Αζαρο (Asarum Europaeum)

ΒΟΤΑΝΑ: Αζαρο (Asarum Europaeum)Οικογένεια: Aristolochiaceae Γένος: Asarum

Το Αζαρο είναι μικρό ποώδες αειθαλες φυτό της οικογένειας των Αριστολοχιωδών (Aristolochiaceae), με ρίζωμα πού έρπει και δυσάρεστη οσμή. Είναι ευρέως διαδεδομένο στην Ευρώπη, τη Φινλανδία και τη βόρεια Ρωσία, ενώ στη χώρα μας το συναντούμε σε δάση της βόρειας Ελλάδας, της Πελοποννήσου και της Κεφαλληνίας.: Αζαρο (Asarum Europaeum)

Η ρίζα του περιέχει πτητικό έλαιο, αζαρίνη, άμυλο, γλουτένη, τανικό οξύ, κιτρικό οξύ, χλωροφύλλη, διάφορα άλατα κ.α. Η ουσία αζαρίνη είναι εμετική και ερεθίζει τους βλεννογόνους αδένες .Στη σύγχρονη βοτανοθεραπεία θεωρείται καθαρτικό, διεγερτικό, εμετικό και διουρητικό. Χρησιμοποιείται στη βρογχίτιδα, την πνευμονία, τον κοκίτη και κατά της διάρροιας. Έχει χρησιμοποιηθεί ακόμη κατά της ισχιαλγίας και σε μερικές δερματοπάθειες.

Διαβάστε Επίσης  Μαργαρίτα: Ένα ξεχασμένο αλλά πολύτιμο άνθος

Ενδείκνυται επίσης, σε διαταραχές του εγκεφάλου, εγκεφαλικό επεισόδιο, ασθένειες του δέρματος, επίμονο πονοκέφαλο, πονόδοντο, γαστρεντερικές παθήσεις και πυρετό.

Στην ομοιοπαθητική το βάμμα από τη ρίζα του βοτάνου χρησιμοποιείται εναντίων των ρευματισμών και της γαστρεντερίτιδας.

Όλα τα μέρη του φυτού είναι ερεθιστικά και εμετοκαθαρτικά, αλλά χάνεται ή ιδιότητα του αυτή, με το ξέραμε και το παρατεταμένο βράσιμο. Η υπερβολική χρήση του προκαλεί γαστρεντερίτιδες και εσωτερικές αιμορραγίες. Αζαρο (Asarum Europaeum)

Διαβάστε Επίσης  «Μαγικό» βότανο κατά του καρκίνου και του διαβήτη

πηγή

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *