Οι παθήσεις που κουβαλάμε χωρίς να το γνωρίζουμε – Ποια συμπτώματα θα πρέπει να προσέξουμε

Οι παθήσεις που κουβαλάμε χωρίς να το γνωρίζουμε - Ποια συμπτώματα θα πρέπει να προσέξουμε

Οι παθήσεις που κουβαλάμε χωρίς να το γνωρίζουμε – Ποια συμπτώματα θα πρέπει να προσέξουμε

 

Προ διαβήτης, προ υπέρταση, θυροειδής. Νοσήματα για τα οποία μπορεί να έχουμε εκδηλώσει συμπτώματα και να μην το γνωρίζουμε.

Πώς θα αντιληφθούμε ότι νοσούμε και πώς θα προλάβουμε μια ενδεχόμενη επιδείνωσή τους; Με αυτό το θέμα ασχολείται σήμερα η εκπομπή «Όλα για τη ζωή μας» με τον Μιχάλη Κεφαλογιάννη και καλεσμένη την τραγουδίστρια Μελίνα Μακρή.

«Έχω Hashimoto και το ανακάλυψα σε ηλικία 18 χρόνων. Φοβήθηκα γιατί ήμουν και μικρούλα. Μόλις βγήκε ότι έχω, έβαλα τα κλάματα. Νόμιζα ότι ήταν σοβαρό», λέει η ίδια.

«Είχα ψυχολογικά σκαμπανεβάσματα, με την έννοια ότι όταν γυρνούσα από το σχολείο έκλαιγα, είχα πολύ κακή διάθεση χωρίς λόγο και είχα κόπωση. Νιώθω κουρασμένη, ότι πεινάω διαρκώς», συμπληρώνει.

«Παλιά πιστεύαμε ότι όλα ξεκινούν όσο μεγαλώνουμε αλλά τελικά πολλά νοσήματα ξεκινούν και στην εφηβεία», λέει από την πλευρά της η Εριφύλη Χατζηαγγελάκη, καθηγήτρια παθολογίας και μεταβολικών νοσημάτων στο πανεπιστήμιο Αθηνών.

Διαβάστε Επίσης  Πώς να κοιμάσαι για να αποφύγεις τον πόνο στη μέση

«Αυτά τα συμπτώματα που έχουν είναι πολύ κοινά. Η κόπωση, η υπνηλία, η μη πνευματική διαύγεια. Είναι μεγάλη παγίδα».

«Στην οικογένεια είχαμε προδιάθεση» αποκάλυψε η Μελίνα Μακρή, καθώς τόσο η μητέρα όσο και οι θείες της έχουν την ίδια νόσο.

«Όλες αυτές οι ασθένειες θέλουν πολύ χρόνο μέχρι να εκδηλωθούν» λέει η κα Χατζηαγγελάκη συμπληρώνοντας:

«Μπορεί και ποτέ να μην εκδηλωθούν. Μπορεί να έχουμε συμπτώματα πολλά χρόνια».

Οι διαγνωστικές εξετάσεις

Όσο για τις διαγνωστικές εξετάσεις;

«Οι εξετάσεις είναι ένα μέτρο, ένας δείκτης, αλλά όταν είναι λίγο τσιμπημένες οι τιμές καλό είναι να το συζητάμε με τον γιατρό μας. (…) Οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες σε τέτοια νοσήματα».

Όσο νεότερος ανακαλύψει κάποιος ότι νοσεί, τόσο νωρίτερα θα μπορέσει να λάβει μέτρα για το αντιμετωπίσει. Κρίσιμο ρόλο στη αντιμετώπιση των νοσημάτων αυτών παίζει η διατροφή.

Διαβάστε Επίσης  Απώλεια μαλλιών και αλωπεκία: Αυτά είναι τα συμπτώματα που πρέπει να σας ανησυχούν

«Αισθάνομαι πολύ τυχερή που το βρήκα σε μικρή ηλικία. Πάχαινα πολύ εύκολα και δεν έχανα τίποτα. Όλα αυτά τα χρόνια το είχα υπό έλεγχο. Η εγκυμοσύνη μού προκάλεσε πολλά συμπτώματα που δεν είχα. Έχω ένα πρόγραμμα και βρίσκομαι σε μια ισορροπία, όσο γίνεται αυτό», λέει η γνωστή τραγουδίστρια.

Πέρα από τις διαγνωστικές εξετάσεις, οι οποίες πάντα δεν καθρεπτίζουν τις ακριβείς παθήσεις, σε περίπτωση που οι ασθενείς έχουν ανεβασμένους δείκτες για παρόμοια νοσήματα, θα πρέπει να κάνουν και πιο ειδικές εξετάσεις, όπως η καμπύλη γλυκόζης και το υπερηχογράφημα θυροειδούς.

«Θα πρέπει ένα τσεκ απ μια φορά τον χρόνο και από εκεί και μετά, αν υπάρχει πρόβλημα, ο γιατρός θα το ζητήσει από μόνος του να γίνει εξέταση ξανά».

megatv.com

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *