Ουρικό οξύ: Λεμόνι και κανέλα – Τα δύο ”φάρμακα” της φύσης

 

Ουρικό οξύ: Λεμόνι και κανέλα – Τα δύο ”φάρμακα” της φύσης

Ουρικό οξύ: Λεμόνι και κανέλα – Τα δύο ”φάρμακα” της φύσης

 

«Υπερουριχαιμία» είναι ο ιατρικός όρος για την ύπαρξη υψηλών επιπέδων ουρικού οξέος στο σώμα σας. Τα «φάρμακα» της φύσης που θα σας βοηθήσουν.

Το ουρικό οξύ είναι ένα φυσικό απόβλητο που δημιουργείται όταν το σώμα σας διασπά τις χημικές ουσίες που ονομάζονται πουρίνες στα τρόφιμα και τα ποτά. Το μεγαλύτερο μέρος του ουρικού οξέος διαλύεται στο αίμα σας, περνά από τα νεφρά σας και στη συνέχεια στα ούρα. Η υπερουριχαιμία συμβαίνει εάν παραμείνει πολύ ουρικό οξύ στο σώμα σας.

Η υπερουριχαιμία είναι πολύ θεραπεύσιμη. Ίσως χρειαστεί να αλλάξετε ορισμένες πτυχές της καθημερινής σας ρουτίνας (όπως να τροποποιήσετε τη διατροφή σας ή να πίνετε περισσότερο νερό). Ένας γιατρός μπορεί να σας συνταγογραφήσει φάρμακο για τη μείωση των επιπέδων ουρικού οξέος ή τη θεραπεία τυχόν συμπτωμάτων που αντιμετωπίζετε.

Ένας στους 5 ανθρώπους έχει υπερουριχαιμία. Μπορεί να μην παρατηρήσετε ότι έχετε υπερουριχαιμία, ειδικά εάν τα επίπεδά σας είναι ελαφρώς αυξημένα. Αλλά με την πάροδο του χρόνου, η συσσώρευση ουρικού οξέος στο αίμα σας μπορεί να οδηγήσει σε πόνο και άλλα συμπτώματα. Μπορεί επίσης να προκαλέσει βλάβες στο σώμα σας.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Η ίδια η υπερουριχαιμία, συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι το έχουν έως ότου τα επίπεδα ουρικού οξέος είναι αρκετά υψηλά ώστε να προκαλέσουν ουρική αρθρίτιδα ή πέτρες στα νεφρά.

Τα συμπτώματα της ουρικής αρθρίτιδας σε μία από τις αρθρώσεις σας περιλαμβάνουν:

Έντονο πόνο
Αποχρωματισμό ή ερυθρότητα
Ακαμψία
Πρήξιμο
Τι προκαλεί υπερουριχαιμία;
Το επιπλέον ουρικό οξύ στο αίμα σας προκαλεί υπερουριχαιμία.

Το σώμα σας δημιουργεί ουρικό οξύ αφού διασπάσει τις πουρίνες. Οι πουρίνες εμφανίζονται φυσικά και δεν είναι επιβλαβείς σε μικρές ποσότητες. Αλλά τρώγοντας τακτικά τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες, μπορείτε να αυξήσετε τα επίπεδα ουρικού οξέος με την πάροδο του χρόνου. Τα τρόφιμα και τα ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες περιλαμβάνουν:

Διαβάστε Επίσης  Χυμός τομάτας, αυτός ο θαυματουργός

Κόκκινο κρέας
Τα κρέατα οργάνων όπως το συκώτι
Θαλασσινά (ιδιαίτερα σολομός, γαρίδες, αστακός και σαρδέλες)
Τρόφιμα και ποτά με σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης
Αλκοόλ (ειδικά μπύρα, συμπεριλαμβανομένης της μη αλκοολικής μπύρας)
Ορισμένα φάρμακα επίσης, μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα ουρικού οξέος ως παρενέργεια, όπως:

Διουρητικά (μερικές φορές αναφέρονται ως χάπια νερού)
Ανοσοκατασταλτικά
Ποια φάρμακα χρειάζεστε, εξαρτάται από το πόσο υψηλά είναι τα επίπεδα ουρικού οξέος σας. Εάν έχετε ουρική αρθρίτιδα ή πέτρες στα νεφρά, μπορεί να χρειαστείτε φάρμακα που θεραπεύουν ειδικά αυτές τις καταστάσεις.

Ωστόσο, προκειμένου να αποφύγετε τα φάρμακα, μπορείτε να επιλέξετε προϊόντα που σίγουρα έχετε στο ντουλάπι του σπιτιού σας, και εν τέλει..αποδεικνύεται να είναι και πιο βοηθητικά!

 

Λεμόνι

Τα λεμόνια και ο χυμός λεμονιού αποδεικνύονται από μελέτες, ότι περιλαμβάνουν πολλά στοιχεία τα οποία θα βοηθήσουν στη μείωση του ουρικού οξέος σας. Οι άφθονες ποσότητες βιταμίνης C και αντιοξειδωτικών στα λεμόνια μειώνουν τη φλεγμονή, διασπούν τις εναποθέσεις ουρικού οξέος στο αίμα αυξάνοντας το pH των ούρων και βοηθούν στην απομάκρυνση του ουρικού οξέος. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να καταναλώνετε χυμό λεμονιού 2-3 φορές την ημέρα για να απαλύνετε τον πόνο ουρικής αρθρίτιδας.

Ωστόσο, είναι σαφές πως το λεμόνι συμβάλλει σημαντικά μεν, στη μείωση του ουρικού οξέος, αλλά από μόνο του δεν κάνει θαύματα! Μια υγιεινή διατροφή, και η τακτική άσκηση καθώς και άλλες αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορεί επίσης να είναι απαραίτητες για τη μείωση του κινδύνου ουρικής αρθρίτιδας και άλλων προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος.

 

Κανέλα

Η κανέλα, είναι πασιφανές, πως χρησιμοποιείται πολύ συχνά, σε όλα τα σπίτια τόσο στη μαγειρική, όσο και σαν θεραπευτικό βότανο σε πολλούς τομείς.

Διαβάστε Επίσης  Το 95% των ασθενειών εξαφανίζονται με την Πυθαγόρεια Διατροφή – Μάθε τι πρέπει να τρως

Πολλοί αναφέρονται στις θετικές επιδράσεις της κανέλας, με τη μορφή σκόνης ή ακόμη με τη μορφή κοτσανιού, αλλά ακόμη και με τη μορφή των αιθέριων ελαίων της, των φαινολικών ενώσεων και των φλαβονοειδών που περιέχει.

Στο πρόβλημα, επομένως, που παρατηρείται μεταξύ παραγωγής και απέκκρισης ουρικού οξέος, η κανέλα ως ένα φυσικό και ωφέλιμο βότανο, μπορεί να βοηθήσει στην μείωση επιπέδων ουρικού οξέος.

Σε μια μελέτη, που πραγματοποιήθηκε πριν από κάποια χρόνια, εξετάστηκε το εκχύλισμα από Cinnamomum cassia, το οποίο φάνηκε να είναι άκρως αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση της υπερουριχαιμίας. Στην ίδια μελέτη αναφέρεται πως η κινναμική αλδεΰδη θα μπορούσε να αποτελέσει το «κλειδί» για την ανάπτυξη και εύρεση μιας ασφαλούς αγωγής κατά της υπερουριχαιμίας.

Γιατί φαίνεται η κανέλα να έχει τόση μεγάλη επίδραση στη μείωση του ουρικού οξέος; Το έλαιο κανέλας, αναστέλλει τη δράση δύο ενζύμων που προάγουν το ουρικό οξύ. Τα δύο αυτά ένζυμα, η αφυδρογονάση ξανθίνη και η οξειδάση ξανθίνη είναι πολύ σημαντικά στην μεταβολική οδό, που οδηγεί στην παραγωγή του ουρικού οξέως. Αφού πραγματοποιήθηκαν δοκιμές σε ζώα, με τη λήψη του ελαίου, παρατηρήθηκε σημαντική μείωση ουρικής ουρίας στο ήπαρ καθώς και στον ορό του αίματος.

Μπορεί να μην ξέρετε καν ότι έχετε υπερουριχαιμία, μέχρι η ουρική αρθρίτιδα ή μια πέτρα στα νεφρά να προκαλέσει πόνο ή άλλα συμπτώματα. Κάνοντας κάποιες μικρές αλλαγές στη συνήθη διατροφή και τη ρουτίνα άσκησης, σε συνδυασμό με τα φυσικά προϊόντα του σπιτιού σας, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων ουρικού οξέος, στην πρόληψη τυχόν μελλοντικών συμπτωμάτων και στη βελτίωση της γενικής υγείας σας.

Μιλήστε ωστόσο, με έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης εάν αντιμετωπίζετε συμπτώματα, ειδικά εάν πονάτε όταν ουρείτε ή εάν έχετε οποιοδήποτε πρήξιμο.

 

ΠΗΓΗ: www.healthstat.gr

ΠΗΓΗ: www.giatros-in.gr

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *