Ροδάκινο: Ποια είναι η διατροφική του αξία;

Ένα τέλεια γινωμένο, γλυκό και ζουμερό ροδάκινο μπορεί να είναι πιο απολαυστικό και πιο νόστιμο και από το καλύτερο γλυκό του κόσμου.

Ροδάκινο: Ποια είναι η διατροφική του αξία;

 

 

Ένα τέλεια γινωμένο, γλυκό και ζουμερό ροδάκινο μπορεί να είναι πιο απολαυστικό και πιο νόστιμο και από το καλύτερο γλυκό του κόσμου.

Γι’ αυτό, δυσκολευόμαστε να πιστέψουμε ότι αυτό το γλυκό φρούτο έχει λίγες θερμίδες, μα υψηλή διατροφική αξία. Κι όμως, ισχύει και έτσι αποτελεί την τέλεια επιλογή ως σνακ ή ως γαρνιτούρα στο γιαούρτι σας.

100 γραμμάρια ροδάκινου ισούνται με μόλις 40 θερμίδες. Οι λίγες του θερμίδες το καθιστούν ένα αρκετά ελκυστικό φρούτο, αλλά αυτό που είναι περισσότερο ενδιαφέρον είναι η θρεπτική του αξία.

Τα ροδάκινα περιέχουν λίγο πολύ 10 διαφορετικές βιταμίνες. Βιταμίνη Α, που είναι σημαντικότατη στην όραση, βιταμίνη C, αντιοξειδωτικό και χρήσιμο για την διαμόρφωση ιστών. Μας προσφέρουν επίσης μικρά ποσοστά βιταμίνης Ε και Κ, που αποτελούν το 6% της ημερήσιας συνιστώμενης βασισμένη σε μια δίαιτα 2.000 θερμίδων.

Διαβάστε Επίσης  Οι πέντε απαγορευμένες τροφές για τις βραδινές ώρες. Τι δεν πρέπει να φας πριν πέσεις για ύπνο

Η βιταμίνη Ε αποτελεί ένα άλλο αντιοξειδωτικό, ενώ η Κ είναι απαραίτητη στη λειτουργία πήξης του αίματος. Και η λίστα συνεχίζεται με τη θειαμίνη, τη ριβοφλαβίνη, τη νιασίνη, το φολικό οξύ, τη βιταμίνη Β – 6 και το παντοθενικό οξύ.

Το ροδάκινο περιέχει όμως και σημαντικές ποσότητες ενός αντιοξειδωτικού, του χλωρογενικού οξέος, το οποίο, σύμφωνα με έρευνες, φαίνεται να καταπολεμά τη φθορά που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες – τοξικές μορφές που το σώμα μας συσσωρεύει μέσω της έκθεσης σε ρυπαντές, στο φαγητό και στο περιβάλλον.

Διαβάστε Επίσης  Οι διατροφικές ιδιότητες που έχουν οι χρωματιστές πιπεριές

Η καταπολέμησή τους μειώνει τις επιδράσεις της γήρανσης και των χρόνιων παθήσεων στον οργανισμό μας, αντιμετωπίζοντας τις φλεγμονές.

Ένα μεγάλο ροδάκινο μας προσφέρει επίσης 333 mg κάλιο, το οποίο διατηρεί την αρτηριακή μας πίεση σε φυσιολογικά επίπεδα. Αλλά δεν είναι το μόνο μέταλλο που περιέχει. Σε ένα ζουμερό μεγάλο ροδάκινο βρίσκουμε επίσης μαγνήσιο, φώσφορο, μαγγάνιο, σίδηρο, ψευδάργυρο και ασβέστιο.

Και φυσικά, όπως και τα υπόλοιπα φρούτα, έτσι και το ροδάκινο περιλαμβάνει φυτικές ίνες, απαραίτητες ουσίες για να διασφαλίσουμε την ομαλή και υγιή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος. Αν λοιπόν, ψάχνετε για ένα υγιεινό και ταυτόχρονα νόστιμο σνακ, σας έχουμε τη λύση: επιλέξτε ένα γινωμένο, μεγάλο ροδάκινο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *