Εσείς γνωρίζετε γιατί μιλάμε στους σκύλους όπως στα μωρά;

Εσείς γνωρίζετε γιατί μιλάμε στους σκύλους όπως στα μωρά;

Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που μιλούν στους σκύλους με τον ίδιο τρόπο που μιλούν σε μικρά παιδιά. Φράσεις όπως «άχου μωρέ» και «γούτσου γούτσου» συνήθως δεν περιλαμβάνονται στο λεξιλόγιο ενός ενήλικα εκτός εάν απευθύνεται σε βρέφος ή σε… σκύλο.

Μάλιστα συμφωνά με έρευνα αυτός ο τρόπος ομιλίας είναι πιο αποτελεσματικός.

Η έρευνα έδειξε ότι τα άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη μιλούσαν στους σκύλους όλων των ηλικιών όπως σε μικρά παιδιά. Ωστόσο όταν απευθύνονταν σε κουτάβια, η φωνή γινόταν λίγο ακόμη πιο ψηλή.

Διαβάστε Επίσης  Γιατί οι μεγαλόσωμοι σκύλοι ζουν λιγότερο;

Και στο δεύτερο μέρος της έρευνας όμως φάνηκε ότι κυρίως τα κουτάβια αντιδρούσαν περισσότερο στην «μωρουδίστικη» γλώσσα. Αντιδρούσαν πιο γρήγορα στο άκουσμα των ηχογραφημένων, πλησίαζαν πιο γρήγορα στα ηχεία και αφιέρωναν περισσότερο χρόνο απ’ ότι τα μεγαλύτερα σε ηλικία σκυλιά.

Αντίθετα, οι σκύλοι μεγαλύτερης ηλικίας δεν αντιδρούσαν τόσο έντονα και ο ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι σκύλοι έμαθαν κατά τη διάρκεια της ζωής τους να αγνοούν ανθρώπινους ήχους που δεν προέρχονται από τα αφεντικά τους.

Διαβάστε Επίσης  Με ποιους τρόπους μπορείτε να βοηθήσετε τα αδέσποτα;

Ωστόσο παραμένει το ερώτημα γιατί μιλάμε «μωρουδίστικα» με τους σκύλος. Η επιστημονική ομάδα κάνει λόγο για μια γενικότερη παρόρμηση όταν πρόκειται να επικοινωνήσουμε με ζώα. Μάλιστα το πρόσωπο ενός κουταβιού εντείνει ακόμη περισσότερο αυτή την παρόρμηση και ξυπνά αισθήματα προστατευτικότητας η οποία αντικατοπτρίζεται και στον τρόπο ομιλίας.

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *