Γιατί το θαλασσινό αλάτι είναι τόσο θεραπευτικό – Συνταγές και οδηγίες χρήσης

Γιατί το θαλασσινό αλάτι είναι τόσο θεραπευτικό – Συνταγές και οδηγίες χρήσης
Γιατί το θαλασσινό αλάτι είναι τόσο θεραπευτικό – Συνταγές και οδηγίες χρήσης

.

 

Ο υπέροχος αυτός πλανήτης στον οποίο ζούμε είναι καλυμμένος από θάλασσες και ωκεανούς με τέτοια βάθη και μεγέθη που περίπου το 95% αυτών παραμένει ακόμα ανεξερεύνητο. Ναι, έχουμε εξερευνήσει μόνο το 5% του νερού που μας περιβάλει. Και το 96% του νερού στον πλανήτη μας είναι αλμυρό. Το θαλασσινό αλάτι επίσης αποτελεί μια τις κυριότερες και απαραίτητες θρεπτικές ουσίες για τον άνθρωπο.

 

Κάθε κύτταρο του σώματός σας περιέχει αλάτι. Το αλάτι της θάλασσας περιέχει νάτριο, μαγνήσιο, κάλιο και ψευδάργυρο και όλα τα βασικά στοιχεία για τις τόσες σύνθετες διεργασίες που μας κρατούν ζωντανούς. Το θαλασσινό αλάτι λοιπόν τιμάται δεόντως εδώ και εκατομμύρια χρόνια από το είδος μας. Στην αρχαία Ρώμη και στην Αιθιοπία, οι άνθρωποι συχνά πληρώνονταν σε αλάτι.

 

Το επιτραπέζιο αλάτι είναι διαφορετικό από το θαλασσινό

Το αλάτι από τις θάλασσές μας είναι στην πραγματικότητα μια εκπληκτική υπερτροφή που υπερέχει του επιτραπέζιου αλατιού που συνήθως χρησιμοποιούμε, αφού το τελευταίο είναι αρκετά επεξεργασμένο. Ελληνικό αλάτι, μεσογειακό, μαύρο και κόκκινο αλάτι Χαβάης, ροζ αλάτι Ιμαλαίων και γαλάζιο της Περσίας. Τα οφέλη του θαλασσινού αλατιού ποικίλλουν και ξεπερνούν τη γεύση του:

1. Αναζωογονεί την επιδερμίδα

Τα δέρμα σας αποτελεί το μεγαλύτερο όργανο του οργανισμού σας και το θαλασσινό αλάτι έχει αποδειχτεί ότι είναι εξαιρετικά ευεργετικό για ένα υγιές, λαμπερό δέρμα. Η τοπική του χρήση βελτιώνει την ενυδάτωση της επιδερμίδας, ενισχύει την υγεία της και μειώνει τις φλεγμονές. Μια έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν ψωρίαση και έπαιρναν τα μπάνια τους σε θαλασσινό νερό τρεις με τέσσερις φορές την εβδομάδα για τρεις εβδομάδες έδειξαν μεγάλη βελτίωση και ανακούφιση από συμπτώματα όπως φαγούρα, ερεθισμό και ξηροδερμία.

 

 

Πώς μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε: Ενυδατική μάσκα

Συστατικά

• 2 κουταλιές του γλυκού χοντρό θαλασσινό αλάτι

• 4 κουταλιές του γλυκού μέλι

Οδηγίες

– Αναμίξτε το θαλασσινό νερό και το αλάτι, ώσπου να γίνουν μια αλοιφή.

– Απλώστε σε καθαρό, στεγνό δέρμα σαν μάσκα και αφήστε το για 10-15 λεπτά.

– Μουσκέψτε ένα καθαρό κομμάτι υφάσματος σε ζεστό νερό και στύψτε το.

– Τοποθετήστε το πάνω από τη μάσκα του προσώπου για 30 λεπτά.

– Αφαιρέστε το ύφασμα και χρησιμοποιήστε τα δάχτυλά σας για να κάνετε απολέπιση στο δέρμα σας, ενώ ξεπλένετε το μείγμα με ζεστό νερό. Ύστερα σκουπιστείτε καλά.

2. Θρεπτικά μεταλλικά στοιχεία

Το θαλασσινό αλάτι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε μεταλλικά στοιχεία σε σύγκριση με το επιτραπέζιο επεξεργασμένο. Μάλιστα η περιεκτικότητα και το είδος των μεταλλικών στοιχείων αλλάζει ανάλογα με το σημείο από το οποίο συλλέγεται το αλάτι, αλλά όλα έχει δειχθεί ότι περιέχουν διάφορες ποσότητες σημαντικών μεταλλικών στοιχείων, όπως μαγνήσιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, κάλιο, ασβέστιο και θείο. Η κατανάλωσή του είναι ένας εύκολος τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι προσλαμβάνετε όλα τα μεταλλικά στοιχεία κατά τη διάρκεια της ημέρας. Υπάρχει όμως κι άλλος τρόπος.

Πώς να το χρησιμοποιήσετε: Απολεπιστικό scrub σώματος

Καθώς είναι χοντρό, το ακατέργαστο θαλασσινό αλάτι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως ένα φυσικό απολεπιστικό, για να ξεφορτωθείτε τα νεκρά κύτταρα του δέρματός σας, ενώ παράλληλα θα το απαλύνει και θα το θρέψει βαθιά λόγω της περιεκτικότητάς του σε μεταλλικά στοιχεία.

Υλικά

• ¼ φλιτζάνι αλατιού

• ½ φλιτζάνι ελαιόλαδου ή λάδι καρύδας

• 10 σταγόνες αιθέριου ελαίου της επιλογής σας

Οδηγίες

– Αναμίξτε το λάδι, το αλάτι και το αιθέριο έλαιο μαζί, για να δημιουργήσετε μια αλοιφή.

– Εφαρμόστε σε στεγνό δέρμα και κάντε απαλό κυκλικό μασάζ με τα χέρια.

– Ξεπλύνετε και στεγνώστε.

 

3. Αποτοξίνωση

Το θαλασσινό αλάτι έχει και αποτοξινωτικές ιδιότητες, οπότε ένα μπάνιο με αυτό μπορεί να αποτελέσει τον καλύτερο τρόπο για να τονώσετε την υγεία σας, ενώ παράλληλα θα προστατεύσετε την επιδερμίδα σας.

Πώς να το χρησιμοποιήσετε: Χαλαρωτικό μπάνιο με λεβάντα

Υλικά

• 1 με 2 φλιτζάνια θαλασσινό αλάτι

• Αιθέριο έλαιο λεβάντας

• Μια μπανιέρα

Οδηγίες

1. Προσθέστε 1 με 2 κούπες από το θαλασσινό αλάτι της επιλογής σας και λίγες σταγόνες λεβάντας σε μια μπανιέρα γεμάτη με ζεστό νερό και ανακατέψτε το νερό για να διαλυθεί το αλάτι.

2. Μείνετε χαλαρώνοντας για 15-30 λεπτά.

Αλάτι με μέτρο

Ναι, το θαλασσινό αλάτι σίγουρα έχει τα υπέρ του, αλλά πάντα πρέπει να θυμόμαστε ότι παν μέτρον άριστον. Αν και η τακτική χρήση του θαλασσινού αλατιού μπορεί να βοηθήσει το σώμα μας να αποτοξινωθεί, οι έρευνες τώρα δείχνουν ότι εξαιτίας της αυξανόμενης μόλυνσης των ωκεανών μας, το αλάτι περιέχει πια και κάποιες τοξικές ουσίες κυρίως από πλαστικό. Ευτυχώς, η ποσότητα που βρίσκεται στο αλάτι που καταναλώνουμε είναι πολύ χαμηλή, αλλά χρειάζεται να καταναλώνουμε με μέτρο, για να μην βλάπτουμε την υγεία μας. Επίσης, η μόλυνση του νερού είναι κάτι που δυστυχώς θα επιδεινωθεί τα επόμενα χρόνια, αν δεν δράσουμε γι’ αυτό, οπότε θα πρέπει να προσέχουμε στο εγγύς μέλλον.

Πόσο λοιπόν πρέπει να χρησιμοποιούμε;

Εδώ και πολλά χρόνια, υπήρχε ένας διάχυτος φόβος ως προς τον περιορισμό του νατρίου. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτό; Ένας μέσος Αμερικάνος καταναλώνει περίπου μέχρι 3.700 milligram νατρίου την ημέρα. Αν κοιτάξουμε στην Ιαπωνία, μια χώρα με αρκετά μεγάλο προσδόκιμο ζωής, θα δούμε ότι καταναλώνουν σχεδόν 4.650 milligram νατρίου την ημέρα και έχουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων σε σύγκριση με άλλες χώρες.

Αντί να φοβάστε λοιπόν το νάτριο και το αλάτι, υιοθετήστε αυτή την προσέγγιση: όχι πάρα πολύ, όχι ελάχιστο, αλλά ακριβώς όσο πρέπει. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι ο μικρότερος κίνδυνος βρίσκεται ανάμεσα στα 4.000 και 5.990 milligram την ημέρα. Ποσότητα πάνω από 7.000 και έλλειψη κάτω των 3.000 milligram την ημέρα συνδέθηκαν με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού, εμφράγματος και θανάτου.

Κάτι επίσης πολύ σημαντικό είναι ότι οι συστάσεις για την κατανάλωση αλατιού μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα την ηλικία, την κατάσταση της υγείας και το φύλο. Αλλά γενικά η κατανάλωση 1.5-3.5 κουταλιών του γλυκού την ημέρα αποτελεί την καλύτερη γενική σύσταση για τους περισσότερους ανθρώπους. Όσο πιο δραστήριοι είστε, τόσο περισσότερο θα νιώθετε την ανάγκη να καταναλώνετε αλάτι, καθώς το χάνετε κατά την κίνησή σας και μέσω του ιδρώτα.

Dr. William Cole, ειδικός διατροφολόγος και λειτουργικός ιατρός

Εναλλακτική Δράση

 

.

Διαβάστε Επίσης  Μέλι : Η υπερτροφή που βοηθά στο αδυνάτισμα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *