Αυτή η σάλτσα προκαλεί φλεγμονή, αυξάνει την αρτηριακή πίεση και έχει πολλές θερμίδες!

 

Αυτή η σάλτσα προκαλεί φλεγμονή, αυξάνει την αρτηριακή πίεση και έχει πολλές θερμίδες!

Αυτή η σάλτσα προκαλεί φλεγμονή, αυξάνει την αρτηριακή πίεση και έχει πολλές θερμίδες!

 

Η σάλτσα είναι ένα σημαντικό συστατικό σε αρκετά φαγητά.

Δίνει περισσότερη νοστιμιά αλλά προσθέτει υπερβολικές θερμίδες στη διατροφή σας και ανθυγιεινά συστατικά.

Αυτή η σάλτσα μπορεί να συμβάλλει σε κινδύνους για την υγεία, όπως φλεγμονή, αύξηση αρτηριακής πίεσης και βάρους με την πάροδο του χρόνου, ειδικά εάν περιέχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετα σάκχαρα.

Μελέτες έχουν συνδέσει την υψηλή πρόσληψη ζάχαρης με φλεγμονή, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά προβλημάτων υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και καρκίνο, εκτός από την ανεπιθύμητη αύξηση βάρους και την παχυσαρκία.

Αν θέλετε να περιορίσετε την πρόσληψη ζάχαρης στο ελάχιστο για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης αυτών των προβλημάτων, οι ειδικοί υγείας συνιστούν να σταματήσετε να τρώτε κέτσαπ με πρόσθετα σάκχαρα.

Αν και μπορεί να φαίνεται σαν μια αβλαβής απόλαυση, η κατανάλωση κέτσαπ με πρόσθετα σάκχαρα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία σας.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ φυσικών και πρόσθετων σακχάρων σε μία σάλτσα;

Τα πρόσθετα σάκχαρα, όπως υπονοεί η λέξη, «προστίθενται» στα προϊόντα κατά την επεξεργασία ή κατά την προετοιμασία του φαγητού σας (σκεφτείτε: τη κουταλιά της σούπας μέλι που προσθέτετε σε μια σπιτική βινεγκρέτ).

Τα φυσικά σάκχαρα είναι φυσικά σάκχαρα που βρίσκονται σε τρόφιμα όπως φρούτα, γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς ζάχαρη (με τη μορφή ζάχαρης γάλακτος ή λακτόζης) και ακόμη και λαχανικά.

Διαβάστε Επίσης  Οι πολλές πατάτες αυξάνουν τον κίνδυνο υπέρτασης

Η διαφορά είναι ότι τα τρόφιμα με αυτά τα φυσικά σάκχαρα είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά -όπως φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα- που υποστηρίζουν την υγεία σας και μπορεί να μειώσουν την επίδραση που έχει η ζάχαρη στα επίπεδα ενέργειας σας.

Ενώ η κατανάλωση ζάχαρης σας δίνει ενέργεια γρήγορα, συνήθως ακολουθεί μια ξαφνική πτώση ενέργειας. Για συνεχή ενέργεια, επιλέξτε τροφές με πρωτεΐνες και φυτικές ίνες. Αυτά τα δύο θρεπτικά συστατικά επιβραδύνουν την απορρόφηση της ζάχαρης στην κυκλοφορία του αίματός σας, αποφεύγοντας τα γρήγορα ενεργειακά σκαμπανεβάσματα.

Τι προκαλεί στον οργανισμό η σάλτσα κέτσαπ με πρόσθετα σάκχαρα

Η σάλτσα κέτσαπ είναι ένα από τα πιο συχνά αρτύματα. Τη βάζουμε σε χοτ ντογκ μέχρι στις τηγανητές πατάτες. Αν και μπορεί να φαίνεται ακίνδυνο σε σύγκριση με σάλτσες με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά όπως η μαγιονέζα. Πιο συγκεκριμένα:

 

Προκαλεί φλεγμονή: Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι μία σάλτσα με πρόσθετα σάκχαρα μπορεί να επηρεάσει την υγεία σας, οδηγώντας σε φλεγμονή, αυξάνοντας την αρτηριακή πίεση και του βάρους με την πάροδο του χρόνου.

Έχει θερμίδες! Ενώ οι κατασκευαστές έχουν αρχίσει να παρέχουν ποικιλίες κέτσαπ χωρίς προσθήκη ζάχαρης, οι περισσότεροι καταναλωτές συνεχίζουν να στρέφονται στην παραδοσιακή κέτσαπ από προτίμηση και συνήθεια. Οι περισσότερες μάρκες κέτσαπ παρέχουν 4 γραμμάρια πρόσθετων σακχάρων σε μία μόνο κουταλιά της σούπας. Επίσης, 1 κουταλιά της σούπας (15 γρ) αποδίδει περίπου 17 θερμίδες, σχεδόν τις διπλάσιες σε σχέση με άλλα καρυκεύματα.

Διαβάστε Επίσης  Συνταγή για σπιτικό γάλα αμυγδάλου

Υποβαθμίζει τα γεύματά σας: Επίσης, χρησιμοποιώντας κέτσαπ σε ένα ισορροπημένο πιάτο, πλούσιο σε φυτικές ίνες, σύνθετους υδατάνθρακες, πρωτεΐνη και καλά λιπαρά είναι σαν να το πασπαλίζετε με 2-3 κουταλιές ζάχαρη! Σαν αποτέλεσμα θα έχετε ένα γεύμα με πρόσθετη ζάχαρη, υψηλού γλυκαιμικού φορτίου και φυσικά μεγαλύτερης θερμιδικής αξίας.

Προκαλεί πρόβλημα στην υγεία του εντέρου: Το κέτσαπ με πρόσθετα σάκχαρα προάγει τη δυσβίωση του εντέρου και την ανισορροπία του εντερικού μικροβιώματος.

Ευνοεί την υπέρταση: Σχεδόν όλα τα είδη κέτσαπ περιέχουν επίσης πολύ αλάτι. Εάν έχετε κάποια ευαισθησία στο αλάτι, η υπερκατανάλωση κέτσαπ θα προσθέσει αρκετή ποσότητα αλατιού στο γεύμα σας και μπορεί να ευνοήσει την υπέρταση.

Μπορεί να προκαλέσει καούρα: Οι ντομάτες καθώς και τα συμπυκνωμένα προϊόντα τους χαρακτηρίζονται όξινες τροφές. Άτομα που αντιμετωπίζουν γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, καούρες ή έχουν αυξημένες τιμές ουρικού οξέος, είναι σημαντικό να τις αποφεύγουν. Η κατανάλωση κέτσαπ μπορεί να επιδεινώσει τέτοιες καταστάσεις και να προκαλέσει δυσφορία.

Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο

Ο περιορισμός του κινδύνου φλεγμονής και αύξησης βάρους έχει να κάνει με τις υγιεινές επιλογές που κάνετε κάθε μέρα.

Αυτό περιλαμβάνει την τακτική άσκηση, την κατανάλωση ολόκληρων τροφίμων και τον περιορισμό της πρόσληψης επεξεργασμένων επιλογών με επιβλαβή πρόσθετα. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσετε να απολαμβάνετε την κέτσαπ εντελώς. Αντίθετα, αναζητήστε επιλογές με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

 

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *