Τι σημαίνει αν βγαίνετε με κόκκινα μάτια στις φωτογραφίες – Γιατί μπορεί να είναι καλό για την υγεία σας

 

Τι σημαίνει αν βγαίνετε με κόκκινα μάτια στις φωτογραφίες – Γιατί μπορεί να είναι καλό για την υγεία σας

Τι σημαίνει αν βγαίνετε με κόκκινα μάτια στις φωτογραφίες – Γιατί μπορεί να είναι καλό για την υγεία σας

 

Είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι ο τρόπος που φαίνονται τα μάτια σας σε μια φωτογραφία μπορεί να σας πει πολλά για την υγεία σας.

Αυτό συμβαίνει επειδή το φως από το φλας αντανακλάται από το χρώμα του αμφιβληστροειδούς στο πίσω μέρος του ματιού, το οποίο μετατρέπει τις εικόνες σε ηλεκτρικά σήματα που αποστέλλονται στον εγκέφαλο.

Οι γιατροί έχουν προειδοποιήσει ότι εάν η μία ή και οι δύο κόρες είναι έντονο λευκό, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι υπάρχει πολύ λίγο αίμα στον αμφιβληστροειδή. Και αυτό το πρόβλημα μπορεί να σηματοδοτήσει μια σειρά καταστάσεων -από τον κοινό καταρράκτη έως τον απειλητικό για τη ζωή καρκίνο των ματιών.

 

Κόκκινα μάτια = Υγιή μάτια

Τώρα όμως, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι μια selfie που τραβήχτηκε με φλας δεν εμφανίζει μόνο προβλήματα αλλά μπορεί επίσης να σηματοδοτήσει απόλυτα υγιή μάτια.

Οι γιατροί της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας εξέφρασαν πρόσφατα ανησυχίες ότι πολύ λίγοι άνθρωποι επωφελούνται από αυτόν τον εύχρηστο έλεγχο υγείας -λόγω των λειτουργιών επεξεργασίας εικόνας στις των κάμερες smartphone που εξαλείφουν τις ατέλειες.

Οι ειδικοί είπαν ότι μια αντανάκλαση λάμψης που φωτίζει τα μάτια με έντονο κόκκινο χρώμα είναι μια χρήσιμη ένδειξη ότι ο αμφιβληστροειδής είναι πλούτος σε αίμα -ένα καλό σημάδι ότι και τα δύο μάτια είναι υγιή. «Ένα κόκκινο αντανακλαστικό συμβαίνει όταν το φλας μιας κάμερας φωτίζει τον πλούσιο σε αίμα αμφιβληστροειδή», είπαν οι γιατροί και πρόσθεσαν:

Διαβάστε Επίσης  Φιστίκια Αιγίνης: Πώς βοηθούν στη διαχείριση πολλών διατροφικών ελλείψεων

«Εάν τα μάτια κοιτούν απευθείας τον φακό της κάμερας και το χρώμα του αντανακλαστικού και στα δύο μάτια είναι κόκκινο, αυτό είναι συνήθως καλό σημάδι ότι οι αμφιβληστροειδείς και των δύο ματιών είναι ανεμπόδιστοι και υγιείς».

 

Τι σημαίνει αν βγαίνετε με κόκκινα μάτια στις φωτογραφίες – Γιατί μπορεί να είναι καλό για την υγεία σας

 

Σε ποιες περιπτώσεις μια φωτογραφία δείχνει ότι τα μάτια δεν είναι υγιή

Το σημαντικό είναι ότι η αντανάκλαση του φλας μπορεί επίσης να δείξει σημάδια μη υγιών ματιών.

Για παράδειγμα, περιπτώσεις όπου το ένα μάτι είναι λιγότερο κόκκινο από το άλλο -που ιατρικά ονομάζεται ασύμμετρο κόκκινο αντανακλαστικό – θα μπορούσε να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι στραβισμού, μια διαταραχή κατά την οποία τα δύο μάτια δεν ευθυγραμμίζονται προς την ίδια κατεύθυνση.

Αυτό συμβαίνει λόγω προβλημάτων με τους μύες που ελέγχουν την κίνηση του βολβού του ματιού, που επηρεάζουν περίπου το 4% των ενηλίκων στις ΗΠΑ. Άλλα προειδοποιητικά σημάδια περιλαμβάνουν προβλήματα όρασης, κακής αντίληψης της απόστασης των αντικειμένων και μάτια που δεν κινούνται μαζί.

 

Έγκαιρη ανίχνευση και αντιμετώπιση

Οι γιατροί λένε ότι είναι καλύτερο να ανιχνευτεί η πάθηση έγκαιρα, όταν είναι πιο εύκολο να αντιμετωπιστεί. Οι θεραπείες περιλαμβάνουν τη χρήση γυαλιών ή την επέμβαση για την ενίσχυση ενός από τους μύες των ματιών.

Σε περιπτώσεις όπου το ένα ή και τα δύο μάτια είναι λευκά, οι οφθαλμίατροι λένε ότι αυτό μπορεί να είναι σημάδι ενός σπάνιου τύπου καρκίνου που ονομάζεται ρετινοβλάστωμα ή καρκίνος των ματιών. Ο χρωματισμός προκαλείται από το φως που αντανακλάται στα λευκά καρκινικά κύτταρα στο πίσω μέρος του ματιού.

Διαβάστε Επίσης  Ψάρια: Πόσο αυξάνουν τη συχνότητα του σεξ και τις πιθανότητες εγκυμοσύνης

Το ρετινοβλάστωμα είναι ένας σπάνιος παιδικός καρκίνος που συμβαίνει όταν τα κύτταρα αρχίζουν να διαιρούνται ανεξέλεγκτα στον αμφιβληστροειδή, από τον οποίο υποφέρουν περίπου 300 παιδιά κάθε χρόνο. Άλλα προειδοποιητικά σημάδια περιλαμβάνουν κακή όραση και πόνο στο μάτι.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένα λευκό μάτι μπορεί επίσης να είναι ένδειξη αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς ή μόλυνσης. Όταν ο αμφιβληστροειδής μετατοπίζεται, αντανακλά το φως διαφορετικά, ενώ η δομή των κυττάρων μπορεί να αλλοιωθεί εάν έχει μολυνθεί. Περίπου ένα στα οκτώ παιδιά παθαίνει μόλυνση των ματιών κάθε χρόνο.

 

Τι σημαίνουν τα κίτρινα μάτια

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα μάτια μπορεί επίσης να φαίνονται κίτρινα στις φωτογραφίες. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι για τη νόσο Stargardt όταν τα αιμοφόρα αγγεία στο εσωτερικό του ματιού συστρέφονται και παρουσιάζουν διαρροή.

Οι επιστήμονες προτείνουν ότι η ασθένεια μπορεί να προκαλείται από γενετικές μεταλλάξεις που οδηγούν σε συσσώρευση εναποθέσεων χοληστερόλης στο μάτι -οι οποίες αντανακλούν το κίτρινο χρώμα στο φλας μιας κάμερας.

Υπάρχουν περίπου 100 περιπτώσεις ετησίως, που είναι συνήθως σε αγόρια, και η κατάσταση μπορεί να αντιμετωπιστεί με χειρουργική επέμβαση ή κρυοθεραπεία, όπου εκρήξεις ψυχρού αέρα χρησιμοποιούνται για την αφαίρεση του ανώμαλου ιστού.

 

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *