Καμπανάκι ειδικών: Κορύφωση των ιώσεων μέσα στον Ιανουάριο – Πού οφείλεται η έξαρση

Για τις ιώσεις του αναπνευστικού που είναι σε έξαρση, αλλά και την αναμενόμενη κορύφωσή τους, μίλησε στην ΕΡΤ ο Δημήτρης Παρασκευής, Αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ και Καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ.Καμπανάκι ειδικών: Κορύφωση των ιώσεων μέσα στον Ιανουάριο – Πού οφείλεται η έξαρση

Ερωτηθείς για την έντονη έξαρση των ιών του αναπνευστικού που πλήττουν τη χώρα μας τους τελευταίους μήνες δήλωσε:

«Είχαμε αυξημένη κυκλοφορία των ιών του αναπνευστικού δεδομένου ότι τα προηγούμενα χρόνια η κυκλοφορία ήταν σχεδόν μηδενική. Η ανοσία του πληθυσμού και ειδικά αυτών που δεν εμβολιάζονται για τον ιό της γρίπης χτίζεται κατόπιν της έκθεσης στο ιό αυτό. Τα μικρά παιδιά, ηλικίας κάτω των 4 ετών ενδεχομένως να μην έχουν εκτεθεί σε αυτούς τους ιούς, με αποτέλεσμα το φαινόμενο να λειτουργήσει συσσωρευτικά σε αυτές τις ηλικίες.

Θα πρέπει να απενοχοποιήσουμε τη χρήση των περιοριστικών μέτρων για τη χρήση της μάσκας, δεδομένου ότι ο κορονοϊός δεν άφηνε περιθώρια να κυκλοφορήσει άλλος ιός, διότι η μεταδοτικότητα του ήταν πολύ υψηλή. Δηλαδή, ακόμη και αν δεν είχαμε προληπτικά μέτρα δεν θα είχαμε άλλα αναπνευστικά προβλήματα, θα είχαμε την επαναφορά των ιών του αναπνευστικού σε πιο υψηλά επίπεδα» πρόσθεσε για το κατά πόσο η έξαρση των ιών σχετίζεται με τα περιοριστικά μέτρα κατά του κορονοϊού. Την στιγμή που ο κορονοϊός δεν είναι τόσο μολυσματικός, υπάρχει περιθώριο για τους άλλους ιούς.

Για το πότε προβλέπεται η έξαρση των ιώσεων και το αν αντέχει το σύστημα Υγείας τόνισε: «6-7 εβδομάδες χρειάζεται να κορυφωθούν οι ιώσεις. Αναμένεται να δούμε, επομένως, την κορύφωση μέσα στον Ιανουάριο. Το σύστημα έχει δείξει ότι αντέχει μια πανδημία σε σχέση με την τωρινή περίοδο που οι συνθήκες προσομοίαζαν την κανονικότητα».

Η υποπαραλλαγήτης Όμικρον

Αναφορικά με την υποπαραλλαγή που μας έρχεται από τις ΗΠΑ και κατά πόσο μας απειλεί απάντησε: «Αυτή η υποπαραλλαγή έχει μια αυξητική τάση με τα ποσοστά της να έχουν αυξηθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα και ενδεχομένως αυτό να συνεπάγει μια απλή αύξηση που παρατηρείται στις απλές νοσηλείες στην Αμερική. Κατά πόσο αυτό μας απειλεί ή όχι είναι νωρίς να το κρίνουμε, αλλά κατά πάσα πιθανότητα είναι αναμενόμενο ότι από εδώ και στο εξής θα έχουμε μικρές εξάρσεις ήπιες και ελεγχόμενες».

Διαβάστε Επίσης  ΕΜΥ – Επικαιροποιημένο δελτίο : Μεγάλη προσοχή αυτές τις ώρες – Μέχρι πότε θα διαρκέσουν τα έντονα φαινόμενα

«Πρόκειται για υποπαραλλαγή της Όμικρον χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις για κάτι πολύ διαφορετικό όσον αφορά στην κλινική εικόνα. Η ανοσία στο κορονοϊού είναι σε υψηλά επίπεδα και υπάρχει η διαθεσιμότητα των εμβολίων και των αντιγριπικών φαρμάκων. Τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά σε ό,τι αφορά την προστασία σοβαρής ασθένειας και θανάτου. Η υποπαραλλαγή αυτή υπάρχει στην Ευρώπη, αλλά ακόμη τα ποσοστά είναι πολύ χαμηλά της τάξης 1%».

Η έξαρση κρουσμάτων κορονοϊού στην Κίνα

Για την κατάσταση της Κίνας ανέφερε: «Στην Κίνα έχουμε μια έξαρση, η οποία ήταν φυσικό και επακόλουθο, διότι ο πληθυσμός δεν έχει εκτεθεί στο ιό, λόγω των μέτρων που αφορούσαν την στρατηγική της μηδενικής διασποράς. Η κατάσταση στην Κίνα δεν μοιάζει με καμία του Δυτικού Κόσμου.

Η ανοσία στο Δυτικό Κόσμο είναι σε υψηλά επίπεδα λόγω της εμβολιαστικής κάλυψης. Υπάρχει μια έντονη εγρήγορση σε ότι συμβαίνει στην Κίνα. Στην Ελλάδα δεν έχουν βγει μέτρα, γιατί δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις από την Κίνα και η προέλευση των τουριστών δεν είναι υψηλή».

Ανησυχία Τζανάκη

Την έντονη ανησυχία του για τη διασπορά της γρίπης και τις επιπτώσεις της στα νοσοκομεία εξέφρασε ο καθηγητής πνευμολογίας Νίκος Τζανάκης ο οποίος σημείωσε πως η νόσος αναμένεται να πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις το προσεχές διάστημα.

Ο κ. Τζανάκης εκτίμησε μάλιστα ότι στην Ελλάδα, τα κρούσματα εβδομαδιαίως θα φτάσουν στα 300-350.000 και αυτό γιατί «είμαστε απροετοίμαστοι ανοσιολογικά». Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός, όπως είπε ο καθηγητής, ότι οι περισσότεροι άνω των 60 ετών δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της γρίπης.

Πώς ξεχωρίζουμε τη γρίπη από τον κορονοϊό

Στην ερώτηση πώς ξεχωρίζουμε τη γρίπη από το κορονοϊό, ο καθηγητής πνευμολογίας ξεκαθάρισε ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου.

Ποια συμπτώματα πρέπει να μας ανησυχήσουν

Καθώς η γρίπη είναι σε έξαρση τη χώρα και τα κρούσματα είναι ιδιαίτερα αυξημένα ειδικά το χειμώνα, καλό είναι να γνωρίζουμε κάποια βασικά στοιχεία για τα συμπτώματα.

Όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ στην ιστοσελίδα του, η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης και μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο. Μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή νόσηση.

Διαβάστε Επίσης  Πως να αντιμετωπίσετε τον καύσωνα

Πώς μεταδίδεται η γρίπη;

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, η γρίπη μεταδίδεται από το ένα άτομο στο άλλο όταν ένας ασθενής βήχει, φταρνίζεται ή μιλά και διασπείρει τους ιούς στον αέρα με τη μορφή πολύ μικρών, αόρατων σταγονιδίων. Οι ιοί της γρίπης επίσης μεταδίδονται μέσω των χεριών, όταν κάποιος αγγίζει αντικείμενα και επιφάνειες που έχουν μολυνθεί και στη συνέχεια πιάνει τα μάτια του, τη μύτη ή το στόμα του.

Παράγοντες όπως ο ψυχρός καιρός και ο συγχρωτισμός (συγκέντρωση πολλών ατόμων σε κλειστούς χώρους) αυξάνουν τη μετάδοση της γρίπης.

Για την αποφυγή της μετάδοσης, τα άτομα θα πρέπει να καλύπτουν το στόμα και τη μύτη τους με χαρτομάντιλο όταν βήχουν ή φτερνίζονται και να πλένουν τακτικά τα χέρια τους.

Για πόσες ημέρες ένα άτομο που έχει γρίπη μπορεί να την μεταδώσει σε άλλους;

Οι ενήλικες μπορεί να μεταδώσουν τη νόσο μία ημέρα πριν αρρωστήσουν έως 5-7 ημέρες από τη στιγμή που θα εκδηλώσουν τα συμπτώματα. Τα παιδιά και οι ασθενείς με σοβαρή ανοσοκαταστολή μπορεί να μεταδίδουν για περισσότερο από μία εβδομάδα.

Ποια είναι τα συμπτώματα της γρίπης;

Τα συμπτώματα της γρίπης συνήθως ξεκινούν απότομα και περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, πόνους των μυών και των αρθρώσεων, πονοκέφαλο, έντονη κόπωση, καταρροή, πονόλαιμο, βήχα (συνήθως ξηρό). Τα παιδιά μπορεί να παρουσιάζουν συμπτώματα από το γαστρεντερικό, όπως ναυτία, εμέτους, διάρροια, ενώ στους ενήλικες τα συμπτώματα αυτά είναι σπάνια.

Πόσο διαρκούν τα συμπτώματα της γρίπης συνήθως;

Τα συμπτώματα αρχίζουν 1-4 ημέρες μετά την προσβολή από τον ιό και διαρκούν 2-7 ημέρες, ο βήχας όμως μπορεί να επιμένει για αρκετό χρονικό διάστημα.

Πώς μπορώ να ξέρω ότι έχω πάθει γρίπη;

Μπορεί να έχετε γρίπη, εάν παρουσιάσετε ξαφνικά πυρετό, συμπτώματα από το αναπνευστικό (καταρροή, βήχα), έντονους μυϊκούς πόνους και αυτό συμβαίνει τους χειμερινούς μήνες, κυρίως από τον Δεκέμβριο έως το Μάρτιο. Βέβαια, μπορεί να πάθετε γρίπη οποιαδήποτε άλλη εποχή του χρόνου, αυτό όμως είναι σπάνιο.

πηγή με πληροφορίες από ethnos.gr

Καμπανάκι ειδικών: Κορύφωση των ιώσεων μέσα στον Ιανουάριο – Πού οφείλεται η έξαρση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *