Έρευνα: Το έντερο ελέγχει την όρεξη μας κι όχι ο εγκέφαλος

Μέχρι σήμερα ξέραμε πως ο εγκέφαλος δίνει εντολή στον οργανισμό να του πει όταν πεινάει, τι έχει όρεξη να φάει και πότε έχει
χορτάσει. Κι όμως. Μπορεί να μην είναι έτσι. Γιατί νέα έρευνα αλλάζει τα δεδομένα και δείχνει πως το έντερο είναι αυτό που μας λέει τι να φάμε.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα δισεκατομμύρια των βακτηρίων που βρίσκονται στο έντερο μας είναι αυτά που καθορίζουν τι θα βάλουμε τελικά στο πιάτο μας. Πως; Τα βακτήρια αυτά διαμορφώνουν και τις προτιμήσεις σας για ορισμένα φαγητά, ώστε να καταναλώνετε τα θρεπτικά συστατικά, που χρειάζονται για να επιβιώσουν, αντί για κάποια άλλα, που θα μπορούσατε να επιλέξετε.


.

Οι επιστήμονες έβγαλαν αυτό το συμπέρασμα μετά από εργαστηριακές δοκιμές σε ανθρώπινα κύτταρα και βακτήρια του εντέρου, καθώς και μελέτες της ανθρώπινης διατροφής και συμπεριφοράς. Σύμφωνα με τους ερευνητές, διαφορετικά είδη βακτηρίων χρειάζονται διαφορετικά θρεπτικά συστατικά. Για παράδειγμα, ορισμένα βακτήρια προτιμούν τα λίπη, ενώ άλλα τα σάκχαρα.
Αυτή η λειτουργία επηρεάζει και το βάρος μας. Πως; Περιορίζοντας για παράδειγμα τα λιπαρά, τα βακτήρια του εντέρου αποφασίζουν το αντίθετο, προκαλώντας σας μια ακαταμάχητη λαχτάρα για λιπαρά τρόφιμα. Και αυτό γιατί τα βακτήρια, για να πετύχουν το σκοπό τους, απελευθερώνουν χημικές ουσίες στο έντερο που επιδρούν στην όρεξή μας. Τα σήματα αυτά μπορούν να επηρεάσουν το σώμα και τη συμπεριφορά μας, αφού το έντερο συνδέεται στενά με τον εγκέφαλο και το ορμονικό σύστημα. 
Διαβάστε Επίσης  Έξι σημαντικά οφέλη της κατανάλωσης αυγών

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *