Τι είναι η αρώνια;

Τι είναι η αρώνια;Η αρώνια ή αλλιώς chokeberry είναι ένα φυτό το οποίο καλλιεργείται τόσο ως καλλωπιστικό φυτό, όσο και για τους καρπούς του. Έχει την μορφή θάμνου και έχει μικρούς στρογγυλούς καρπούς με βαθύ πορφυρό χρώμα, οι οποίοι χαρακτηρίζονται ως superfood, χάρη στην σπουδαία διατροφική τους αξία. Οπτικά οι καρποί μοιάζουν με τα γνωστά μύρτιλα, ενώ ανήκουν και στην ίδια κατηγορία των berries.

Επιλογή και Συντήρηση καρπών

Στο εμπόριο μπορεί κανείς να βρει τόσο φρέσκους καρπούς όσο και αποξηραμένους. Όταν προμηθευτούμε φρέσκους καρπούς, μπορούμε να τους συντηρήσουμε σε θερμοκρασία δωματίου για μερικές ή αρκετές μέρες στο ψυγείο. Μπορούν επίσης να καταψυχθούν, κυρίως όταν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν σε διάφορες συνταγές.

Διαβάστε Επίσης  Όλα όσα πρέπει να προσέχεις με τα προϊόντα ολικής άλεσης

Διατροφική αξία και Οφέλη
Η αρώνια πρόκειται για καρπούς με σημαντική θρεπτική αξία. Διαθέτουν σημαντικές ποσότητες αντιοξειδωτικών ουσιών, όπως επίσης και βιταμίνης C, φυλλικό οξύ, νιασίνη, κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Μισή χούφτα καθημερινά από αυτούς τους θαυματουργούς καρπούς, όπως έχουν χαρακτηριστεί, αρκεί για να μας εφοδιάσει με όλα τα παραπάνω απαραίτητα για τον οργανισμό στοιχεία.

 

Η κατανάλωσή τους έχει συνδεθεί με πλήθος θετικών επιδράσεων.

1. Βοηθούν στην αποβολή των τοξινών από τον οργανισμό μας.

2. Έχει αντιφλεγμονώδη και αντιμικροβιακή δράση.

3. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

4. Μειώνει τα επίπεδα ορμονών του στρες.

5. Συμβάλλει στην διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε φυσιολογικά επίπεδα.

Διαβάστε Επίσης  Ο κόκκινος χυμός με τριπλάσια αντιοξειδωτικά από το πράσινο τσάι

6. Έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει την μνήμη και την καλή λειτουργία του εγκεφάλου, της καρδιάς, μειώνοντας τα καρδιαγγειακά προβλήματα.

7. Μειώνει την κακή χοληστερόλη (LDL).

8. Κρατά το σάκχαρο σε φυσιολογικά επίπεδα.

 

Χρήσεις στην κουζίνα

Αν και οι καρποί της αρώνιας μπορούν να καταναλωθούν ωμοί, σε μερικούς ανθρώπους δεν αρέσουν τόσο, καθώς είναι αρκετά στυφοί σε γεύση, και δεν αφήνουν ευχάριστη επίγευση. Διαφορετικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε smoothie, να γίνουν χυμός, μαρμελάδα, παγωτό, ακόμα και λικέρ ή κρασί. Κέικ, μάφιν και μπισκότα είναι μερικές ακόμα επιλογές, όπου μπορούν να αξιοποιηθούν οι καρποί. Τέλος, μπορούν να συνδυαστούν μαζί με δημητριακά πρωινού, για ένα έξτρα ενέργεια.

ΠΗΓΗ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *