Επιτρέπεται η γάτα σας να φάει φυστικοβούτυρο; Μάθετε αν είναι τοξικό

 

Επιτρέπεται η γάτα σας να φάει φυστικοβούτυρο; Μάθετε αν είναι τοξικό

Επιτρέπεται η γάτα σας να φάει φυστικοβούτυρο; Μάθετε αν είναι τοξικό

 

Μια αγαπημένη λιχουδιά, τόσο για ανθρώπους όσο και για σκύλους, είναι το φυστικοβούτυρο.

Τι συμβαίνει, όμως, με τις γάτες; Επιτρέπεται οι αιλουροειδείς φίλες μας να τρώνε το γευστικό γλυκό spread; Συνήθως, οι γάτες δεν προτιμούν την ιδιαίτερη γεύση και υφή του φυστικοβούτυρου. Επειδή ξέρουμε, όμως, ότι πρόκειται για απρόβλεπτα πλάσματα, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα η γάτα μας να ζηλέψει αυτό που τρώμε και να μας παρακαλέσει νιαουριστά για μια γλειψιά. Τι κάνουμε σε αυτή την περίπτωση;

Το φυστικοβούτυρο δεν είναι από μόνο του τοξικό για τις γάτες, αλλά δεν είναι και ιδανικό να το μοιραζόμαστε μαζί τους.

Είναι τοξικό το φυστικοβούτυρο για τις γάτες;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, μια περιστασιακή κουταλιά φυστικοβούτυρο δεν θεωρείται ιδιαίτερα βλαβερή για τη γάτα σας. Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό να έχετε στο νου σας ότι κάποια είδη φυστικοβούτυρου ενδέχεται να περιέχουν κάποια συστατικά που μπορούν να την βλάψουν, όπως λίπη, έλαια, αλάτι, ζάχαρη, και πρόσθετα τεχνητά γλυκαντικά. Πάντα να ελέγχετε την ετικέτα στην οποία αναγράφονται τα συστατικά του συγκεκριμένου spread πριν το δώσετε στη γάτα σας. Ας δούμε μια λίστα με τα τοξικά ή επιβλαβή συστατικά που μπορεί να περιέχονται στο φυστικοβούτυρο:

Διαβάστε Επίσης  Ουρολοίμωξη στα σκυλιά

Ξυλιτόλη

Το πρώτο συστατικό το οποίο πρέπει να βεβαιωθείτε ότι δεν περιέχεται στο φυστικοβούτυρο, είναι η ξυλιτόλη. Πρόκειται για ένα τεχνητό γλυκαντικό που χρησιμοποιείται στο φυστικοβούτυρο, στα μπισκότα, στα κέικ, στις τσίχλες, και σε άλλα προϊόντα.

Η ξυλιτόλη θεωρείται εξαιρετικά τοξική για τα σκυλιά και μπορεί να οδηγήσει σε ηπατική ανεπάρκεια ακόμα και σε πολύ μικρές ποσότητες. Φαίνεται πως οι γάτες είναι πιο ανθεκτικές στα αποτελέσματα της ξυλιτόλης, αλλά το συγκεκριμένο ζήτημα δεν θεωρείται ότι έχει ερευνηθεί επαρκώς ακόμη. Επίσης, έχουν υπάρξει αναφορές τοξικότητας σε γάτες. Γι’ αυτόν τον λόγο, μην ταΐζετε ποτέ καμία τροφή που περιέχει ξυλιτόλη στη γάτα σας.

Έλαια και λιπαρά

Τα φυστίκια είναι πλούσια σε λιπαρά, και κάποια φυστικοβούτυρα περιέχουν πρόσθετα έλαια. Τα συστατικά αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε γαστρεντερικά προβλήματα, όπως εμετό, πόνο στο στομάχι, και διάρροια. Αν ταΐζετε συχνά φυστικοβούτυρο στη γάτα σας, υπάρχει κίνδυνος να γίνει υπέρβαρη και να παρουσιάσει διάφορες διατροφικές ελλείψεις.

Αλάτι και ζάχαρη

Το φυστικοβούτυρο μπορεί να περιέχει μεγάλες ποσότητες αλατιού και ζάχαρης. Όταν καταναλωθεί από τη γάτα σας σε μεγάλες ποσότητες, το αλάτι μπορεί να οδηγήσει σε γαστρεντερικά προβλήματα, και σε βάθος χρόνου μπορεί ακόμα να προκαλέσει καρδιακά προβλήματα ή υπέρταση.

Διαβάστε Επίσης  Που οφείλεται η τριχόπτωση στα κουνέλια

Οι γάτες είναι αυστηρά σαρκοφάγες, με αποτέλεσμα τα γαστρεντερικά τους συστήματα να μην μπορούν να μεταβολίσουν μεγάλες ποσότητες υδατανθράκων. Η επιπλέον ζάχαρη που υπάρχει σε κάποια είδη φυστικοβούτυρου μπορεί επίσης να οδηγήσει σε καρδιακά προβλήματα και διαβήτη.

Υπάρχουν πολλές υγιεινές λιχουδιές για την αγαπημένη σας γατούλα, και είναι σημαντικό να χρησιμοποιούνται στην καθημερινότητά της, τόσο για να σας βοηθήσουν να δεθείτε περισσότερο μαζί της, όσο και για να την επιβραβεύετε όταν κάνει κάτι σωστό. Βεβαιωθείτε ότι ερευνάτε επαρκώς τη διατροφική αξία και τα συστατικά των λιχουδιών που επιλέγετε για τη γάτα σας.

Συμπεράσματα: Ακόμα και στην περίπτωση που το φυστικοβούτυρο που έχετε στο σπίτι σας δεν περιέχει τοξικά συστατικά, δεν πρόκειται για μια υγιεινή λιχουδιά κατάλληλη για τη γάτα σας. Μπορείτε να της δίνετε πολύ μικρές ποσότητες περιστασιακά, αλλά προσέξτε να μην το παρακάνετε, καθώς το φυστικοβούτυρο μπορεί να περιέχει άλλες ουσίες βλαβερές για τον οργανισμό της.

 

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *