Στιγμιαίος καφές: απόλαυση χωρίς περιορισμούς.

Στιγμιαίος καφές: απόλαυση χωρίς περιορισμούς.
Στιγμιαίος καφές: απόλαυση χωρίς περιορισμούς.
Συχνά ακούμε όσους εμφανίζουν προβλήματα γαστρεντερικού συστήματος να

λένε ότι αποφεύγουν τον στιγμιαίο καφέ. Βιβλιογραφικά όμως δεν υπάρχει καμία τέτοια αναφορά που να στηρίζει την παραπάνω πρόταση. Συγκεκριμένα, λαμβάνοντας υπόψη έρευνες που έχουν γίνει και αφορούν την επίδραση του καφέ στην γαστρική κινητικότητα δεν σημειώθηκε στατιστικά σημαντική συσχέτιση μεταξύ αυτής και της κατανάλωσης καφέ από υγιείς ενήλικες.

Αντίστοιχα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν και όταν μελετήθηκε η πρόκληση δυσπεψίας σε υγιείς ανθρώπους. Σημαντικό είναι όμως αν κάποιος υποφέρει από τα παραπάνω ή από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, να ακολουθεί τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού σχετικά με την κατανάλωση τροφίμων και ροφημάτων.
Μελετώντας παράλληλα την περιεκτικότητα του στιγμιαίου καφέ σε καφεΐνη, εύκολα ανακαλύπτει κανείς ότι ο στιγμιαίος καφές δεν έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα. Συγκεκριμένα, περιέχει περίπου 80 mg καφεΐνης ανά μερίδα των 180 ml, ενώ η αντίστοιχη ποσότητα γαλλικού καφέ περιέχει τουλάχιστον 130 mg καφεΐνης Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το φιλτράρισμα του στιγμιαίου καφέ πραγματοποιείται επιτυχώς κατά την παρασκευή του έτσι ώστε να φτάνει στην κούπα μας χωρίς κατακάθι, σε μικρό χρονικό διάστημα, προσθέτοντας μόνο νερό.
Συνεπώς, η περιεκτικότητα του στιγμιαίου καφέ σε καφεΐνη δεν δικαιολογεί κάποια γαστρική επιβάρυνση, καθώς δεν είναι ο πρώτος σε συγκέντρωση καφεΐνης ανά τυπική μερίδα κατανάλωσης. Είναι καλό να επισημανθεί ότι η ασφαλής πρόσληψη καφεΐνης αντιστοιχεί στα 400 mg/ημέρα για τους ενήλικες, κάτι που αντιστοιχεί σε 3-5 φλιτζάνια στιγμιαίου καφέ.
Συμπερασματικά, η άποψη ότι ο στιγμιαίος καφές «χτυπάει» στο στομάχι δεν στηρίζεται επιστημονικά με βάση τις έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί σε υγιείς ενήλικες. Αν πάλι ανήκεις στην κατηγορία των ανθρώπων που έχουν ένα πιο ευαίσθητο στομάχι, αρχικά καλό είναι να συμβουλευτείς έναν γαστρεντερολόγο για να αποκλείσεις τυχόν παθολογία.
Μην ξεχνάς ότι ο καφές, εκτός από καλή παρέα σου προσφέρει και αντιοξειδωτικά συστατικά, ενώ παράλληλα συμβάλλει στην ενυδάτωση και την τόνωση του οργανισμού σου!
Source: Diatrofi food
http://www.mydietplan.gr/
Διαβάστε Επίσης  Τα πάντα για τον Βασιλικό

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *