Proffee: Η νέα τάση στον καφέ που βλέπουμε παντού

 

Proffee: Η νέα τάση στον καφέ που βλέπουμε παντού

Proffee: Η νέα τάση στον καφέ που βλέπουμε παντού

 

To «Proffee» πρόκειται για μία από τις πιο δημοφιλείς τάσεις του TikTok, με το ομώνυμο hashtag στην πλατφόρμα να έχει ξεπεράσει τις 16 εκατομμύρια προβολές και τα βίντεο αργής κίνησης που τελειώνουν με ένα κρεμώδες ρόφημα σε γυάλινο βάζο, το κάνουν να φαίνεται εκτός από διασκεδαστικό, ακαταμάχητα νόστιμο. Πόσο όμως, μας ωφελεί και πώς μπορεί να επηρεάσει την καθημερινότητά μας;

 

Γιατί επιλέγουν το Proffee

Μερικά από τα πιο δημοφιλή πλεονεκτήματα περιλαμβάνουν:

Βελτιωμένη ενέργεια, εστίαση και απόδοση.
Έξτρα πρωτεΐνη.
Ευκολότερη απώλεια βάρους.

Ενέργεια, εστίαση και απόδοση

Οι ειδικοί εξηγούν ότι το το proffee μπορεί να είναι ενεργητικό και να βελτιώσει την εστίαση και την απόδοση λόγω της περιεκτικότητας σε καφεΐνη, καθώς προηγούμενη έρευνα σε άντρες που υποβλήθηκαν σε τεστ άσκησης με βάση το ποδήλατο έδειξε ότι η καφεΐνη αύξησε το χρόνο μέχρι την εξάντληση κατά 12%.

Τούτου λεχθέντος, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτή η επίδραση αποδίδεται στην καφεΐνη και όχι στο proffee αυτό καθ’αυτό.

Ποια τα οφέλη της έξτρα πρωτεΐνης

Επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Elsevier αναφέρει ότι η πρόσληψη πρωτεΐνης θα μπορούσε να ενισχύσει τη μεταβολική υγεία και τη μακροζωία. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η συνιστώμενη διατροφική πρόσληψη είναι 0,8 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους την ημέρα.

Διαβάστε Επίσης  Ψωμί γεμιστό με ελιές και λιαστή ντομάτα

Με άλλα λόγια, ένα άτομο 68 ετών θα χρειαζόταν περίπου 54 γραμμάρια πρωτεΐνης την ημέρα. Ενδεικτικά ένα κομμάτι κοτόπουλου που ζυγίζει 174 γραμμάρια, περιέχει περίπου 55 γραμμάρια πρωτεΐνης. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα πρωτεϊνικά σέικ συμβάλλουν στην πρόσληψη πρωτεΐνης, σημειώνουν ωστόσο ότι οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να λάβουν αρκετή από τα τρόφιμα, που πρόκειται και για την καλύτερη «πηγή».

«Η πρωτεΐνη είναι πιο υγιεινή όταν προέρχεται από ολόκληρα συστατικά όπως θαλασσινά, άπαχο βοδινό κρέας, φασόλια, αυγά ή γάλα» αναφέρουν. «Η διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής μπορεί να σας χαρίσει όλα τα οφέλη που υπόσχεται το proffee ως προς την πρωτεΐνη».

Βοηθά όντως το αδυνάτισμα;

Η απώλεια βάρους είναι ένα από τα πιο συχνά οφέλη που αναφέρονται σχετικά με το proffee, με τους ειδικούς όμως να επισημαίνουν ότι δεν πρόκειται για ένα θαυματουργό ρόφημα που θα «διώξει» τα περιττά κιλά.

Τούτου λεχθέντος, οι ειδικοί σημειώνουν ότι ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι η καφεΐνη και η πρωτεΐνη μπορούν να βοηθήσουν ορισμένους ανθρώπους στη διαχείριση βάρους. Για παράδειγμα, μια μετα-ανάλυση από 12 μελέτες έδειξε ότι η κατανάλωση καφέ μείωσε το σωματικό λίπος, ειδικά στους άνδρες συμμετέχοντες.

Διαβάστε Επίσης  Φθινοπωρινή σούπα γλυκιάς κολοκύθας

Άλλη επιστημονική μελέτη πρότεινε ότι θα μπορούσε να μειώσει το σωματικό λίπος στις γυναίκες ενώ άλλη έρευνα έδειξε ότι μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη θα μπορούσε να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να χάσετε βάρος και να αποτρέψετε την παχυσαρκία.

Τα παραπάνω ωστόσο, δεν ισχύουν για το proffee καθώς δεν έχει μελετηθεί αυτός ο τύπος καφέ. «Δεν αποτελεί εγγύηση ότι ο ίδιος ο καφές πρωτεΐνης θα βοηθήσει κάποιον να χάσει βάρος», προειδοποιούν οι ειδικοί ενώ προσθέτουν ότι η προσθήκη γάλακτος με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, κρέμες και ζαχαρούχα σιρόπια μπορεί να αναιρέσει οποιαδήποτε οφέλη από την πρωτεΐνη και την καφεΐνη του ροφήματος.

Τι να έχετε κατά νου

Ενώ οι ειδικοί δεν αποκλείουν το proffee ως μια εναλλακτική επιλογή καφέ, δεν θα πρέπει να θεωρείται υποκατάστατο γεύματος ή η κύρια πηγή πρωτεΐνης ή καφεΐνης. «Αν ψάχνετε για κάτι νόστιμο, τότε θα μπορούσατε να το δοκιμάσετε, αλλά αποτελεί ουσιαστικά αναμεμειγμένο ρόφημα» λένε χαρακτηριστικά.

«Ωστόσο, δεν θα ήταν και τόσο καλό να το επιλέγετε καθημερινά, ειδικά αν αναλογιστούμε την περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λιπαρά».

Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να βασίζεστε σε συμβουλές από παρόχους υγειονομικής περίθαλψης και πάντα να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας.

 

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *