Ποια είναι η σωστή διατροφή μετά την αφαίρεση χολής;

Ποια είναι η σωστή διατροφή μετά την αφαίρεση χολής;  

 

Η χοληδόχος κύστη είναι μία μικρή «τσέπη» σε σχήμα αχλαδιού που βρίσκεται πίσω από το συκώτι. Συνδέεται μέσω του χοληδόχου πόρου με το συκώτι και το έντερο, και ο βασικός της ρόλος είναι να αποθηκεύει τη χολή. Η τελευταία αποτελεί ένα πράσινο «χωνευτικό» μίγμα ουσιών που παράγει το συκώτι. Μετά από ένα γεύμα η χοληδόχος κύστη συσπάται και απελευθερώνει τη χολή, η οποία ταξιδεύει μέχρι το έντερο για να βοηθήσει στην πέψη των λιπαρών τροφών. Στην πραγματικότητα λοιπόν, όταν γίνεται αναφορά στην αφαίρεση της χολής, η ορθότερη έκφραση θα ήταν αφαίρεση της χοληδόχου κύστης.

Η διαδικασία

Συνοπτικά, η αφαίρεση της χοληδόχου κύστης πραγματοποιείται όταν οι πέτρες που δημιουργούνται από χολή οδηγούν σε φλεγμονή. Μπορεί να εμφανιστεί απότομα, ή να είναι αποτέλεσμα χρόνιων ή γενετικών καταστάσεων. Μετά την αφαίρεση της κύστης το σώμα θα συνεχίσει να παράγει χολή, η οποία πλέον θα αποθηκεύεται στους «σωλήνες» ή πόρους, που συνδέουν το συκώτι με το έντερο. Με τον τρόπο αυτό η πέψη των τροφών επανέρχεται σταδιακά στα αρχικά επίπεδα.

Διαβάστε Επίσης  Καρδιακές παθήσεις: Ποιο όσπριο μειώνει τον κίνδυνο;

Η διατροφή

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, υπολογίζεται πως ένα 5 με 40% των ασθενών θα εμφανίσουν κάποιο σύμπτωμα όπως πόνο στην άνω κοιλιακή χώρα, ναυτία, έμετο, φούσκωμα, διάρροια και παλινδρόμηση. Παρότι οι περισσότεροι ασθενείς επανέρχονται πολύ σύντομα στην κανονική τους διατροφή, η εμφάνιση κάποιου από τα παραπάνω συμπτώματα ενδέχεται να οδηγήσει στην ανάγκη για μία εξατομικευμένη διατροφική προσέγγιση. Σε όμως γραμμές, οι σημαντικότερες διατροφικές συμβουλές οδηγίες μετά από ένα χειρουργείο αφαίρεσης «χολής» είναι:

Αποφύγετε τις μεγάλες ποσότητες λιπαρών τροφίμων, όπως το κρέας, τα τηγανητά και τα γλυκά. Ξεκινήστε βάζοντας στη διατροφή σας μικρές ποσότητες καλών λιπαρών, όπως το ελαιόλαδο ή το αβοκάντο.

Αυξήστε την κατανάλωση φυτικών ινών, που θα βρείτε στα λαχανικά, στα φρούτα, στα δημητριακά ολικής άλεσης και στα όσπρια. Οι φυτικές ίνες συμβάλλουν τόσο στην σταδιακή απορρόφηση των λιπαρών τροφών, όσο και στην κινητικότητα του εντέρου. Η τελευταία μπορεί να αποτελέσει «πρόκληση» μετά από ένα χειρουργείο, γι αυτό και είναι σημαντικό να τη διευκολύνετε με κάθε τρόπο.

Διαβάστε Επίσης  Υψηλή χοληστερόλη: 9 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Σε περιπτώσεις διάρροιας δώστε έμφαση στις διαλυτές φυτικές ίνες. Τις τελευταίες θα τις βρείτε στις μπανάνες, στις πατάτες, στα καρότα, στα μήλα και στα αχλάδια.

Σε περιπτώσεις παλινδρόμησης αποφύγετε τροφές που την προκαλούν όπως το αλκοόλ, ο καφές, η σοκολάτα, τα καυτερά ή όξινα φαγητά.

Εάν μετά από ένα χειρουργείο αφαίρεσης της χοληδόχου κύστης παρατηρήσετε μεγάλη αλλαγής το βάρος, στην ενέργεια, στη συχνότητα των κενώσεων ή άλλο γαστρεντερικό σύμπτωμα απευθυνθείτε σε κάποιο διαπιστευμένο διαιτολόγο για να σας συμβουλεύσει.

Ήβη Παπαϊωάννου, RDN, MS, MBA
Διαιτολόγος, Διατροφολόγος
Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ
ivipapai@gmail.com
Βιβλιογραφία
American College of Surgeons. Cholecystectomy. Accessed 19/3/2019
https://www.facs.org/~/media/files/education/patient%20ed/cholesys.ashx
Marcason, Wendy. What Medical Nutrition Therapy Guideline Is Recommended Post-Cholecystectomy? Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics , Volume 114 , Issue 7 , 1136

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *