Ελληνίδα ερευνήτρια συστήνει τον τρόπο για να κρατήσετε μακριά τους διαρρήκτες από τα σπίτια σας

Ελληνίδα ερευνήτρια συστήνει τον τρόπο για να κρατήσετε μακριά τους διαρρήκτες από τα σπίτια σας

Ελληνίδα καθηγήτρια Εγκληματολογίας του Πανεπιστημίου Νότιγχαμ Τρεντ της Βρετανίας βρήκε τον πιο αποτελεσματικό τρόπο για το πώς να κρατήσετε μακριά τους διαρρήκτες από τα σπίτια σας.

Φώτα αναμμένα μέσα κι έξω από το σπίτι (με χρονοδιακόπτη ή αισθητήρα), κλειδαριές στα παράθυρα και κλειδαριές «deadlock» στις πόρτες είναι ο τρόπος με τον οποίο έχετε περισσότερες πιθανότητες να αποφύγετε την εισβολή «ποντικών» στα σπίτια σας.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η έρευνα της καθηγήτριας Εγκληματολογίας Ανδρομάχης Τσελώνη της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών δείχνει ότι η παρουσία εξωτερικών και εσωτερικών φώτων, σε συνδυασμό με καλές κλειδαριές στις πόρτες και στα παράθυρα, είναι πιο αποτελεσματική από ό,τι οι συναγερμοί.

Διαβάστε Επίσης  «Καμίνι» σήμερα η χώρα: Πώς να προστατευτείτε από τον καύσωνα

Τα ευρήματά της δείχνουν ότι θύμα διάρρηξης είναι πιθανότερο να πέσουν όσοι δεν έχουν αφήσει αναμμένα φώτα, ούτε διαθέτουν καλές κλειδαριές, παρόλο που μπορεί να έχουν συναγερμούς στον χώρο τους.

 

Η μελέτη της δείχνει ότι -τουλάχιστον στη Βρετανία- σπίτια κι άλλοι χώροι με τον συνδυασμό «αναμμένα φώτα μέσα-έξω και καλές κλειδαριές» είναι 49 φορές πιο προστατευμένα σε σχέση με όσα σπίτια δεν κάνουν τίποτε από αυτά. Από την άλλη, από μόνοι τους οι εγκατεστημένοι συναγερμοί μάλλον αυξάνουν ελαφρά τον κίνδυνο διάρρηξης.

Η Α. Τσελώνη, η οποία μελετά εδώ και χρόνια το φαινόμενο των διαρρήξεων στη Βρετανία, έχει γράψει μαζί με συναδέλφους της το βιβλίο «Μειώνοντας τις Διαρρήξεις» (Reducing Burglary), που μόλις εκδόθηκε και περιέχει σχετικές συμβουλές προστασίας. Μεταξύ άλλων, τα ευρήματα δείχνουν ότι τα ενοικιασμένα σπίτια είναι 63% πιθανότερο να γίνουν στόχος διάρρηξης, επειδή έχουν επενδύσει λιγότερο σε μέτρα προστασίας από ό,τι αυτά στα οποία μένει ο ίδιος ο ιδιοκτήτης. Επίσης, τα σπίτια όπου μένει μόνο ένας ενήλικος έχουν 40% έως 50% μεγαλύτερη πιθανότητα διάρρηξης, σε σχέση με τα νοικοκυριά των δύο ατόμων.

Διαβάστε Επίσης  Πώς να προστατευτείτε από τον παγετό – Χρήσιμες συμβουλές

Τι μπορεί να γίνει για τη μείωση των διαρρήξεων;

Η κα Τσελώνη δήλωσε ότι «ενώ υπάρχουν προγράμματα για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας των σπιτιών, δεν υπάρχουν ακόμη προγράμματα για να κάνουν τα σπίτια πιο προστατευμένα από διαρρήξεις». Γι’ αυτό, όπως είπε, χρειάζονται πρωτοβουλίες, όπως κυβερνητικές επιδοτήσεις, για να μπορέσουν οι πολίτες να αναβαθμίσουν την ασφάλεια του σπιτιού τους, ιδίως εκείνοι που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα για κάτι τέτοιο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *