Αυξημένο ουρικό οξύ: Αντιμετωπίστε το

Το ουρικό οξύ είναι το προϊόν
διάσπασης των πουρινών, συστατικών του γενετικού υλικού των ανθρώπων, των φυτών και των ζώων.


Οι πουρίνες είναι συστατικά που περιέχονται σε όλα τα κύτταρα του σώματός μας αλλά και των τροφίμων, καθώς αποτελούν δομικό συστατικό των γονιδίων των ανθρώπων, των φυτών και των ζώων. Έτσι, όλα σχεδόν τα τρόφιμα περιέχουν κάποιες ποσότητες πουρινών. Καταναλώνοντας ένα τρόφιμο, οι πουρίνες του μεταβολίζονται (διασπώνται) σε ουρικό οξύ.


Γιατί αυξάνεται το ουρικό οξύ; Τα αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα (υπερουριχαιμία) μπορεί να οφείλονται σε πολλούς και διάφορους παράγοντες, όπως για παράδειγμα το αυξημένο βάρος, η διατροφή (αυξημένη πρόσληψη πουρινών), αλλά και η παρουσία νοσημάτων (π.χ. νεφρικά νοσήματα).


Οι κίνδυνοι του αυξημένου ουρικού οξέος: όταν τα επίπεδα του συστατικού αυτού παραμένουν υψηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα τότε μπορούν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία (π.χ. ουρική αρθρίτιδα ή πέτρες στη χολή και τους νεφρούς). Ωστόσο, η διαταραχή αυτή μπορεί και να μην εμφανίζει συμπτώματα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Έτσι, μία απλή αιματολογική εξέταση θα σας βοηθήσει να ελέγξετε τα επίπεδα ουρικού στο αίμα σας. 


«Έχω αυξημένο ουρικό οξύ… τι πρέπει να προσέξω;» Τα άτομα με αυξημένο ουρικό οξύ θα πρέπει να ακολουθούν μία διατροφή χαμηλή σε πουρίνες, ενώ η απώλεια βάρους σε υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα, μπορεί να συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων του συστατικού αυτού. Τι πρέπει λοιπόν να επιλέγει και τι να αποφεύγει ένα άτομο με υπερουριχαιμία;


Tροφές που θα πρέπει να αποφεύγονται:
Ένα άτομο με αυξημένο ουρικό οξύ θα πρέπει να αποκλείει από το διαιτολόγιότου τροφές οι οποίες έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες. Στις τρόφιμες αυτές περιλαμβάνονται:


– ο γαύρος, οι σαρδέλες, οι ρέγγες, οι αντζούγες, το σκουμπρί,
– τα μυαλά, το συκώτι, τα νεφρά, τα γλυκάδια, και
– οι ζωμόι κρέατος.


Τροφές που θα πρέπει να περιορίζονται:
Τροφές όπως το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, κάποια ψάρια (σολομός, τόνος), τα οστρακοειδή τα θαλασσινά) είναι επίσης πλούσια σε πουρίνες. Για το λόγο αυτό, τα άτομα με υπερουριχαιμία θα πρέπει να περιορίζουν την κατανάλωσή τους σε περίπου 170 g ημερησίως.


Επιπλέον, τροφές όπως τα σπαράγγια, τα μανιτάρια, ο αρακάς και το σπανάκι καλό θα έιναι να περιορίζονται σε 1-2 μερίδες την εβδομάδα. 


Αλκοόλ με μέτρο: Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα. Για αυτό, οι φίλοι του αλκοόλ θα πρέπει να φροντίζουν να τηρούν το μέτρο, σύμφωνα με τις συστάσεις (έως 2 μερίδες αλκοόλ ημερησίως για τους άνδρες, και έως 1 μερίδα για τις γυναίκες). 


Μη ξεχνάτε τα υγρά: το αυξημένο ουρικό οξύ μπορεί να οδηγήσει στο σχηματισμό λίθων (πέτρας) στους νεφρούς ή τη χολή. Η επαρκής πρόσληψη υγρών (τουλάχιστον 2 λίτρα για τις γυναίκες και 2,5 λίτρα για τους άνδρες) θα συμβάλλει στην πρόληψη του σχηματισμού των λίθων.Φροντίστε λοιπόν να προσλαμβάνετε επαρκείς ποσότητες υγρών από το πόσιμο νερό και τα μη αλκοολούχα ροφήματα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.


Ενδεικτική δίαιτα για την αντιμετώπιση της υπερουριχαιμίας
Πρωινό: 
1 φλιτζάνι γάλα χαμηλών λιπαρών με 3-4 κ. σούπας δημητριακά ολικής άλεσης


Πρόγευμα:
1 τοστ με ψωμί ολικής άλεσης και 1 φέτα τυρί χαμηλών λιπαρών + 1 ποτήρι 100% φυσικό χυμό


Μεσημεριανό:
1 πιάτο πράσινα φασολάκια με 2 σπιρτόκουτα τυρί (χαμηλών λιπαρών) και 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης


Απογευματινό:
1 φρούτο εποχής


Βραδινό:
Ανάμεικτα λαχανικά + ½ στήθος κοτόπουλου (χωρίς το δέρμα) και 2-3 παξιμάδια ολικής άλεσης με 1 κ. σούπας ελαιόλαδο 

Διαβάστε Επίσης  Ο θυμός προς τους άλλους είναι θυμός προς τον εαυτό μας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *