Ποιες ιατρικές εξετάσεις πρέπει να κάνουν οι γυναίκες ανάλογα με την ηλικία τους

Ποιες ιατρικές εξετάσεις πρέπει να κάνουν οι γυναίκες ανάλογα με την ηλικία τους

Είναι γεγονός ότι οι γυναίκες δίνουν μεγαλύτερη σημασία στην πρόληψη, γι’ αυτό και ζουν περίπου έξι
χρόνια περισσότερο από τους άνδρες.

Εκτός από τις γενικές εξετάσεις, που πρέπει να κάνουν όλοι, υπάρχει μία σειρά εξετάσεων που αφορούν μόνο τις γυναίκες.

Από τη στιγμή που θα αρχίσετε να έχετε ολοκληρωμένες σεξουαλικές σχέσεις, θα πρέπει μία φορά το χρόνο να κάνετε τεστ Παπανικολάου και την κλασική γυναικολογική εξέταση (που συμπεριλαμβάνει και ψηλάφηση μαστών).

Με αυτές τις εξετάσεις, διερευνάται η υγεία του γυναικολογικού συστήματος (π.χ. ύπαρξη φλεγμονών, αλλά και ανωμαλίες των κυττάρων που μπορεί να υποδηλώνουν προκαρκινικές ή και καρκινικές καταστάσεις). Το τεστ Παπανικολάου είναι καλύτερα να γίνεται αμέσως μετά το τέλος της περιόδου και χωρίς να έχει προηγηθεί σεξουαλική επαφή την προηγούμενη ημέρα.

Διαβάστε Επίσης  Η φτώχεια επιδρά αρνητικά και στον εγκέφαλο

Ανάλογα με την ηλικία, λοιπόν, θα πρέπει να γίνονται οι ακόλουθες εξετάσεις:

Στα 20
Εξετάσεις αίματος για τη διερεύνηση των τιμών των TSH, T3, T4. Τα αποτελέσματα των αιματολογικών αυτών εξετάσεων θα βοηθήσουν το γιατρό να εκτιμήσει τη λειτουργία του θυρεοειδούς σας. Αν τα αποτελέσματα των εξετάσεων αυτών βρίσκονται στα φυσιολογικά πλαίσια, δεν θα χρειαστεί να τις επαναλάβετε πριν από τα 30 σας.

Στα 35
Μαστογραφία και υπερηχογράφημα μήτρας-ωοθηκών. Η μαστογραφία είναι πολύ σημαντική, καθώς διερευνάται η υγεία του στήθους, ενώ το υπερηχογράφημα έσω γεννητικών οργάνων ελέγχει την κατάσταση της μήτρας και των ωοθηκών.

Διαβάστε Επίσης  Φαίνεστε μικρότεροι από την ηλικία σας; Τι σημαίνει αυτό για την υγεία σας

Μετά τα 40
Θα πρέπει να κάνετε μαστογραφία κάθε δύο χρόνια, ενώ αν έχετε ιστορικό καρκίνου του μαστού σε πρώτου βαθμού συγγενείς, συχνότερα.

Μετά την εμμηνόπαυση
Η μαστογραφία θα πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο, όπως και το υπερηχογράφημα, για να ελέγχεται η κατάσταση των ωοθηκών και το πάχος του ενδομητρίου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *