Η φτώχεια «γράφει» αρνητικά στον παιδικό εγκέφαλο

Η φτώχεια «γράφει» αρνητικά στον παιδικό εγκέφαλο

Η φτώχεια «γράφει» αρνητικά στον παιδικό εγκέφαλο

 

Νέα έρευνα δείχνει πώς η κοινωνικοοικονομική κατάσταση μιας οικογένειας επηρεάζει την ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών

Αμερικανοί ερευνητές βρήκαν ότι οι περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για τη μάθηση, τη γλώσσα και τη συναισθηματική ανάπτυξη τείνουν να είναι πιο περίπλοκες σε άτομα των οποίων οι γονείς είχαν ανώτερη εκπαίδευση και έκαναν πνευματική εργασία.

Ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας των ΗΠΑ, όπως αναφέρουν σε σχετικό δημοσίευμα στο Journal of Neuroscience, ανέλυσαν 1.243 μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου από περισσότερους από 623 νέους, ηλικίας μεταξύ πέντε και 25 ετών.

Διαβάστε Επίσης  Πώς να είστε καλοί γονείς μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλειά

Η υψηλότερη κοινωνικοοικονομική κατάσταση στην πρώιμη παιδική ηλικία είχε έντονη επίδραση σε δύο περιοχές του εγκεφάλου, τον θάλαμο και το ραβδωτό σώμα.

«Η ανάπτυξη του εγκεφάλου συμβαίνει στο πλαίσιο των εμπειριών και του περιβάλλοντος κάθε παιδιού, τα οποία ποικίλλουν σημαντικά ανάλογα με τη κοινωνικοοικονομική κατάσταση της κάθε οικογένειας», εξηγεί η επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας, Cassidy McDermott.

Στην παιδική ηλικία, η κοινωνικοοικονομική κατάσταση, η οποία περιλαμβάνει το εισόδημα, τις ευκαιρίες εξέλιξης καθώς και μια σειρά άλλων παραγόντων, έχει συνδεθεί με ένα φάσμα παραμέτρων της ψυχικής υγείας, της γνωστικής ανάπτυξης και των ακαδημαϊκών επιτευγμάτων.

Διαβάστε Επίσης  Πώς να αντιμετωπίσετε τους ...νταήδες του σχολείου

«Η κοινωνικοοικονομική κατάσταση μπορεί να έχει διάφορες επιπτώσεις στη γνωστική λειτουργία, αλλάζοντας την ανάπτυξη του εγκεφάλου, ιδιαίτερα σε περιοχές που σχετίζονται με τη γλώσσα και τη μάθηση», προσθέτει η Δρ. McDermott.

Και καταλήγει λέγοντας ότι, «η παροχή στοχευμένης εκπαιδευτικής υποστήριξης στα προσχολικά χρόνια θα μπορούσε να συμβάλει στην ελαχιστοποίηση των ανισοτήτων που προκαλούνται σε διάφορους τομείς της ζωής, συμπεριλαμβανομένης της ψυχικής υγείας και των ακαδημαϊκών επιτευγμάτων».

 

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *