Καιρός: ECMWF και Ιταλοί «μίλησαν» – Πως θα κυλήσει ο Σεπτέμβριος στην Ελλάδα
Ασταθής αρχή και πιθανή επιστροφή του καλοκαιριού στην Ελλάδα βλέπουν τα καιρικά προγνωστικά μοντέλα για τον Σεπτέμβριο.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις αναμένονται ασταθείς καιρικές συνθήκες κατά το πρώτο δεκαήμερο του μήνα, με πιθανές βροχές και καταιγίδες, ιδιαίτερα στις κεντρικές και βόρειες περιοχές.
Αυτές οι εκτιμήσεις βασίζονται σε δεδομένα από διεθνείς μετεωρολογικές υπηρεσίες και κέντρα πρόγνωσης, όπως το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Μετεωρολογικών Προβλέψεων (ECMWF) και το Ιταλικό Μετεωρολογικό Σώμα (Servizio Meteorologico).
Η αιτία αυτών των καιρικών φαινομένων εντοπίζεται σε διαταραχές της ατμόσφαιρας που κατεβαίνουν από τη Βόρεια Ευρώπη και επηρεάζουν τη Μεσόγειο, δημιουργώντας ευνοϊκές συνθήκες για έντονα φαινόμενα. Όπως συμβαίνει συχνά στα τέλη του καλοκαιριού, τα φαινόμενα θα είναι σύντομα αλλά έντονα, με βροχοπτώσεις που διαρκούν λίγες ώρες πριν ξαναβγεί ο ήλιος.
Οι θερμοκρασίες αναμένεται να πέσουν κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, ιδιαίτερα στις κεντρικές και βόρειες περιοχές, ενώ στα νότια και τα νησιά η ζέστη θα παραμείνει σχετικά ήπια.
Στο δεύτερο μισό του Σεπτεμβρίου, υπάρχει πιθανότητα επαναφοράς πιο σταθερού και ζεστού καιρού. Ο αφρικανικός αντικυκλώνας θα μπορούσε να επεκταθεί ξανά προς τη Μεσόγειο, φέρνοντας ήλιο και ήπιες θερμοκρασίες, θυμίζοντας το παραδοσιακό «καλοκαίρι του Σεπτεμβρίου».
Για παράδειγμα, στην Αθήνα, οι πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου αναμένονται με ηλιοφάνεια και θερμοκρασίες γύρω στους 35°C, ενώ κατά τη διάρκεια της εβδομάδας ενδέχεται να υπάρξουν λίγες μπόρες με θερμοκρασίες γύρω στους 30°C.
Συνολικά, ο Σεπτέμβριος 2025 στην Ελλάδα αναμένεται να ξεκινήσει με ασταθή καιρικά φαινόμενα, αλλά υπάρχει πιθανότητα επιστροφής του καλοκαιριού προς το τέλος του μήνα.