Πόσο βλάπτουν τα αναψυκτικά;

Πόσο βλάπτουν τα αναψυκτικά;

Οι γυναίκες που καταναλώνουν ζαχαρούχα αναψυκτικά σχεδόν κάθε μέρα έχουν 83% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν ένα συγκεκριμένο τύπο εγκεφαλικού επεισοδίου συγκριτικά με τις γυναίκες που πίνουν σπάνια αναψυκτικά και άλλα ζαχαρούχα ποτά, επισημαίνει μια νέα μελέτη από την Ιαπωνία. Πόσο βλάπτουν τα αναψυκτικά;

Σχεδόν 40.000 άνθρωποι απάντησαν σε ένα ερωτηματολόγιο με διατροφικές ερωτήσεις, ερωτήσεις για την υγεία και τον τρόπο ζωής, πρώτα το 1990 και ξανά το 1995 και το 2000.

Οι ειδικοί χώρισαν τους ανθρώπους σε τέσσερις ομάδες:

– σε εκείνους που έπιναν σπάνια αναψυκτικά,

– αυτοί που έπιναν ένα-δύο ποτήρια την εβδομάδα,

 

– εκείνους που είχαν 3-4 ποτήρια την εβδομάδα και

– εκείνους που έπιναν ένα αναψυκτικό σχεδόν κάθε μέρα.

Διαβάστε Επίσης  Με τις σύγχρονες θεραπείες της ψωρίασης ξανακερδίζουμε την ποιότητα ζωής

Η ερευνητική ομάδα παρακολούθησε πόσοι άνθρωποι ανέπτυξαν καρδιακή νόσο ή εγκεφαλικό επεισόδιο από την αρχή της περιόδου της μελέτης έως το 2008.
Οι γυναίκες είχαν περισσότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό επεισόδιο, αν έπιναν ένα αναψυκτικό κάθε ημέρα σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν έπιναν ποτέ τους.

 

Για παράδειγμα,

από 11.800 γυναίκες που έπιναν σπάνια αναψυκτικό, μόνο οι 205 ( το 1,7%) υπέστησαν ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο.
Αντίθετα από τις 921 γυναίκες στην κατηγορία που έπιναν καθημερινά ένα αναψυκτικό οι 28 (δηλαδή το 3%) υπέστη ισχαιμικό επεισόδιο.

Η ερευνητική ομάδα ωστόσο δε βρήκε καμία σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αναψυκτικών και τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου στο ανδρικό φύλο.
Δεν είναι σαφές για ποιο λόγο, αλλά είναι πιθανό ότι οι άνδρες με τα πρώτα σημάδια της καρδιαγγειακής νόσου μείωναν από μόνοι τους την κατανάλωση αναψυκτικών.

Διαβάστε Επίσης  Οι πιο κοινές αλλά κορυφαίες υπερτροφές για την απώλεια βάρους

Τα αποτελέσματα της μελέτης

συμφωνούν με μια σειρά από άλλες μελέτες που συνδέουν τα ζαχαρούχα ποτά με όλα τα είδη των δυσάρεστων αποτελεσμάτων για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών προσβολών, της παχυσαρκίας και του διαβήτη.

Ορισμένες κυβερνήσεις έχουν ανταποκριθεί με την προσπάθεια να αποθαρρύνουν τους ανθρώπους από το να επιλέγουν ζαχαρούχα ποτά, όπως με τους νέους φόρους, ενώ τα σχολεία επίσης έχουν απαγορεύσει την πώληση των ζαχαρούχων ποτών στις καντίνες.

enallaktikidrasi.com  πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *