Κι όμως τα ζυμαρικά δεν ευθύνονται για τα περιττά κιλά!

Κι όμως τα ζυμαρικά δεν ευθύνονται για τα περιττά κιλά!
Κι όμως τα ζυμαρικά δεν ευθύνονται για τα περιττά κιλά!

 

Οι υδατάνθρακες (δηλαδή τροφές όπως το ψωμί, το ρύζι και φυσικά τα ζυμαρικά) έχουν γίνει πολύ κακόφημοι τα τελευταία χρόνια καθώς κατηγορούνται για την επιδημία παχυσαρκίας και την άνοδο του σακχάρου στο αίμα.

Μια πρόσφατη μελέτη Καναδών ερευνητών εξέτασε τον αντίκτυπο της κατανάλωσης ζυμαρικών στο σωματικό βάρος και τον ΔΜΣ (Δείκτη Μάζας Σώματος) παρατηρώντας τις επιδράσεις σε 2.488 που συμμετείχαν στο πείραμα. Μάλιστα, παρατηρήθηκε πως όχι μόνο δεν παίρνεις βάρος τρώγοντας pasta, αλλά αντιθέτως μπορείς να συμπεριλάβει τα μακαρόνια και στη δίαιτά σου προκειμένου να χάσεις βάρος.

Διαβάστε Επίσης  Tips για να καίτε περισσότερες θερμίδες

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα λοιπόν έφαγαν περίπου 4 μερίδες ζυμαρικών σε μία εβδομάδα αντί για άλλους υδατάνθρακες, ακολουθώντας παράλληλα μία δίαιτα χαμηλή σε γλυκόζη.

 

Τα ζυμαρικά έχουν συνήθως χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη GI (Glycemic Index) κάτι που σημαίνει πως αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, με βραδύτερο ρυθμό σε σχέση με άλλους υδατάνθρακες, όπως το ψωμί. Όσοι ολοκλήρωσαν τα γεύματα με ζυμαρικά και ακολούθησαν πιστά τις οδηγίες παρατηρήθηκε πως έχασαν λίγο βάρος.

 

«Η μελέτη διαπίστωσε πως τα ζυμαρικά δεν συνέβαλαν στην αύξηση του βάρους ή του σωματικού λίπους. Αν θέλεις να χάσεις βάρος φρόντισε να έχεις έλεγχο στις μερίδες σου και προσάρμοσε τα φαγητά στις ανάγκες σου. Αύξησε τη γυμναστική σου και φρόντισε να καις περισσότερες θερμίδες από όσες καταναλώνεις» αναφέρει ο Dr. John Sievenpiper, επικεφαλής της έρευνας, που δημοσιεύτηκε στο journal ΒΜJ.

Διαβάστε Επίσης  Ακράτεια ούρων: Πού οφείλεται και πότε πρέπει να πάτε στον γιατρό

 

Οι ερευνητές τόνισαν πως χρειάζεται περαιτέρω έρευνα πάνω σε αυτό το κομμάτι, αλλά δήλωσαν σίγουροι πως η ιδέα ότι οι άνθρωποι πρέπει να κόβουν υδατάνθρακες όταν προσπαθούν να χάσουν βάρος είναι εντελώς λανθασμένη.

 

Αφήστε μια απάντηση