Πώς βοηθάει το ελαιόλαδο στην απώλεια βάρους;

Πώς βοηθάει το ελαιόλαδο στην απώλεια βάρους;
Πώς βοηθάει το ελαιόλαδο στην απώλεια βάρους;

Αν προσπαθείς να βελτιώσεις τη διατροφή σου ή να χάσεις βάρος, μπορεί να μπεις στον πειρασμό να αποφύγεις τα λιπαρά εντελώς. Αλλά το λίπος είναι ένα βασικό
μακροθρεπτικό συστατικό και τα υγιή λίπη βοηθούν τον οργανισμό να λειτουργεί σωστά. Φυσικά, τα λιπαρά είναι υψηλά σε θερμίδες.

Έτσι θα πρέπει να επιλέξεις το είδος του λαδιού με σύνεση και να το απολαμβάνεις με μέτρο. Το ελαιόλαδο μπορεί να προσθέσει γεύση και θρεπτικά συστατικά στο γεύμα σου.

Μια μόνο μερίδα λαδιού, συμπεριλαμβανομένου του ελαιολάδου, είναι μία κουταλιά της σούπας. Μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο παρέχει 119 θερμίδες από λίπος. Υπάρχουν 1,9 γραμμάρια κορεσμένων λιπαρών, 1,4 γραμμάρια πολυακόρεστων λιπαρών και 10 γραμμάρια μονοακόρεστα λιπαρά σε ελαιόλαδο.

Είναι η υψηλή συγκέντρωση μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών στο ελαιόλαδο που συμβάλλουν στην τόνωση της υγείας της καρδιάς και στην προώθηση της αίσθησης του κορεσμού, κάτι που είναι χρήσιμο για άτομα που προσπαθούν να χάσουν βάρος.

Διαβάστε Επίσης  Ροδάκινο: Ποια είναι η διατροφική του αξία;

Σε αντίθεση με το βούτυρο παρέχει 100 θερμίδες ανά μερίδα (1 κουταλιά της σούπας), αλλά όλες οι θερμίδες προέρχονται κυρίως από κορεσμένα λιπαρά (“κακά λιπαρά”) που αυξάνουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.
Το λάδι γενικά είναι πολύ εύκολο να καταναλωθεί σε μεγάλη ποσότητα. Επειδή έρχεται σε ένα μπουκάλι, είναι πιο δύσκολο να καταφέρεις να ελέγξεις την μερίδα όταν το ρίχνεις σε μια κατσαρόλα ή στο πιάτο σου. Ειδικά εάν δεν χρησιμοποιείς σταθερά ένα κουτάλι μέτρησης, πιθανόν να χρησιμοποιείς περισσότερες από μία μερίδες όταν το ρίχνεις σε σαλάτες ή στα γεύματα σου.

Υπάρχουν μερικοί τρόποι να μειώσεις την κατανάλωση αλλά να μπορείς να απολαμβάνεις τα οφέλη του ελαιόλαδου και στην γεύση και στην υγεία.

1.    Αγόρασε μια βούρτσα. Μπορείς να “χρωματίσεις” το ελαιόλαδο αντί να το ρίξεις απλά στη κατσαρόλα ή στο κρέας ή τα λαχανικά. Θα χρησιμοποιήσεις πολύ λιγότερο με αυτό το κομψό εργαλείο. Βρείτε ένα πινέλο σε οποιοδήποτε κατάστημα μαγειρικής.

Διαβάστε Επίσης  Τα τρόφιμα που είναι γεμάτα σε πρωτεΐνη εκτός από το κρέας

2.    Επαναγεμιζόμενη φιάλη ψεκασμού. Μπορείς να αγοράσεις μια πρακτική συσκευασία λαδιού με αντλία ψεκασμού και έτσι θα απολαμβάνεις την ευκολία των ψεκασμών με ελαιόλαδο με ελάχιστες θερμίδες.

3.    Αντικολλητικά τηγάνια. Συνήθως προσθέτεις λάδι για να μην κολλήσει το τρόφιμο που μαγειρεύεις στο τηγάνι σου. Αν όμως  επενδύεις σε αντικολλητικό τηγάνι, επενδύεις και στην υγεία σου καθώς μπορείς δεν χρειάζεται να προσθέσεις καθόλου λάδι όταν μαγειρεύεις σε αντικολλητικά τηγάνια.

4.    Προκαθορισμένα κυπελλάκια. Εάν χρησιμοποιείς το ελαιόλαδο ως σάλτσα για βούτηγμα, χρησιμοποίησε ένα μικρό κύπελλο για να χωράει μέχρι δυο κουταλιές της σούπας.

.

Tip Διαιτολόγου: Αν είσαι συνηθισμένη να μαγειρεύεις το κρέας και τα λαχανικά σου με λάδι, χρησιμοποίησε άλλες μεθόδους μαγειρέματος που δεν χρειάζονται λάδι. Ψήσε το κοτόπουλο ή το ψάρι με φρέσκο λεμόνι και μπαχαρικά, για να μειώσεις τις θερμίδες που καταναλώνεις από τα γεύματα σου και πρόσθεσε μόνο ελαιόλαδο στη φρέσκα σαλάτα που τα συνοδεύει δίπλα.

Χαρά Μαλιώτη
Κλινική Διαιτολόγος, MNutr, R.D., MSc

www.projecthealth.com.cy

Αφήστε μια απάντηση