Χημικό πήλινγκ στο πρόσωπο – Τι είναι – Πώς χρησιμοποιείται – Σπιτικές θεραπείες

 

Χημικό πήλινγκ στο πρόσωπο

Χημικό πήλινγκ στο πρόσωπο – Τι είναι – Πώς χρησιμοποιείται – Σπιτικές θεραπείες

Η μέθοδος του χημικού πήλινγκ είναι πολύ δημοφιλής γιατί έχει γρήγορα αποτελέσματα καθώς αντιμετωπίζει πολλά δερματικά προβλήματα και ανανεώνει την εικόνα του προσώπου. Αποτελεί ένα όπλο στην περιποίηση της επιδερμίδας καθώς την κάνει λαμπερή και νεανική.

Συνήθως τα χημικά πήλινγκ γίνονται σε δερματολόγους ή σε αισθητικούς αλλά πλέον μπορείτε να το κάνετε και στο σπίτι σας καθώς πολλές μεγάλες εταιρίες έχουν βγάλει προϊόντα για χημικό πήλινγκ με ισχυρά συστατικά, σε ποσοστά που επιτρέπεται και τα οποία αποκαθιστούν τις ατέλειες, μειώνουν τους πόρους, τις λεπτές γραμμές και κάνουν το πρόσωπο απαλό και λαμπερό. Τα οξέα που χρησιμοποιούνται για το χημικό πήλινγκ αφαιρούν τα νεκρά κύτταρα και αποκαλύπτουν μία νέα και υγιή επιδερμίδα.

 

Τι είναι το χημικό πήλινγκ

Πρόκειται για ένα διάλυμα με οξέα το οποίο αφαιρεί τα κατεστραμμένα κύτταρα βελτιώνοντας την υφή του δέρματος. Αυτή η διαδικασία έχει άμεσα αποτελέσματα και για το λόγο αυτό είναι πολύ δημοφιλής. Μέσω της “βλάβης” που γίνεται επιτυγχάνεται πάχυνση της επιδερμίδας, αναδιοργάνωση δομικών στοιχείων, αύξηση του κυτταρικού όγκου και αύξηση του κολλαγόνου και της ελαστίνης.

Μεγαλώνοντας διάφοροι βλαπτικοί παράγοντες, όπως η ηλιακή ακτινοβολία, η ατμοσφαιρική ρύπανση, το αλκοόλ, το κάπνισμα και το άγχος σε συνδυασμό με την ηλικία ταλαιπωρούν το δέρμα και επιβραδύνουν την ανανέωση των κυττάρων και την αναπλάση του δέρματος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα παλαιότερα κύτταρα να συσσωρεύονται στην επιφάνεια του δέρματος και αυτό να γίνεται θαμπό, χωρίς ελαστικότητα και με πόρους. Το χημικό πήλινγκ όμως διορθώνει αυτή την κατάσταση χωρίς να ερεθίζει το δέρμα.

 

Διαβάστε Επίσης  Δαφνόφυλλα για να αναπνέετε καλύτερα

Που χρησιμοποιείται

1. Γήρανση της επιδερμίδας
Όσο περνούν τα χρόνια οι μύες του προσώπου χαλαρώνουν και εμφανίζονται ρυτίδες ενώ λεπταίνει και το δέρμα. Η γήρανση αυτή μπορεί να είναι λόγω της ηλικίας ή εξαιτίας της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο, το κάπνισμα και το άγχος. Τα αποτελέσματά της είναι η λέπτυνση του δέρματος, η χαλάρωση, οι ρυτίδες, το μέλασμα, οι κηλίδες, οι πανάδες και οι ευρυαγγείες. Κάνοντας χημικό πήλινγκ όλα τα παραπάνω θα βελτιωθούν σημαντικά.

2. Ουλές
Οι ουλές από την ακμή, από χειρουργική επέμβαση ή από κάποιο τραύμα δημιουργούν στο δέρμα δυσμορφίες. Το χημικό πήλινγκ μπορεί να εξομαλύνει την υφή και να βελτιώσει τη λάμψη του δέρματος και τη γενική εικόνα του προσώπου.

3. Μείωση λιπαρότητας
Επίσης, μπορεί να μειώσει και τη λιπαρότητα του προσώπου, να μικρύνει τους πόρους, να συσφίξει το δέρμα και να το κάνει πιο λαμπερό.

 

Κατηγορίες και είδη χημικού πήλινγκ

Τα πιο γνωστά είδη χημικού πήλινγκ που χρησιμοποιούνται είναι
Σαλικυλικό οξύ
Α-Υδροξυοξέα(AHA)
Γλυκολικό οξύ
Τριχλωροξικό οξύ (TCA)
Αζελαϊκό οξύ
Μανδελικό οξύ

Υπάρχουν 3 κατηγορίες χημικών πήλινγκ σύμφωνα με το βάθος που μπορούν να διεισδύσουν. Αυτά είναι τα επιφανειακά, τα μεσαίου βάθους και τα βαθιά.

Τα επιφανειακά χρησιμοποιούνται για την ακμή, τις λεπτές ρυτίδες, τις ξηρές περιοχές και την ανομοιόμορφη μελάγχρωση και δρουν επιδερμικά.

Αυτά με μεσαίο βάθος χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία των λεπτών ρυτίδων, των δυσχρωμιών (πανάδες) και των επιφανειακών ατελειών και μπορούν να εισχωρήσουν ως το άνω μέρος του χορίου. Ενδείκνυται περισσότερο στις σκουροτέρες επιδερμίδες.

Τα ισχυρότερα τα οποία διεισδύουν μέχρι τη βαθύτερη στιβάδα του χορίου είναι τα βαθιά χημικά πήλινγκ. Αυτά είναι κατάλληλα για τις ουλές της ακμής, τις δερματικές κηλίδες από τον ήλιο ή τη γήρανση και τις έντονες ρυτίδες. Έχουν καλύτερα αποτελέσματα και μεγάλη διάρκεια αλλά η εφαρμογή τους διαρκεί περισσότερο όπως και ο χρόνος επούλωσης.

Διαβάστε Επίσης  Πόσο σεξ πρέπει να κάνετε για να κάψετε τις θερμίδες σας

 

Μετά το χημικό πήλινγκ

Μετά τη διαδικασία του χημικού πήλινγκ θα πρέπει να ακολουθήσετε ορισμένες συμβουλές για καλύτερα αποτελέσματα.

1) Μετά την εφαρμογή του πήλινγκ το δέρμα θα ξεφλουδίζει. Μην το τραβήξετε όμως γιατί υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθούν πανάδες στο συγκεκριμένο θέμα.

2) Η αντηλιακή προστασία είναι απαραίτητη ακόμη και μέσα στο σπίτι.

3) Όταν χρησιμοποιείτε πιστολάκι στα μαλλιά αποφεύγετε να έρχεται η θερμότητα σε επαφή με το πρόσωπό σας όπως και όταν κάνετε μπάνιο στο πρόσωπο να ρίχνετε δροσερό νερό.

 

Χημικά πήλινγκ στο σπίτι με φυσικά συστατικά

Μπορείτε να κάνετε και μόνη σας στο σπίτι αλλά θα είναι πιο ήπιο.

Ένα χημικό πήλινγκ είναι με λεμόνι. Το κιτρικό οξύ που περιέχει απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα, λευκαίνει το δέρμα και ανανεώνει την επιδερμίδα. Παράλληλα όμως αντιμετωπίζει την ακμή και τα σπυράκια ενώ απομακρύνει και τη λιπαρότητα.

1η συνταγή
1/4 κούπας φυσικό χυμό λεμονιού και 1 κούπα πλήρες γιαούρτι

Αναμίξτε τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέστε περισσότερο λεμόνι σε περίπτωση που το θέλετε πιο δυνατό. Εφαρμόστε το στο πρόσωπο για 15 λεπτά και στη συνέχεια ξεπλυθείτε με χλιαρό νερό και τοποθετήστε την ενυδατική σας κρέμα.

2η συνταγή
1 κουταλιά της σούπας μέλι, 2 κουταλιές της σούπας σκόνη από αμύγδαλα και μισό κουταλάκι του γλυκού λεμόνι

3η συνταγή
3 κουταλιές της σούπας μαύρη ζάχαρη, 1 κουταλιά της σούπας μέλι, 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και λίγο χυμό πορτοκάλι ή λεμόνι.

 

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *