Άγχος και δερματοπάθειες

Άγχος και δερματοπάθειες

Η οικονομική κρίση συντελεί στην αύξηση των δερματικών προβλημάτων – Η γνωστή λαϊκή ρήση πως «το δέρμα είναι ο καθρέφτης της ψυχής» δεν είναι καθόλου τυχαία, αφού το δέρμα, γενικά, είναι αυτό που δείχνει τις εσωτερικές εντάσεις του εαυτού μας…

ΤΟ ΣΤΡΕΣ ή κάποιο ιδιαίτερα ισχυρό γεγονός προκαλεί πολλές ανωμαλίες στον ανθρώπινο οργανισμό και ιδιαίτερα στο δέρμα

Η οικονομική κρίση που ταλανίζει όλο τον πλανήτη, οι μειώσεις μισθών, οι περικοπές και οι απολύσεις, αλλά και η γενική αβεβαιότητα που επικρατεί στις μέρες μας φαίνεται πως συντελούν στην αύξηση των δερματικών προβλημάτων που συνδέονται άμεσα με το αυξημένο άγχος της σημερινής μας εποχής.

Η γνωστή λαϊκή ρήση πως «το δέρμα είναι ο καθρέφτης της ψυχής» δεν είναι καθόλου τυχαία, αφού το δέρμα, γενικά, είναι αυτό που δείχνει τις εσωτερικές εντάσεις του εαυτού μας, οι οποίες δεν εκφράζονται μέσα από τα λόγια και τη συμπεριφορά μας. Το παρατεταμένο στρες ή κάποιο ιδιαίτερα ισχυρό γεγονός, συναίσθημα ή άγχος προκαλεί πολλές ανωμαλίες στον ανθρώπινο οργανισμό και ιδιαίτερα στο δέρμα.

Πόσες φορές έχουμε ακούσει από φίλους και γνωστούς πως έχουν εξανθήματα ή τους πέφτουν τα μαλλιά από το άγχος. Τι ξέρουμε, όμως, για τα πολλά ψυχοσωματικά προβλήματα που προκαλούνται στο δέρμα;

Διαβάστε Επίσης  Τα διαζύγια… κάνουν την πίεση να "χτυπά κόκκινο"

Πιο κάτω αναλύουμε τις πιο συνηθισμένες παθήσεις του δέρματος που οφείλονται ή προκαλούνται από το άγχος.

Στο τριχωτό της κεφαλής

Στο τριχωτό της κεφαλής, η βασικότερη πάθηση που οφείλεται στο άγχος είναι η γυροειδής αλωπεκία, όπου παρατηρούνται μία ή περισσότερες πλάκες στο κεφάλι, που είναι τελείως αποψιλωμένες από τρίχες και που ο κόσμος τις ονομάζει τριχοφάγο.

Επιπλέον, η διάχυτη τριχόπτωση και η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα του τριχωτού παρουσιάζονται σε εποχές παρατεταμένου άγχους, όπως επίσης και η τριχοτιλλομανία, που παρουσιάζεται όταν ο ασθενής τραβάει μόνος του τις τρίχες, δημιουργώντας ακανόνιστα κενά στο τριχωτό του κεφαλιού.

Στα νύχια

Στα νύχια το άγχος παρουσιάζεται με τη μορφή της ονυχοφαγίας.

Στο δέρμα

Στο δέρμα, οι ψυχοσωματικές νόσοι είναι πολλές. Πρώτα απ’ όλα, η νευροδερματίτιδα κατά την οποία εμφανίζονται σε διάφορα σημεία του δέρματος και σε περιοχές που φτάνουν τα χέρια, ερυθρές πλάκες με έντονο, βασανιστικό κνησμό, που φτάνει σε σημείο να ματώσει από το ξύσιμο το δέρμα.


.

Στη συνέχεια, έχουμε την ψωρίαση, που χαρακτηρίζεται από τοπικές αθροίσεις λεπίων στο δέρμα και οι εξάρσεις της χρόνιας αυτής νόσου παρατηρούνται σε εποχές έντονου άγχους. Η λεύκη επιπλέον, μια πάθηση που χαρακτηρίζεται από λευκές πλάκες σε διάφορα σημεία του σώματος, είναι μια άλλη μορφή δερματοπάθειας.

Διαβάστε Επίσης  Γιατί πρέπει να αρχίσεις να τρως περισσότερα μανιτάρια

Η κνίδωση είναι μια άλλη νόσος που η βλάβη μοιάζει με το τσίμπημα κουνουπιού και έχουμε σε αυτήν μικτή αιτιολογία τόσο αλλεργικοί μηχανισμοί, όσο και ψυχοσωματικοί. Από την άλλη, υπάρχει και η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, που εμφανίζεται είτε στο πρόσωπο είτε στο κεφάλι με περιοχές ερυθρές που έχουν στην επιφάνεια τους ήπια λέπια.

Στο πρόσωπο

Η κοινή ακμή, αν και δεν είναι ψυχοσωματική νόσος, παρουσιάζει έξαρση σε περιόδους στρες. Το ίδιο συμβαίνει και με την ροδόχρου ακμή, που μοιάζει με την κοινή ακμή, αλλά παρουσιάζεται πάνω σε ένα δίκτυο ευρυαγγειών.

Η θεραπεία εξαρτάται από τον ασθενή

ΟΙ ΔΕΡΜΑΤΙΚΕΣ παθήσεις όπως η υπεριδρωσία, ο έντονος κνησμός χωρίς εξάνθημα, αλλά και οι εξάρσεις του έρπητα χειλέων ή και γεννητικών οργάνων ολοκληρώνουν αυτόν τον κύκλο των δερματικών παθήσεων που οφείλονται ή επιδεινώνονται από το άγχος.

Σε γενικές γραμμές, οι δερματοπάθειες που προκαλούνται από το άγχος είναι θεραπεύσιμες. Οι θεραπείες αντιμετώπισής τους είναι συγκεκριμένες και σπάνια αποτυγχάνουν. Φυσικά, ο βαθμός επιτυχίας της κάθε θεραπείας εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τον ίδιο τον ασθενή και από το πόσο μπορεί να ελέγξει ο ίδιος το άγχος του.


.

ΔΡ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ
Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος
Μέλος της Δερματολογικής Εταιρείας Κύπρου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *