Τι επιπτώσεις μπορεί να έχει στην υγεία μας η μοναξιά;

 

Τι επιπτώσεις μπορεί να έχει στην υγεία μας η μοναξιά;

Η μοναξιά και η κοινωνική απομόνωση συνδέονται με σημαντικά αυξημένο -κατά 30% περίπου-
κίνδυνο εγκεφαλικού ή στεφανιαίας νόσου, των δύο κυριότερων αιτιών θανάτου στις ανεπτυγμένες χώρες, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Η αύξηση του κινδύνου από την μοναξιά είναι ανάλογη με άλλους ήδη αναγνωρισμένους παράγοντες κινδύνου, όπως το άγχος και το εργασιακό στρες. Προηγούμενες μελέτες έχουν συσχετίσει την μοναξιά με εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος, υπέρταση και πρόωρο θάνατο.

Διαβάστε Επίσης  Να τι πρέπει να φάτε εάν κολλήσει κόκαλο από ψάρι στο λαιμό σας

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Νικόλ Βαλτόρτα του Τμήματος Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου της Υόρκης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό “BMJ Heart”, αξιολόγησαν (μετα-ανάλυση) 23 δημοσιευμένες επιστημονικές μελέτες, οι οποίες αφορούσαν συνολικά πάνω από 181.000 ανθρώπους κι είχαν διαρκέσει από τρία έως 21 έτη.

Η ανάλυση έδειξε ότι η μοναξιά και η κοινωνική απομόνωση σχετίζονται με κατά 29% αυξημένο κίνδυνο στηθάγχης και καρδιοπάθειας, καθώς επίσης με 32% αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Διαβάστε Επίσης  Πώς να κόψετε το κάπνισμα χωρίς να πάρετε κιλά

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι τα επίπεδα μοναξιάς και κοινωνικής απομόνωσης εμφανίζουν αυξητική τάση διαχρονικά στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, πράγμα που συνεπάγεται αυξημένο πρόβλημα στο μέλλον από άποψη δημόσιας υγείας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *