Το λιποίδημα είναι μια σοβαρή πάθηση. Μάθετε περισσότερα

Το λιποίδημα είναι μια σοβαρή πάθηση. Μάθετε περισσότερα

Πολλοί άνθρωποι μπερδεύουν το λιποίδημα με την κυτταρίτιδα, αλλά η διαφορά βρίσκεται στο ότι το λιποίδημα δεν υποχωρεί με αλλαγή στις διατροφικές μας συνήθειες, γιατί αποτελεί ακριβώς μια χρόνια διαταραχή.

Το λιποίδημα είναι μια σοβαρή πάθηση με χρόνιο χαρακτήρα. Επίσης γνωστό με την ονομασία “σύνδρομο επώδυνου λίπους” ή “επώδυνη λιπωμάτωση” και επηρεάζει κυρίως το γυναικείο φύλο. Χαρακτηριστικό του γνώρισμα αποτελεί η ανώμαλη κατανομή λιπώδους ιστού στην περιοχή γύρω από τους γοφούς.

Σε αντίθεση με την κυτταρίτιδα ή κοινώς τα “ψωμάκια”, μπορεί να φτάσει μέχρι τις γάμπες και τους αστράγαλους. Η εμφάνισή του δε, συνοδεύεται από έντονο αίσθημα πόνου.

Οι ασθενείς που πάσχουν από τη διαταραχή αυτή αναγνωρίζουν το αισθητικό πρόβλημα αλλά αισθάνονται παράλληλα και τον ψυχολογικό αντίκτυπο που προξενεί. Ξαφνικά και χωρίς σαφή αιτία, παρατηρούν τους γοφούς και τα πόδια τους να πρήζονται σε τέτοιο βαθμό που παρεμποδίζεται η ίδια η κίνησή τους.

Το λιποίδημα δεν απαντάται τόσο συχνά στους άντρες, αλλά στις ελάχιστες γνωστές περιπτώσεις προξενεί έντονης μορφής πρήξιμο γύρω από το πρόσωπο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν πρόκειται για ένα απλό πρόβλημα που σχετίζεται με την παχυσαρκία. Σε ό,τι αφορά στην πάθηση αυτή, η διατροφή αλλά και ο τρόπος ζωής του ασθενούς δεν συνδέονται με την υπερβολική συσσώρευση λιπώδους ιστού.

Πρόκειται ουσιαστικά για μια γενετική διαταραχή που προξενεί ακολούθως σωματική αλλά και ψυχική ταλαιπωρία.

Σήμερα στο ιστολόγιό μας, θέλουμε να θίξουμε το θέμα για να γνωστοποιήσουμε το πρόβλημα όλων εκείνων που πάσχουν από λιποίδημα.

Η ζωή με το λιποίδημα είναι μια καθημερινή πρόκληση

 

Η Σάρα είναι μία νεαρή γυναίκα 29 ετών και η ζωή της ήταν φυσιολογική μέχρι τη στιγμή που γέννησε. Μετά τη γέννηση του παιδιού της και παράλληλα με το μεγάλωμα και τη φροντίδα του, ξεκίνησε μια αυστηρή δίαιτα προκειμένου να χάσει όλο εκείνο το περιττό βάρος που κέρδισε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Ωστόσο, αν και οι μήνες περνούσαν, το σώμα της άρχισε να βιώνει κάτι το ασυνήθιστο.

Η μέση της, όπως και ο κορμός και τα χέρια της αδυνάτιζαν και έδειχναν να επιστρέφουν στην αρχική τους εικόνα. Οι γοφοί και τα πόδια της, από την άλλη μεριά, εξακολουθούσαν να συσσωρεύουν ολοένα και περισσότερο λίπος.

Διαβάστε Επίσης  Μήνυμα ελπίδας από Έλληνα ογκολόγο! "Ο καρκίνος νικιέται! Σε δέκα χρόνια θα είναι μία χρόνια νόσος"!

Μετά από ενάμιση χρόνο, μπορούσε μόλις και μετά βίας να περπατήσει και χρειάστηκε πλέον να χρησιμοποιεί αναπηρικό αμαξίδιο.

Οι γιατροί δεν άργησαν να διαγνώσουν λιποίδημα, μια πάθηση που η Σάρα δεν είχε ακούσει ποτέ στο παρελθόν.

Η ζωή της πλέον είχε αλλάξει με μια στροφή 180 μοιρών.

Δυστυχώς, οι επιλογές της για ίαση ήταν περιορισμένες και οι μόνες θεραπευτικές εναλλακτικές που της δόθηκαν ήταν τα συμπιεστικά ενδύματα ειδικής κατασκευής και η ήπια σωματική άσκηση.

Φυσικά, μια άλλη προσέγγιση αντιμετώπισης που της συστήθηκε ήταν και η λιποαναρρόφηση. Ωστόσο, η Σάρα δεν την επέλεξε, μιας και δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να το κάνει.

Επίσης, οι γιατροί ανέφεραν ρητώς ότι το λιποίδημα θα επανεμφανιζόταν γρήγορα: τα πόδια της θα κέρδιζαν βάρος ακόμη και μετά τη λιπαναρρόφηση.

Η Σάρα πλέον γνώριζε ότι θα χρειαζόταν βοήθεια στο μεγάλωμα του παιδιού της, ακόμη και το ότι ίσως θα έπρεπε να αναζητήσει μια άλλη δουλειά. Στον καθρέφτη της τώρα έβλεπε το είδωλο μιας διαφορετικής γυναίκας, που έπρεπε πλέον να αποδεχθεί ως τον καινούργιο της εαυτό.

Από τι προκαλείται το λιποίδημα;

Όσο παράξενο κι αν ακούγεται, δεν υπάρχουν πολλές σαφείς και αντικειμενικές μελέτες για τις αιτίες που προκαλούν το λιποίδημα και την άνιση κατανομή λιπώδους ιστού στα πόδια, στα χέρια (ή στο πρόσωπο, στην περίπτωση των ανδρών).

Υποθέτουμε ότι πρόκειται για μια γενετική διαταραχή και ότι παράγοντες όπως ο μεταβολισμός και η έκκριση ορμονών μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνισή του. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις αγγειοχειρουργικές παθήσεις μπορείτε να βρείτε εδώ.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

 

Η άνιση κατανομή λιπώδους ιστού μπορεί να κάνει την εμφάνισή της για πρώτη φορά στην εφηβεία, μετά την εγκυμοσύνη ή ακόμη και κατά τη χρονική περίοδο της εμμηνόπαυσης.

Τα πρώτα συμπτώματα που παρατηρούν οι ασθενείς, είναι:

Πόνο στους μαλακούς ιστούς του σώματος όταν ξεκουράζονται, όταν περπατούν ή όταν τους αγγίζουν.
Ξαφνικές λιπώδεις διογκώσεις από τη μέση έως τα γόνατα ή έως τους αστραγάλους τους, εξαιρουμένων των κάτω άκρων.
Λίπος που συσσωρεύεται σε επώδυνους όζους λίπους ή σε μικρές δερματικές πτυχώσεις που ασκούν πίεση στις αρθρώσεις, σε σημείο να παρεμποδίζεται το φυσιολογικό περπάτημα.
Δέρμα που χάνει την ελαστικότητά του.
Μώλωπες και πρηξίματα.
Διαβάστε περισσότερα σχετικά με το πώς να αντιμετωπίσετε τους μώλωπες.

Διαβάστε Επίσης  Ποιο είναι το χειρότερο είδος τηγανητών για την υγεία

Μερικούς μόλις μήνες μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων του πρώτου σταδίου, ο ασθενής θα παρατηρήσει τα ακόλουθα:

Μόνιμο αίσθημα κρύου.
Κόπωση.
Δέρμα με πιο μαλακή, ανώμαλη, λιπώδη υφή.
Χρόνιο αίσθημα πόνου και σταδιακή μείωση της κινητικότητας. Αυτά σε συνδυασμό με το αισθητικό πρόβλημα από την αλλαγή στην εικόνα του σώματος, είναι σε θέση να προκαλέσουν αισθήματα απόγνωσης, θυμού αλλά και θλίψης ευνοώντας την εμφάνιση της κατάθλιψης.

Υπάρχει θεραπεία για το λιποίδημα;

 

Όπως ήδη αναφέραμε, το λιποίδημα δεν σχετίζεται σε καμία περίπτωση με την κακή διατροφή ή με τον ανθυγιεινό τρόπο ζωής.
Το λιποίδημα είναι μια χρόνια και ψυχοφθόρα πάθηση που περιορίζει πολύ τους ασθενείς. Κατά συνέπεια, η θεραπευτική μέθοδος προσέγγισης πρέπει να είναι γενικότερη αλλά και εξατομικευμένη, λαμβάνοντας υπόψη το σωματικό αλλά και τον ψυχολογικό παράγοντα.

Δίαιτες και εξαντλητικές θεραπείες που υπόσχονται άμεσα αποτελέσματα, δεν λύνουν το πρόβλημα του λιποιδήματος. Ούτε και υπάρχει κάποια συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή που μπορεί να εμποδίσει την τάση για ανώμαλη κατανομή του λιπώδους ιστού.

Μάθετε περισσότερα σχετικά με το πώς να αντιμετωπίσετε το λίπος της κοιλιάς.

Οι συνηθέστεροι λοιπόν τρόποι αντιμετώπισης είναι οι εξής:

Ρούχα μεγάλης συμπίεσης που βοηθούν στην “αποστράγγιση” και στον περιορισμό του λίπους.
Μασάζ λεμφικού τύπου για να διεγερθεί η κυκλοφορία της λέμφου γύρω από τις αποφραγμένες περιοχές.
Πρεσσοθεραπεία.
Θεραπεία κρουστικών κυμάτων.
Μεσοθεραπεία.
Ραδιοσυχνότητες.
Λιποαναρρόφηση.

Αξίζει βέβαια να σημειώσουμε ότι η μέθοδος αυτή δεν βοηθά πάντοτε. Σε ορισμένες περιπτώσεις όχι μόνο δεν λύνει το πρόβλημα αλλά βλάπτει και ψυχολογικά τον ασθενή, μιας και το λίπος επανεμφανίζεται.

Πολλοί ασθενείς έχουν δει θεαματικά αποτελέσματα και με την κολύμβηση.

Το κλειδί στην υπόθεση είναι, πρωταρχικά, η επιλογή της καλύτερης στρατηγικής για τον καθένα ξεχωριστά. Από εκεί και έπειτα, σωστή προσέγγιση αποτελεί η αποδοχή της αλλαγής που επιφέρει η ασθένεια και η αισιόδοξη αντιμετώπισή της.

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *