8 σnμάδια-καμπανάκıα που μας προεıδοποιούν ότι έχουμε φpαγμένες αρτnρίες

 

8 σnμάδια-καμπανάκıα που μας προεıδοποιούν ότι έχουμε φpαγμένες αρτnρίες

8 σnμάδια-καμπανάκıα που μας προεıδοποιούν ότι έχουμε φpαγμένες αρτnρίες

 

Κουράζεστε εύκολα και παθαίνετε κράμπες στα πόδια σας μετά από λίγη ώρα περπατήματος; Εάν ναι, τότε είναι πιθανόν να πάσχεστε από Περιφερική Αρτηριακή Νόσος, γνωστή και ως PAD.

Εάν έχετε αυτά τα συμπτώματα, τότε είστε τυχεροί, γιατί σύμφωνα με την “The American Heart Association”, όσοι πάσχουν από PAD συνήθως δεν έχουν καθόλου συμπτώματα.

Είναι πολύ συχνό φαινόμενο να μην γίνει σωστή διάγνωση αυτής της ασθένειας, κατά την οποία προκαλείται στένωση στις περιφερειακές αρτηρίες των ποδιών, του στομάχου, των χεριών και του κεφαλιού. Η αιτία γι’αυτό είναι η αθηροσκλήρωση, που συνήθως βρίσκεται στα πόδια και έχει ως αποτέλεσμα την περιορισμένη ροή αίματος στην περιοχή.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του κινδύνου ενός καρδιακού ή ενός εγκεφαλικού. Όπως θα ακούσετε και από τον Dr. Yassa στο βίντεο που ακολουθεί, μία λάθος διάγνωση μπορεί να απειλήσει ακόμα και τη ζωή σας.

Διαβάστε Επίσης  «Καμπανάκι» για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

 

8 σnμάδια-καμπανάκıα που μας προεıδοποιούν ότι έχουμε φpαγμένες αρτnρίες

Συνηθισμένες αιτίες:
1) Υψηλή πίεση αίματος
2) Υψηλή χοληστερόλη
3) Παχυσαρκία
4) Απραξία
Η ύπαρξη διαβήτη μπορεί να αυξήσει την ένταση της ασθένειας.

Ο Dr. Yassa συνεχίζει εξηγώντας με περισσότερη λεπτομέρεια τα σημάδια και τα συμπτώματα της ασθένειας:

1) Πόνος στα πόδια κατά την κίνηση, που υποχωρεί όταν σταματάτε
2) Κράμπες στην γάμπα που μοιάζουν με σπασμούς
3) Κάψιμο
4) Μούδιασμα
5) Τα πόδια είναι πιο κρύα από τα άλλα μέρη του σώματος
6) Απώλεια τριχών στα πόδια
7) Λαμπερό δέρμα
8) Στα τελευταία στάδια οι πληγές στα πόδια δεν επουλώνονται καλά
Τι είναι η περιφερική αρτηριακή νόσος;

Η Περιφερική Αρτηριακή νόσος (ΠΑΝ) είναι η νόσος που χαρακτηρίζεται από μειωμένη αιμάτωση των κάτω άκρων, λόγω στένωσης ή απόφραξης των αρτηριών των κάτω άκρων. Η κύρια αιτία της ΠΑΝ των κάτω άκρων είναι η αθηροσκλήρωση, που σημαίνει σκλήρυνση των αρτηριών.

Φυσιολογικά, το εσωτερικό τοίχωμα των αρτηριών σας (ενδοθήλιο) είναι ομαλό και απρόσκοπτο, με τα χρόνια όμως μπορεί να σχηματίσει μια ανώμαλη προβολή που ονομάζεται αθηρωματική πλάκα.

Διαβάστε Επίσης  Επικίνδυνα τα αντικαταθλιπτικά στην εγκυμοσύνη

Η πλάκα αυτή αποτελείται από χοληστερόλη, ασβέστιο και ινώδη ιστό. Στην αθηροσκλήρωση οι αρτηρίες στενεύουν ή αποφράσουν, καθώς η αθηρωματική πλάκα των τοιχωμάτων τους αυξάνεται

Περιφερική Αρτηριακή Νόσος – Ποιες εξετάσεις χρειάζονται για τη διάγνωση της;

Η διάγνωση της ΠΑΝ γίνεται εύκολα και ανώδυνα με τη μέτρηση του σφυρο-βραχιόνιου δείκτη. Ο αγγειοχειρουργός σας με τη χρήση μιας συσκευής υπερήχων (Doppler), μετρά, εκτός από την αρτηριακή πίεση στα χέρια σας, και την αρτηριακή πίεση των ποδιών σας στο ύψος των αστραγάλων (σφυρά) και μπορεί να εξάγει ασφαλή συμπεράσματα για την κατάσταση των αρτηριών κεντρικότερα.

Άλλη διαγνωστική εξέταση είναι το triplex κοιλιακής αορτής, λαγονίων και αρτηριών κάτω άκρων. Σε πολλές περιπτώσεις απαιτείται αξονική ή μαγνητική αγγειογραφία ή ψηφιακή αγγειογραφία κοιλιακής αορτής, λαγονίων και αρτηριών κάτω άκρων.

 

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *