Μελιτζάνες γεμιστές με κιμά: μια πεντανόστιμη συνταγή

Μελιτζάνες γεμιστές με κιμά: μια πεντανόστιμη συνταγή

Η παρακάτω συνταγή για μελιτζάνες γεμιστές με κιμά θα σας επιτρέψει να απολαύσετε αυτό το θρεπτικό λαχανικό με έναν διαφορετικό τρόπο. Είναι το τέλειο πιάτο για βραδινό! Μπορείτε ακόμα να το καταψύξετε και να το φάτε μερικές μέρες μετά.

Μελιτζάνες γεμιστές με κιμά: υλικά για 4 μερίδες

4 μελιτζάνες μεσαίου μεγέθους
1 κρεμμύδι μεσαίου μεγέθους
1 κόκκινη πιπεριά
2 σκελίδες σκόρδο
1 1/2 φλιτζάνι χοιρινό κιμά (300 γρ.)
1 1/2 φλιτζάνι μοσχαρίσιο κιμά (300 γρ.)
2 φλιτζάνια ψιλοκομμένες τομάτες (500 ml)
1 κουταλάκι του τσαγιού ξερό θυμάρι (5 γρ.)
1 κουταλάκι του τσαγιού ξερό δεντρολίβανο (5 γρ.)
1/4 του φλιτζανιού λευκό αλεύρι ή αλεύρι ολικής άλεσης (30 γρ.)
1/4 του φλιτζανιού βούτυρο (70 γρ.)
4 φλιτζάνια πλήρες γάλα (1 l)
1 κουταλάκι του τσαγιού τριμμένο μοσχοκάρυδο (5 γρ.)
μισό φλιτζάνι τριμμένο τυρί (100 γρ.)
αλάτι και πιπέρι κατά βούληση
εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο

Οδηγίες

Ακολουθούν τα βήματα για να φτιάξετε αυτή την πεντανόστιμη συνταγή για μελιτζάνες γεμιστές με κιμά:

Πρώτα κόψτε τις μελιτζάνες στη μέση κατά μήκος και κάντε μερικές επιφανειακές τομές σε κάθε κομμάτι χωρίς να έρθετε σε επαφή με τη σάρκα τους.
Έπειτα κάντε ακόμα μερικές τομές, πρώτα κατά μήκος και έπειτα κατά πλάτος, ώστε να φτιάξετε ένα «πλέγμα».
Στη συνέχεια βάλτε τις μελιτζάνες σε ένα ταψί, προσθέστε λίγο ελαιόλαδο και βάλτε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου. Ψήστε τις μελιτζάνες για 20 λεπτά περίπου.
Μόλις περάσει αυτό το διάστημα, βγάλτε τις μελιτζάνες από τον φούρνο και περιμένετε να κρυώσουν λίγο. Έπειτα αφαιρέστε τη σάρκα τους με ένα κουτάλι διατηρώντας τη φλούδα τους ανέπαφη. Επειδή οι μελιτζάνες δεν έχουν ψηθεί τελείως, η σάρκα αφαιρείται εύκολα.

Διαβάστε Επίσης  Κυνηγετική πίτα: Η κρεατόπιτα που θα σε ξετρελάνει!

Γέμιση

Για να φτιάξετε τη γέμιση για τις μελιτζάνες, θα χρειαστείτε ένα μεγάλο τηγάνι στο οποίο θα ζεστάνετε λίγο ελαιόλαδο σε χαμηλή θερμοκρασία.
Μόλις το λάδι ζεσταθεί, προσθέστε τις σκελίδες του σκόρδου, το κρεμμύδι και την πιπεριά, αφού τα ψιλοκόψετε. Προσθέστε αλάτι και πιπέρι και μαγειρέψτε τα για περίπου 15 λεπτά ανακατεύοντας συχνά.
Μετά από 15 λεπτά, προσθέστε τη σάρκα από τις μελιτζάνες και τον χοιρινό και τον μοσχαρίσιο κιμά. Χρησιμοποιώντας ένα ξύλινο κουτάλι λιώστε τον κιμά έτσι ώστε τα κομμάτια να μην είναι πολύ μεγάλα και να ανακατευτούν καλά με τα υπόλοιπα υλικά. Μαγειρέψτε το μείγμα για 2 ή 3 λεπτά, μέχρι ο κιμάς να ροδίσει.
Στη συνέχεια προσθέστε τις λιωμένες τομάτες και το θυμάρι και το δεντρολίβανο. Τα δύο αυτά μυρωδικά πηγαίνουν πολύ καλά με αυτό το πιάτο, όμως μπορείτε να τα αντικαταστήσετε με κάποιο άλλο μυρωδικό, όπως ρίγανη.
Ανακατέψτε όλα τα υλικά και αφήστε το μείγμα να μαγειρευτεί σε χαμηλή θερμοκρασία για περίπου 30 λεπτά. Μόλις όλο το νερό από τον κιμά και τις τομάτες έχει εξατμιστεί, η γέμιση

Διαβάστε Επίσης  Τυρόπιτα με κασέρι και φέτα στα γρήγορα

είναι έτοιμη.

Μπεσαμέλ για μελιτζάνες γεμιστές με κιμά

Ενώ τα υγρά του κιμά εξατμίζονται, ετοιμάστε τη σως μπεσαμέλ για να καλύψετε τις γεμιστές μελιτζάνες. Σε μια άλλη κατσαρόλα, ζεστάνετε το βούτυρο (μπορείτε να το αντικαταστήσετε με ελαιόλαδο). Μόλις το βούτυρο λιώσει, προσθέστε το αλεύρι.
Ανακατέψτε και μαγειρέψτε το αλεύρι για περίπου 3 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέστε σιγά-σιγά το γάλα. Προσθέστε ένα ποτήρι γάλα (περίπου 200 ml) και ανακατέψτε το καλά με το αλεύρι. Έπειτα προσθέστε ακόμα ένα ποτήρι γάλα και ανακατέψτε ξανά.
Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία μέχρι όλο το γάλα να απορροφηθεί και να έχετε μια ελαφρώς παχύρρευστη σως μπεσαμέλ. Έπειτα προσθέστε ένα κουταλάκι του τσαγιού μοσχοκάρυδο και βάλτε τη σως στην άκρη.

Τελευταία βήματα

Τώρα το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να βάλετε τη γέμιση στις μελιτζάνες.
Μπορείτε να προσθέσετε όση γέμιση θέλετε. Έπειτα περιλούστε τις μελιτζάνες με τη σως μπεσαμέλ.
Τέλος, πασπαλίστε τις μελιτζάνες με τριμμένο τυρί και βάλτε τες ξανά στον φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου.
Ψήστε τις μελιτζάνες για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να λιώσει το τυρί. Και τώρα απολαύστε τες!

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *