Κράμπες στον ύπνο: Γιατί το παθαίνουμε

 

Κράμπες στον ύπνο: Γιατί το παθαίνουμε

Κράμπες στον ύπνο: Γιατί το παθαίνουμε

 

Εάν οι κράμπες είναι συχνές ή διαταράσσουν τον ύπνο σας θα πρέπει να επισκεφθείτε άμεσα έναν ειδικό, καθώς η αιτία μπορεί να είναι πιο σοβαρή απ’ ό,τι νομίζατε.

Έχει συμβεί αν όχι σε όλους μας, στους περισσότερους: Ενώ έχετε πέσει σε βαθύ ύπνο μια ακούσια σύσπαση στους μύες της γάμπας ή του μηρού (σπανιότερα στα χέρια, την καμάρα του ποδιού, την κοιλιά και το θώρακα) σάς κάνει να πεταχτείτε από το κρεβάτι.

Οι νυχτερινές κράμπες μπορούν να διαρκέσουν από μερικά δευτερόλεπτα έως 15 λεπτά, ενώ μετά το πρώτο επεισόδιο η κράμπα δεν αποκλείεται να επανέλθει. Όταν συμβαίνουν τακτικά μπορούν να διαταράξουν τον ύπνο σας καθώς οι μύες στην περιοχή μπορεί να πονούν για ώρες.

 

Ποιοι παθαίνουν συχνότερα κράμπες

Όσο μεγαλύτεροι είστε, τόσο πιο πιθανό είναι να έχετε κράμπες στα πόδια. Αυτό συμβαίνει επειδή οι τένοντές σας (οι ιστοί που συνδέουν τους μύες σας με τα οστά σας) μειώνονται φυσικά καθώς μεγαλώνετε. Ειδικότερα, το 33% των ατόμων άνω των 60 ετών, θα έχει κράμπες στα πόδια τη νύχτα τουλάχιστον μία φορά κάθε δύο μήνες. Αλλά και σχεδόν κάθε ενήλικας ηλικίας 50 ετών και άνω θα έχει κράμπες στον ύπνο του τουλάχιστον μία φορά το δίμηνο.

Διαβάστε Επίσης  Το πορτοκαλί αντιοξειδωτικό λαχανικό για δυνατή άμυνα και χαμηλή χοληστερόλη

Το 7% των παιδιών θα εμφανίσει κράμπες στα πόδια του τη νύχτα, καθώς και το 40% περίπου των εγκύων γυναικών. Ο λόγος εκτιμάται ότι είναι ότι το επιπλέον βάρος της εγκυμοσύνης που καταπονεί τους μύες.

Είναι επίσης πιο πιθανό να έχετε κράμπες αν είστε γυναίκα.

 

Τι προκαλεί τις κράμπες στα πόδια τη νύχτα;

Ενώ η κύρια αιτία για τις κράμπες είναι προς συζήτηση, οι πιθανές αιτίες σύμφωνα με τους ειδικούς περιλαμβάνουν:

Υπερχρήση των μυών
Αφυδάτωση
Τραυματισμός των μυών
Παρατεταμένη διατήρηση συγκεκριμένης στάσης του σώματος
Κακή αιμάτωση

Πίεση νευρικών ριζών
Ηλεκτρολυτικές διαταραχές
Αλλά, οι κράμπες ενδέχεται να αποτελούν και συνοδό σύμπτωμα πολλών παθήσεων όπως νευρικών διαταραχών, ενδοκρινικών διαταραχών, θυρεοειδοπάθειας, σακχαρώδους διαβήτη, υπογλυκαιμίας, υπασβεστιαιμίας, υπομαγνησαιμίας και αναιμίας.

Πώς να σταματήσετε την ενόχληση

Για να σταματήσετε αμέσως τις κράμπες στα πόδια, δοκιμάστε να διατείνετε απαλά τον μυ. Εάν ο πόνος είναι στη γάμπα, τεντώστε το πόδι σας κρατώντας με το χέρι σας τα δάχτυλα του ποδιού για 5-10 δευτερόλεπτα.

Διαβάστε Επίσης  Κίνδυνος εάν η καρδιά χτυπά δυνατά σε φάση ηρεμίας!

Εάν ο πόνος είναι μπροστά στο μηρό, λυγίστε το πόδι σας μέχρι η φτέρνα να ακουμπήσει στους γλουτούς σας και κρατείστε την εκεί για μερικά δευτερόλεπτα. Εάν ο πόνος είναι πίσω στο μηρό, κάντε ότι και στην περίπτωση της γάμπας, σκύβοντας ελαφρά (εάν μπορείτε) πάνω από το τεντωμένο πόδι.

 

Εάν τα επεισόδια είναι συχνά ή εάν διαταράσσουν τον ύπνο σας θα πρέπει να επισκεφθείτε άμεσα έναν ειδικό, καθώς η αιτία μπορεί να είναι πιο σοβαρή απ’ ό,τι νομίζατε.

Για να μειώσετε τις πιθανότητες να ξυπνάτε λόγω κράμπας στη μέση του ύπνου σας:

Εντάξτε την άσκηση στην καθημερινότητά σας

Φροντίστε να ενυδατώνεστε επαρκώς καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας

Δοκιμάστε να αλλάξετε τη θέση ύπνου σας

Ενσωματώστε τις διατάσεις, το διαλογισμό και το ζεστό ντους στη ρουτίνα πριν από τον ύπνο

Αποφεύγετε τα πολύ αλμυρά και τα πολύ γλυκά σνακ, ειδικά το βράδυ

Τηρήστε ένα πρόγραμμα ύπνου

 

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *