Mέλι: Τα οφέλη για την καταπολέμηση του καρκίνου

 

Mέλι: Τα οφέλη για την καταπολέμηση του καρκίνου

Mέλι: Τα οφέλη για την καταπολέμηση του καρκίνου

 

Μια νέα μελέτη αναδεικνύει τις διατροφικές ιδιότητες του μελιού ως πιθανό σύμμαχο κατά του καρκίνου.

Το μέλι είναι ένα αρχαίο τρόφιμο στο οποίο παραδοσιακά αποδίδονται θεραπευτικές ιδιότητες, μερικές από τις οποίες είναι εντελώς αβάσιμες και κάποιες από τις οποίες μπορεί να έχουν επιστημονική βάση.

Τα πιθανά οφέλη αυτού του προϊόντος εξακολουθούν να μελετώνται εντατικά. Για παράδειγμα, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Complutense της Μαδρίτης (UCM) μόλις δημοσίευσαν μια μελέτη σχετικά με τη δράση του κατά του καρκίνου στο περιοδικό Antioxidants.

Η έρευνα αυτή αποκαλύπτει ότι το μέλι εμπλουτισμένο με άλλα προϊόντα της μέλισσας, όπως ο βασιλικός πολτός και η πρόπολη, έχει επιλεκτικές αντικαρκινικές ιδιότητες προκαλώντας απόπτωση – ή προγραμματισμένο κυτταρικό θάνατο – σε καρκινικά κύτταρα του ήπατος. Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, η ρύθμιση του προγραμματισμένου κυτταρικού θανάτου παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του καρκίνου.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, τα κύτταρα διαιρούνται με γενετικά ελεγχόμενο τρόπο και όταν εμφανίζονται αλλοιώσεις ή μεταλλάξεις στο DNA που δεν μπορούν να επιδιορθωθούν, προκαλούν τον θάνατό τους με απόπτωση. Με τον τρόπο αυτό, τα περιττά ή κατεστραμμένα κύτταρα εξαλείφονται. Ωστόσο, τα καρκινικά κύτταρα έχουν την ικανότητα να αναπαράγονται επ’ άπειρον, εξ ου και η σημασία της ύπαρξης φαρμάκων και άλλων θεραπειών που βοηθούν στην εξάλειψή τους.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η εργασία αυτή πραγματοποιήθηκε στο εργαστήριο, οπότε τα αποτελέσματά της δεν μπορούν προς το παρόν να εξαχθούν στη θεραπεία καρκινοπαθών. Είναι ένα σημείο εκκίνησης που θα πρέπει αργότερα να επιβεβαιωθεί σε πειράματα σε ζώα και κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.

 

Επιδράσεις του εμπλουτισμένου μελιού σε φυσιολογικά και καρκινικά κύτταρα

Η μελέτη ανέλυσε τις αντικαρκινικές ιδιότητες των μονοφυλικών μελιών θυμαριού και καστανιάς εμπλουτισμένων με διαφορετικές ποσότητες προϊόντων μέλισσας (μεταξύ 2% και 10% βασιλικού πολτού ή/και πρόπολης) σε φυσιολογικά και καρκινικά κύτταρα του ήπατος. Το μέλι καστανιάς εμπλουτισμένο με 10% βασιλικό πολτό και 10% πρόπολη έδειξε τη μεγαλύτερη ικανότητα να προκαλεί προγραμματισμένο θάνατο στα καρκινικά κύτταρα του ήπατος χωρίς να επηρεάζει τα φυσιολογικά κύτταρα. Στα τελευταία, ούτε το μέλι μόνο του ούτε το εμπλουτισμένο μέλι είχαν αυτή την επίδραση, επιβεβαιώνοντας τη δύναμη αυτής της τροφής να δρα μόνο στα καρκινικά κύτταρα.

Διαβάστε Επίσης  Δαμάσκηνα: Φρέσκα ή αποξηραμένα; Από ποιες παθήσεις προστατεύουν

Σύμφωνα με μία από τις συγγραφείς της μελέτης, την Ana Isabel Haza, ερευνήτρια στο Τμήμα Διατροφής και Επιστήμης Τροφίμων του UCM, “ο εμπλουτισμός των μονοφυλικών μελιών θυμαριού και κάστανου με προϊόντα μέλισσας, όπως ο βασιλικός πολτός και η πρόπολη, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μαζί με τις συμβατικές θεραπείες για τον καρκίνο ως συμπλήρωμα διατροφής για τη μείωση των παρενεργειών της παραδοσιακής χημειοθεραπείας. Ωστόσο, αναφέρει ότι “χρειάζονται περισσότερες μελέτες” για να επιβεβαιωθούν τα παρατηρούμενα αποτελέσματα.

 

Οι σημαντικότερες ιδιότητες του μελιού

Το μέλι είναι ένα διάλυμα που φτιάχνουν οι μέλισσες για να θρέψουν τις προνύμφες τους και να εξασφαλίσουν τη διαβίωσή τους κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Σύμφωνα με το Ισπανικό Ίδρυμα Διατροφής (FEN), “πρόκειται για ένα πολύ σύνθετο βιολογικό προϊόν του οποίου η θρεπτική σύνθεση ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με τη χλωρίδα προέλευσης, την περιοχή και το κλίμα”.

Στην ουσία, πρόκειται για “ένα συμπυκνωμένο υδατικό διάλυμα ιμβερτοσακχάρου [σάκχαρο που διαχωρίζεται με χημική διαδικασία στα συστατικά του, τη γλυκόζη και τη φρουκτόζη], το οποίο περιέχει επίσης ένα μείγμα άλλων υδατανθράκων, διάφορα ένζυμα, αμινοξέα, οργανικά οξέα, ανόργανα άλατα, αρωματικές ουσίες, χρωστικές ουσίες, κεριά…”. Συνεπώς, τα κύρια σάκχαρα που περιέχει είναι φρουκτόζη (38%), γλυκόζη (31%) και μικρές ποσότητες σακχαρόζης (1-2%).

Διαβάστε Επίσης  Δυό πράσινα λαχανικά που ενεργοποιούν την αντιοξειδωτική δράση του ήπατος

Το μέλι περιέχει μια σειρά από δυνητικά ευεργετικές ουσίες με αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιβιοτικές ιδιότητες που έχουν κάνει δημοφιλή τη χρήση του κατά του βήχα, του πονόλαιμου, των λοιμώξεων, για την επούλωση πληγών κ.λπ. Σχετικά με το σημείο αυτό, το FEN επισημαίνει: “Παρόλο που το μέλι περιέχει ορισμένες βιταμίνες και μέταλλα, τα οποία δεν περιέχονται στα ραφιναρισμένα σάκχαρα, οι ποσότητες είναι τόσο μικρές που δεν είναι σημαντικές όσον αφορά τις καθημερινές ανάγκες”.

Και εδώ έρχεται το μεγάλο μειονέκτημα της τακτικής κατανάλωσης μελιού. Δεδομένου ότι, από διατροφικής άποψης, πρόκειται ουσιαστικά για απλή ζάχαρη (75%-85%), είναι ένα τρόφιμο με πολλές θερμίδες που δεν πρέπει να γίνεται κατάχρηση και δεν μπορεί να ειπωθεί ότι αποτελεί υγιεινή εναλλακτική λύση ή υποκατάστατο της ελεύθερης ζάχαρης.

 

Συνιστάται η καθημερινή κατανάλωση μελιού;

Μια υγιεινή διατροφή δεν χρειάζεται να βασίζεται σε απόλυτες απαγορεύσεις ή σε υποτιθέμενες υπερτροφές που πρέπει να καταναλώνονται ανά πάσα στιγμή. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα θρεπτικά συστατικά και προϊόντα που πρέπει να καταναλώνονται σε τακτική βάση και άλλα που δεν είναι απαραίτητα ή πρέπει να καταναλώνονται περιστασιακά.

Η ζάχαρη δεν είναι διατροφικά απαραίτητη και το μέλι κατατάσσεται στα λεγόμενα ελεύθερα σάκχαρα. Ο ΠΟΥ συστήνει ότι, εάν καταναλώνονται ελεύθερα σάκχαρα, θα πρέπει να παρέχουν λιγότερο από το 10% των συνολικών ενεργειακών αναγκών, αλλά τονίζει ότι ο επιθυμητός στόχος είναι λιγότερο από 5%, καθώς αρκετές μελέτες δείχνουν ότι παρέχουν πρόσθετα οφέλη για την υγεία.

Από την άλλη πλευρά, το μέλι αποθαρρύνεται έντονα σε παιδιά κάτω των 12 μηνών, καθώς μπορεί να περιέχει το βακτήριο που προκαλεί αλλαντίαση, η οποία είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη στα μωρά.

 

ΠΗΓΗ: www.healthstat.gr

ΠΗΓΗ: www.giatros-in.gr

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *