Καφές: Πως προστατεύει το συκώτι

Καφές: Πως προστατεύει το συκώτι

Ο καφές είναι καθημερινό κομμάτι της διατροφής μας. Λίγοι ξεκινούν την ημέρα τους χωρίς ένα
λαχταριστό φλιτζάνι καφέ. Έρευνες εξ άλλου έχουν αποδείξει την αξία του όταν αυτός καταναλώνεται με μέτρο. Τώρα νέα έρευνα Αμερικανών ερευνητών βρήκαν άλλη μια ευεργετική ιδιότητα της καφεΐνης: Προστατεύει το συκώτι.

Ερευνητές από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών εξέτασαν σχεδόν 6.000 ασθενείς με παράγοντες υψηλού κινδύνου για βλάβες στο συκώτι, στα πλαίσια της έρευνας National Health and Nutrition Examination Survey.

 

Οι ειδικοί μελέτησαν την κατανάλωση που έκαναν οι ασθενείς σε καφέ, καθώς και ροφημάτων ή ποτών που περιείχαν καφεΐνη, όπως για παράδειγμα τσάι και κάποια αναψυκτικά. Παράλληλα, τους εξέτασαν για να ελέγξουν τα ηπατικά τους ένζυμα ώστε να αναγνωριστούν οι περιπτώσεις των ασθενών στους οποίους υπήρχαν ηπατικές βλάβες.

Διαβάστε Επίσης  Λάδι και λεμόνι για τη θεραπεία της γαστρίτιδας

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως όσοι κατανάλωναν περισσότερο καφέ και καφεΐνη από άλλα ροφήματα, είχαν λιγότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν ηπατικές βλάβες καθώς η προστατευτική δράση ήταν μεγαλύτερη ανάλογα με την πρόσληψη καφεΐνης και όχι μόνο με τον καφέ.
Τα άτομα που κατανάλωναν πάνω από 2 φλιτζάνια καφέ, επωφελούνταν της προστατευτικής δράσης της καφεΐνης. Επίσης, όσοι κατανάλωναν τουλάχιστον 2 φλιτζάνια καφέ, είχαν 44% λιγότερες πιθανότητες για αύξηση των ηπατικών ενζύμων που ήταν ένδειξη ηπατικής βλάβης.

Όταν λαμβανόταν υπ’ όψη το σύνολο της καφεΐνης που προσλαμβανόταν όχι μόνο από τον καφέ αλλά και από άλλα ποτά που περιείχαν καφεΐνη, η μείωση των πιθανοτήτων για ηπατικές βλάβες ανερχόταν στο 69%.
Το σημαντικό εύρημα είναι ότι διαπιστώθηκε αξιόλογη προστατευτική δράση του καφέ και της καφεΐνης, γεγονός που όπως είπαν οι ειδικοί, επιβάλλει την περαιτέρω διερεύνηση των επιδράσεων της καφεΐνης στο συκώτι και άλλα όργανα ή συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού.
Ωστόσο, μόνο με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, οι επιστήμονες δεν μπορούν να επιτρέψουν τη σύσταση καφέ και άλλων ποτών που περιέχουν καφεΐνη για σκοπούς πρόληψης ηπατικών προβλημάτων.

Διαβάστε Επίσης  Συνταγή για Δαφνέλαιο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΔΩ

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *