Καρδιαγγειακό: Απαραίτητη η βιταμίνη C για την επισκευή των αρτηριών

Καρδιαγγειακό: Απαραίτητη η βιταμίνη C για την επισκευή των αρτηριώνΚαρδιαγγειακό: Απαραίτητη η βιταμίνη C για την επισκευή των αρτηριών

Έχετε ποτέ σκεφτεί γιατί η αθηροσκλήρωση επηρεάζει τις αρτηρίες (ποτέ τις φλέβες) και ιδίως αυτές που τροφοδοτούν την καρδιά με αίμα; Καρδιαγγειακό: Απαραίτητη η βιταμίνη C για την επισκευή των αρτηριών

Οι αρτηρίες επιτρέπουν μια απρόσκοπτη ροή του αίματος των ιστών χάρη στην ελαστικότητα τους. Αν οι αρτηρίες ήταν άκαμπτες, το αίμα θα έρεε μόνο κατά τη διάρκεια της καρδιακής συστολής. Αντιθέτως, οι αρτηρίες, με την ελαστικότητα τους, διαστέλλονται και συστέλλονται επιτρέποντας μια συνεχή ροή του αίματος στους ιστούς.

 

Αυτή η ιδιότητα, ωστόσο, προκαλεί επαναλαμβανόμενες μηχανικές καταπονήσεις στο αρτηριακό τοίχωμα. Συγκεκριμένα, οι στεφανιαίες αρτηρίες είναι αυτές που υφίστανται τις μεγαλύτερες βλάβες, καθώς αποτελούν τμήμα ενός οργάνου που βρίσκεται σε διαρκεί κίνηση.

Η καρδιά σε κάθε συστολή και διαστολή της συμπιέζει και διαστέλλει τις στεφανιαίες αρτηρίες (ονομάζονται στεφανιαίες, επειδή τυλίγονται γύρω από την καρδία σαν στεφάνι).
Σύμφωνα με τη θεωρία του Linus Pauling, που είναι ίσως αυτός που έχει μελετήσει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον τη βιταμίνη C και των θρεπτικών συστατικών που απαιτούνται για την επισκευή του κολλαγόνου και της ελαστίνης.

 

Το κολλαγόνο και η ελαστίνη είναι οι ουσίες που σχηματίζουν τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων. Το σώμα απαιτεί επαρκείς ποσότητες βιταμίνης C, λυσίνης, προλίνης και ψευδαργύρου για την κατασκευή και την συνεχή διόρθωση των αρτηριακών τοιχωμάτων.

Το ανθρώπινο είδος είναι από τα λίγα είδη του ζωικού βασιλείου που δεν παράγουν βιταμίνη C. Σε όλα τα άλλα είδη που παράγουν βιταμίνη C δεν υπάρχουν καρδιακές νόσοι.

Διαβάστε Επίσης  Κορωνοϊός: Σε ένα λεπτό ομιλίας εκτοξεύονται χιλιάδες μικροσκοπικά σταγονίδια αναφέρει έρευνα από την Αμερική

Μέχρι το 1835 οι ναυτικοί υπέφεραν από πλήρεις ρήξεις των αιμοφόρων αγγείων λόγω έλλειψης της βιταμίνης C (δεν έτρωγαν φρέσκα φρούτα, καθώς παρέμεναν για μήνες στη θάλασσα) και πέθαιναν από εσωτερική αιμορραγία.

Η παντελής έλλειψη βιταμίνης C έκανε τον οργανισμό τους να μην παράγει κολλαγόνο και να πάσχει από σκορβούτο. Η αντισκορβουτική ουσία που αργότερα ανακαλύφθηκε ότι μπορεί να θεραπεύσει το σκορβούτο ονομάστηκε ασκορβικό οξύ (βιταμίνη C).

 

Το ανθρώπινο είδος λοιπόν πρέπει να προσλαμβάνει τη βιταμίνη C μόνο μέσα από την διατροφή.

Σε όλα τα ζωικά είδη που παράγουν ενδογενή βιταμίνη C (που παράγεται από το σώμα) δεν παρατηρούνται αρτηριοσκλήρυνση και καρδιακές παθήσεις. Σχεδόν όλα τα ζώα παράγουν από 1 έως 40 γραμμάρια βιταμίνης C την ημέρα.

Φαίνεται ότι, κατά την διάρκεια της εξέλιξης και λόγω της αφθονίας της βιταμίνης C στο φυσικό περιβάλλον, ο άνθρωπος έπαψε κάποια στιγμή στην πορεία της εξέλιξης να παράγει την ουσία αυτή, ενθαρρύνοντας άλλες μεταβολικές διαδικασίες που επέτρεψαν την αύξηση της βιολογικής του απόδοσης.

Σύμφωνα με τον Linus Pauling, η ελάχιστη ημερήσια ποσότητα για την κάλυψη των βασικών αναγκών του οργανισμού σε βιταμίνη C είναι 2000 – 3000 mg για τους υγιείς ανθρώπους και 5000 – 6000mg για όσους αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να επισημάνω ότι σήμερα ένα πορτοκάλι περιέχει 55mg βιταμίνης C, εάν είναι βιολογικό και αν το φάμε με την φλούδα και τους σπόρους μέσα σε λίγες ώρες αφού κοπεί από το δέντρο, κάτι που ουσιαστικά είναι αδύνατο.

Διαβάστε Επίσης  Κακές συνήθειες: Όταν ο εγκέφαλος μας εμποδίζει να τις «κόψουμε»

Αυτό που συμβαίνει στον σύγχρονο άνθρωπο είναι μια χρόνια προ σκορβουτική κατάσταση. Αυτή η ανεπάρκεια δεν εκδηλώνεται σε περίοδο μερικών μηνών, όπως στους ναυτικούς κατά το παρελθόν αλλά σε διάστημα δεκαετιών.

Το σώμα μας είναι σε θέση να επισκευάζει μέχρι ενός σημείου, κολλαγόνο και ελαστίνη των αρτηριακών τοιχωμάτων. Στη συνέχεια, το σώμα πρέπει να χρησιμοποιήσει συμπληρωματικούς μηχανισμούς προσπαθώντας να σταθεροποιήσει το τοίχωμα των αιμοφόρων αγγείων.

Ένας από τους κύριους μηχανισμούς υποστήριξης είναι η εναπόθεση της χοληστερίνης επί της βλάβης.

Έτσι όταν το σώμα μας δεν έχει αρκετή βιταμίνη C, αρχίζουν ρωγμές στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων. Το ήπαρ (συκώτι) λαμβάνει την εντολή να παράγει περισσότερη χοληστερίνη για να τροφοδοτήσει την επιδιόρθωση, έστω και επιφανειακή, της βλάβης.

Εάν η ζημιά είναι πολύ μεγάλη, η ποσότητα της χοληστερίνης που εναποτίθεται για την επιδιόρθωση αυξάνεται αναλογικά: τα αιμοφόρα αγγεία φράσσουν, παρατηρούνται προβλήματα στις στεφανιαίες αρτηρίες, εκδηλώνονται αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια κ.λπ.

Πηγή: Δρ. Δημήτρης Τσουκαλάς – Πως να ζήσετε 150 χρόνια με υγεία.
1η κυκλ. 201 7 σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Διατροφικής Ιατρικής.

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *