Ο σούπερ άνηθος

Ο σούπερ άνηθος
Άνηθος

 

Ο σούπερ άνηθος

Αντιφλεγμονικό, διουρητικό, στομαχικό, αρωματικό

Επιστημονική ονομασία: Anethum Graveolens της οικογένειας Umbelliferae.

Χρήσιμα Μέρη: Σπόροι, φύλλα, άνθη και ρίζες

 

ΧΡΗΣΕΙΣ: Ο άνηθος χρησιμοποιείται σαν αγωγή για τα πιο κάτω:

· Στομαχικές διαταραχές

· Προβλήματα ούρησης

· Πέτρες στα νεφρά

· Αϋπνία

· Κολικούς των νεφρών

· Δυσπεψία

 

Αποτελεί ένα εξαίρετο καταπραϋντικό για το φούσκωμα των εντέρων -και ειδικά στα παιδιά- και ανακουφίζει γρήγορα τους κολικούς των εντέρων, που συνήθως συνοδεύον το φούσκωμα. Επίσης το τσάι από άνηθο ή το έκχυμα των σπόρων σε κρασί είναι παραδοσιακές συνταγές για αναστατωμένα στομάχια. Ανοίγει την όρεξη, καταπολεμά την αϋπνία και είναι ότι καλύτερο για την κακοσμία του στόματος.

Διαβάστε Επίσης  "Από τον Κήπο στο Φαρμακείο: Οι Θεραπευτικές Ιδιότητες της Τσουκνίδας"

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ – ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ

Αφέψημα: Βράζουμε δύο κουταλάκια σπόρους σε 1 λίτρο ζεστό νερό για 10-15 λεπτά. Πίνουμε από μισό φλιτζάνι, 1-2 φορές την ημέρα, σε μικρές γουλιές.

Νερό από άνηθο: Αφήνουμε τα κλωνάρια με άνθη άνηθου να μουλιάσουν όλη τη νύχτα, σε θερμοκρασία δωματίου. Πίνουμε 1-2 φλιτζάνια την ημέρα.

 

ΑΛΛΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ

Στα φαρμακεία μπορούμε να βρούμε αποσταγμένο νερό άνηθου. Μια πολύ ωραία ιδέα χρήσης του άνηθου είναι: Σ’ ένα μπουκάλι (παρθένο) ελαιόλαδο βάζουμε ένα κλωνάρι δεντρολίβανου και τρία κλωνάρια άνηθου και τα αφήνουμε αρκετές μέρες. Το λάδι μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα μαρινάτα, στα ψητά ψάρια και σε σαλάτες.Ο σούπερ άνηθος

Διαβάστε Επίσης  Αμυγδαλέλαιο: Οι ιδιότητές του και οι χρήσεις για μαλλιά και πρόσωπο

 

ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

Ο άνηθος δεν πρέπει να χρησιμοποιείται κατά την εγκυμοσύνη, γιατί μπορεί να προκαλέσει αποβολή. Επίσης να αποφεύγεται η συχνή χρήση αφεψήματος με σπόρους άνηθου, γιατί μπορεί να προκαλέσει εξασθένηση της όρασης.

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *