Κενές θερμίδες: Τι είναι και σε ποιες τροφές κρύβονται

 

Κενές θερμίδες: Τι είναι και σε ποιες τροφές κρύβονται

Κενές θερμίδες: Τι είναι και σε ποιες τροφές κρύβονται

 

Ίσως την πρώτη φορά που ακούσατε τον όρο «κενή» θερμίδα, να πιστεύατε ότι σημαίνει ένα είδος θερμίδας που κατά κάποιο τρόπο δεν είχε… θερμίδες.

Ένα τρόφιμο στο οποίο θα μπορούσατε να τρώτε χωρίς ενοχές. Αυτό, φυσικά, είναι αδύνατο.

Όλα τα τρόφιμα περιέχουν θερμίδες και όλες οι θερμίδες είτε χρησιμοποιούνται από το σώμα σας για άμεση ενέργεια, είτε αποθηκεύονται ως γλυκογόνο ως πηγή μελλοντικής ενέργειας, είτε μετατρέπονται σε λίπος – ανάλογα με το πόσες θερμίδες τρώτε κατά τη διάρκεια μιας χρονικής περιόδου.

Τα τρόφιμα μπορεί να είναι πολύ χαμηλά σε θερμίδες, όπως τα λαχανικά και τα φρούτα, αλλά, εκτός από το νερό και τα τεχνητά γλυκαντικά, τίποτα που τρώτε δεν είναι εντελώς χωρίς θερμίδες. Επομένως, τι σημαίνει ακριβώς “κενές θερμίδες”;

Σίγουρα, χρειαζόμαστε θερμίδες (τις οποίες το σώμα μας μετατρέπει σε ενέργεια) για να επιβιώσουμε. Όμως, τα ολόκληρα τρόφιμα που συνθέτουν μια υγιεινή διατροφή – συμπεριλαμβανομένων των υδατανθράκων, πρωτεϊνών, φυτικών ινών και υγιών λιπαρών – παρέχουν οφέλη για την υγεία πέρα ​​από την ενέργεια.

Τα λαχανικά περιέχουν σημαντικές βιταμίνες, μέταλλα και θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα σας για να λειτουργήσει.

 

Τα άπαχα κρέατα και τα ψάρια είναι εξαιρετικές πηγές πρωτεΐνης, η οποία είναι σημαντική για τις διαδικασίες επισκευής, ανάπτυξης του σώματός σας. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας, προάγουν την αίσθηση της πληρότητα και ενθαρρύνουν τις κανονικές κινήσεις του εντέρου.

Και τα υγιή λίπη βοηθούν το σώμα σας να απορροφήσει ορισμένες βιταμίνες και επίσης προάγουν την αίσθηση πληρότητας.

Ποια είναι όμως τα τρόφιμα που περιέχουν κυρίως κενές θερμίδες; Με απλά λόγια, είναι οι τροφές που έχουν θερμίδες, αλλά μέχρι εκεί.

Διαβάστε Επίσης  Αυτός είναι ο ξηρός καρπός που μειώνει τις φλεγμονές στο σώμα

Οι κενές θερμίδες μπορούν να προσφέρουν κάποια άμεση ενέργεια, αλλά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την οικοδόμηση μυών, την παροχή βιταμινών, την προώθηση της αίσθησης πληρότητας ή την παροχή οποιωνδήποτε άλλων διατροφικών οφελών. Και οι κενές θερμίδες που δεν χρησιμοποιούνται για ενέργεια θα αποθηκευτούν ως λίπος.

 

Μερικές τροφές που έχουν ως επί το πλείστον κενές θερμίδες

Κατά κανόνα, εάν ένα τρόφιμο δεν περιέχει θρεπτικά συστατικά ή εάν οι θερμίδες από τη ζάχαρη υπερτερούν των θρεπτικών συστατικών, θεωρείται πηγή κενών θερμίδων.

Τα τρόφιμα και τα ποτά που περιέχουν κυρίως κενές θερμίδες είναι:

Αναψυκτικά, αθλητικά ποτά και ενεργειακά ποτά
Αλκοόλ
Πρόχειρο φαγητό και γρήγορο φαγητό
Γλυκά

Ένα από τα μεγάλα προβλήματα με τις κενές θερμίδες είναι ότι πολλές φορές καταναλώνονται υπερβολικά χωρίς καν να το γνωρίζετε . Επίσης δεν βρίσκονται μόνο σε προφανή τρόφιμα, όπως τα επιδόρπια, αλλά κρύβονται επίσης σε καθημερινά τρόφιμα, όπως ποτά, είδη πρωινού, σνακ και καρυκεύματα.

Η υπερκατανάλωση οποιουδήποτε είδους τροφής μπορεί, φυσικά, να είναι ανθυγιεινή με την πάροδο του χρόνου, αλλά η υπερκατανάλωση τροφών που δεν παρέχουν κανένα όφελος για την υγεία… μπορεί να έχει δυσμενείς συνέπειες. Φυσικά δεν χρειάζεται να βγάλετε εντελώς τις κενές θερμίδες από τη διατροφή σας. Απλά δεν χρειάζεται να αποτελούν τη βασικής σας τροφή.

Όμως δεδομένου του γρήγορου ρυθμού της ζωής μας και του συνηθισμένου τρόπου διατροφής σήμερα, η αποφυγή των κενών θερμίδων είναι σίγουρα πιο εύκολο να ειπωθεί παρά να γίνει. Γι αυτό και παρακάτω σας δίνω μερικές συμβουλές για να μπορέσετε να μειώστε τις τροφές με κενές θερμίδες.

Μάθετε πόσο πολλή ζάχαρη είναι πάρα πολλή. Μικρές ποσότητες πρόσθετων σακχάρων (λιγότερο από το 10% των ημερήσιων θερμίδων σας) είναι εντάξει, αλλά πολλά παιδιά και ενήλικες υπερβαίνουν αυτή την ποσότητα. Σύμφωνα με το CDC, τα πρόσθετα σάκχαρα αντιπροσωπεύουν το 16% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων τόσο για τα αγόρια όσο και για τα κορίτσια, κατά μέσο όρο.

Διαβάστε Επίσης  Τι γίνεται αν βάλετε σκόρδο μέσα στο βαζάκι με το μέλι

Εξοικειωθείτε με την ανάγνωση ετικετών. Οι κενές θερμίδες συχνά κρύβονται σε κοινή θέα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να χρειαστεί να συνηθίσετε να ελέγχετε τη διατροφική ετικέτα — ακόμα και για τρόφιμα που πιστεύετε ότι είναι υγιεινά. Οι νέες ετικέτες τροφίμων κάνουν ακόμα πιο εύκολο τον εντοπισμό του πότε έχει προστεθεί ζάχαρη σε ένα προϊόν. Κάτω από τα συνολικά γραμμάρια ζάχαρης, αναζητήστε ένα στοιχείο που να υποδεικνύει την ποσότητα της προστιθέμενης ζάχαρης.

Υιοθετήστε την προετοιμασία γευμάτων στο σπίτι. Η κατανάλωση κυρίως εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων είναι ένας εύκολος τρόπος για να το παρακάνετε με τις κενές θερμίδες. Το να μαγειρεύετε στο σπίτι είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση, καθώς και ένας τρόπος για να διασφαλίσετε ότι τα γεύματά σας είναι συνολικά πιο υγιεινά.

Αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Ο περιορισμός του αλκοόλ είναι ένα σημαντικό συστατικό ενός υγιεινού τρόπου ζωής και είναι επίσης ένας καλός τρόπος για να μειώσετε τις κενές θερμίδες. Δεν υπάρχουν ωφέλιμες θερμίδες στο αλκοόλ και κάθε γραμμάριο αλκοόλ έχει επτά θερμίδες.

Θέλουμε το μεγαλύτερο μέρος του τι τρώμε να παρέχει όχι μόνο τις θερμίδες που χρειαζόμαστε για ενέργεια, αλλά και τα θρεπτικά συστατικά, τις βιταμίνες και τα μέταλλα που χρειαζόμαστε για να επιβιώσουμε.

Αυτό σημαίνει ότι είναι σημαντικό να εστιάσουμε σε ολόκληρα τρόφιμα και να προσπαθήσουμε να αποφύγουμε την υπερβολή στα εξαιρετικά επεξεργασμένα ή στις κενές θερμίδες.

 

ΠΗΓΗ: www.newsitamea.gr

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *