Το μίνι λαχανικό που δυναμώνει άμυνα και οστά και προστατεύει το έντερο

Το μίνι λαχανικό που δυναμώνει άμυνα και οστά και προστατεύει το έντερο

Το μίνι λαχανικό που δυναμώνει άμυνα και οστά και προστατεύει το έντερο

Έχουν ιδιαίτερη γεύση και δεν είναι πολύ δημοφιλή στη χώρα μας. Διαβάστε ωστόσο τα οφέλη αυτών των λαχανικών και θα τα εντάξετε αμέσως στη διατροφή σας.

Για τους Βρετανούς, είναι το απόλυτο λαχανικό για το γιορτινό τραπέζι των Χριστουγέννων. Για άλλους ίσως αποτελεί μια δύσκολη γεύση, αλλά μόλις γνωρίσετε τα οφέλη αυτής της πολύτιμης τροφής, ίσως αναθεωρήσετε και εντάξετε κι εσείς τα λαχανάκια Βρυξελλών στη διατροφή σας.

Τα λαχανάκια Βρυξελλών ανήκουν στην οικογένεια των σταυρανθών και φημίζονται για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, οι οποίες φροντίζουν για την ύπαρξη καλών βακτηρίων στο μικροβίωμα του εντέρου. Περιέχουν, επίσης, πολύτιμα μέταλλα, όπως κάλιο και ασβέστιο, που διατηρούν τους μύες και τα οστά υγιή, ενώ μπορούν να ωφελήσουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη Κ και C.

Διαβάστε Επίσης  Πρωινό: Οι καλύτερες τροφές με πρωτεΐνη για τα παιδιά

Ειδικά αν τα καταναλώσετε ωμά, η ποσότητα της βιταμίνης C που θα σας χαρίσουν τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι υψηλότερη και από αυτή των πορτοκαλιών, που θεωρούνται συνώνυμα της συγκεκριμένης βιταμίνης.

Όσο πιο πικρό, τόσο πιο καλό

Το σημαντικότερο απ’ όλα, όμως, είναι ότι το εν λόγω λαχανικό είναι πλούσιο σε ένα ευρύ φάσμα φυσικών χημικών ουσιών, όπως τα καροτενοειδή και οι πολυφαινόλες, που έχουν συσχετιστεί με την καλή υγεία. Είναι ιδιαίτερα πλούσια σε γλυκοσινολικά, δηλαδή θειούχες ενώσεις που θεωρούνται ισχυρά αντιοξειδωτικά, προάγουν την υγεία και αποτρέπουν την καταστροφή των κυττάρων. Τα επιστημονικά στοιχεία υποστηρίζουν, επίσης, ότι η κατανάλωση αυτών των ενώσεωνσχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης αρκετών τύπων καρκίνου.

Αυτές είναι οι ενώσεις είναι που διασπώνται κατά το μαγείρεμα, δίνοντας στα λαχανάκια Βρυξελλών αυτή τη χαρακτηριστική πικρή γεύση. Επομένως, όσο πιο πικρά τα λαχανάκια, τόσο πιο πολλές ευεργετικές ενώσεις έχουν.

Διαβάστε Επίσης  Πώς θα πάρετε το σίδηρο που χρειάζεστε χωρίς να φάτε κρέας;

Οι ειδικοί προτείνουν να καταναλώνετε πέντε μερίδες λαχανικά αυτής της κατηγορίας, εναλλάσσοντας τα διαφορετικά λαχανικά.

Πώς να τα μαγειρέψετε

Η εύκολη λύση είναι να βράσετε τα λαχανάκια Βρυξελλών. Ωστόσο, μη το παρακάνετε, γιατί ο υπερβολικός βρασμός θα τα κάνει να χάσουν τη θρεπτική τους αξία, ενώ θα δώσουν στο φαγητό μια δυσάρεστη οσμή και γεύση.

Μπορείτε, επιπλέον, να τα τηγανίσετε με λίγο ελαιόλαδο ή βούτυρο και λίγο σκόρδο και βότανα. Μια πιο υγιεινή εναλλακτική θα ήταν να τα μαγειρέψετε στον ατμό. Φροντίστε, όμως, να παραμείνουν τραγανά.

Τέλος, αν θέλετε να επωφεληθείτε στο μέγιστο από τις πολύτιμες ενώσεις τους, μπορείτε να κόψετε τα λαχανάκια Βρυξελλών σε κύβους και να τα καταναλώσετε ωμά.

πηγή

Το μίνι λαχανικό που δυναμώνει άμυνα και οστά και προστατεύει το έντερο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *