Ιδέες για ένα υγιεινό παιδικό πρωινό

Ιδέες για ένα υγιεινό παιδικό πρωινό

Το πρωινό αποτελεί το πιο σημαντικό γεύμα της μέρας. Δίνει στον ανθρώπινο οργανισμό την απαραίτητη ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να λειτουργήσει σωστά κατά τη διάρκεια της μέρας και να αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις.

                                Ιδέες για ένα υγιεινό παιδικό πρωινό

Το πρωινό αποτελεί το πιο σημαντικό γεύμα της μέρας. Δίνει στον ανθρώπινο οργανισμό την απαραίτητη ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να λειτουργήσει σωστά κατά τη διάρκεια της μέρας και να αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις. Οπως λέει ένα παλιό ρητό: Το πρωί τρώγε σαν βασιλιάς, το μεσημέρι σαν άρχοντας και το βράδυ σαν ζητιάνος.

Τη σημασία για την καθιέρωση του πρωινού γεύματος οφείλουμε να τη περάσουμε και στα παιδιά μας. Όπως κι εμείς, έτσι και τα παιδιά τείνουν να παρασύρονται από την πρωινή βιασύνη και προκειμένου να ξεκλέψουν λίγα λεπτά ύπνου υποκύπτουν στον πειρασμό του γρήγορου και πρόχειρου πρωινού. Αυτό συνήθως καταναλώνεται ώρες αργότερα στο σχολείο και συνήθως όταν βιαζόμαστε επιλέγουμε κάτι που μας φαίνεται ωραίο στο μάτι αλλά δεν είναι η πιο κατάλληλη και θρεπτική επιλογή για ένα παιδί που κουράζεται και φυσικά αναπτύσσεται και πρέπει να τρέφεται σωστά.

Διαβάστε Επίσης  Βατόμουρα, διατροφική αξία και οφέλη

Έτσι λοιπόν, δεν έχει σημασία μόνο η ύπαρξη πρωινού αλλά και η ποιότητα του και η διατροφική του αξία. Πρέπει το πρωινό γεύμα να περιέχει το 25-30% των ημερήσιων αναγκών σε ενέργεια και θρεπτικά. Ένα ισορροπημένο πρωινό πρέπει να περιέχει πρωτεΐνες, καλά λιπαρά, υδατάνθρακες , φυτικές ίνες , βιταμίνη C, φυλλικό οξύ, σίδηρο και ασβέστιο.

Από έρευνες έχει παρατηρηθεί ότι τα παιδιά που τρώνε ένα καλό πρωινό καλύπτουν τα 2/3 των ημερήσιων αναγκών από τις περισσότερες βιταμίνες και μέταλλα. Επίσης ένα υγιεινό και πλούσιο πρωινό βελτιώνει την απόδοσή τους στο σχολείο και παρουσιάζουν σπανιότερα συμπτώματα κατάθλιψης, άγχους ή υπερκινητικότητα. Τα παιδιά επίσης σκέφτονται πιο καθαρά κι έχουν λιγότερη κούραση ή υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας

Διαβάστε Επίσης  Σέλινο, το φυτό δυναμίτης για την διατροφή μας!

Παρακάτω θα βρείτε μερικές ιδέες για ένα υγιεινό πρωινό για παιδιά

Βούτυρα ξηρών καρπών όπως:

Tαχίνι, φυστικοβούτυρο, φουντουκοβούτυρο, αμυγδαλοβούτυρο και άλλα. Ολα τα είδη βουτύρων ξηρών καρπών και σπόρων διαθέτουν μια ωραία ισσοροπία υγιεινών λιπών, πρωτεινών, ινών και πλήθος βιταμινών B,A,E , σιδήρου, ψευδαργύρου, μαγνησίου και καλίου. Συνδυάζεται άψογα με μέλι, μαρμελάδα ή χαρουπόμελο πάνω φυσικά σε ψωμάκι χωρίς συντηρητικά από φύτρο σταριού, ντίνκελ, ζέας και πολλά ακόμη.

περισσότερα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *