπόν θα φτιάξουμε μία παραδοσιακή φουσκωτή φανουρόπιτα και θα την απολαύσουμε πολύ.

 

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε αρχικά το σπορέλαιο, την ζάχαρη, τον χυμό πορτοκαλιού και το κονιάκ. Στην συνέχεια προσθέτουμε στο μείγμα το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, το γαρίφαλο σε σκόνη, την κανέλα σε σκόνη και τα χοντροκομμένα στο χέρι καρύδια, αφού πρώτα τα έχουμε αλευρώσει και τις σταφίδες.

Διαβάστε Επίσης  Σιροπιαστό κέικ πορτοκαλιού με καρύδα

Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα λαδωμένο και αλευρωμένο ταψί και ψήνουμε στους 170-180 βαθμούς Κελσίου για 30-35 λεπτά ανάλογα και τον φούρνο που έχουμε. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη αφού η φανουρόπιτα κρυώσει καλά και απολαμβάνουμε.

 

πηγή

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *