Πως το ιχθυέλαιο προστατεύει το σώμα από ασθένειες

Πως το ιχθυέλαιο προστατεύει το σώμα από ασθένειες

Υπάρχει μια σειρά από επιστημονικά αποδεδειγμένους λόγους για τους οποίους η συμπλήρωση με υψηλής ποιότητας ιχθυέλαιο είναι σημαντικό μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Πως το ιχθυέλαιο προστατεύει το σώμα από ασθένειες

Ο εγκέφαλος, οι αρθρώσεις, οι μύες, η καρδιά και το δέρμα, όλα βασίζονται στα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και σε άλλα θρεπτικά συστατικά του ιχθυελαίου για να λειτουργούν όπως πρέπει – χωρίς αυτές τις θρεπτικές ουσίες, το σώμα σας είναι πολύ πιο επιρρεπές στις ασθένειες, την υποβάθμιση, και τελικά το θάνατο.

Εδώ είναι πέντε συγκεκριμένοι τρόποι με τους οποίους το ιχθυέλαιο βοηθά στην πρόληψη των ασθενειών και προωθεί την υγεία και τη μακροζωία:

1) Το ιχθυέλαιο μειώνει την φλεγμονή που προκαλεί ασθένεια

Το ιχθυέλαιο περιέχει δύο ισχυρά ω-3, το εικοσιπενταενοϊκό οξύ (EPA) και το δοκοσαεξαενοϊκό οξύ (DHA), που έχει αποδειχθεί σε πολλές επιστημονικές μελέτες ότι καταστέλλουν τη φλεγμονή.

Όταν λαμβάνεται τακτικά ιχθυέλαιο που περιέχει υψηλή αναλογία EPA και DHA μπορεί να βοηθήσει να μειωθεί η φλεγμονώδης απόκριση που συνδέεται με παθήσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο λύκος, καθώς και ο χρόνιος πόνος στην πλάτη, καθώς και να προστατεύσει ενάντια στην ανάπτυξη αυτών και άλλων νόσων που συχνά προκύψουν από τη χρόνια φλεγμονή.

 

Μια μελέτη του 2008 που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Ομοσπονδίας Αμερικανικών Εταιρειών Πειραματικής Βιολογίας, για παράδειγμα, διαπίστωσε ότι το ιχθυέλαιο πρακτικά προωθεί τη φυσική αντίδραση του οργανισμού στη θεραπεία της φλεγμονής.

Με βάση τα ευρήματα, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα στο ιχθυέλαιο βοηθούν στη ρύθμιση της ανοσολογικής απόκρισης του οργανισμού με την μεγιστοποίηση του δυνατότητας για θεραπεία και την ελαχιστοποίηση της φλεγμονώδους βλάβης, η οποία με τη σειρά της ενισχύει τις συνθήκες του σώματος που συνήθως οδηγούν σε χρόνιες ασθένειες.

 

2) Το ιχθυέλαιο προστατεύει από τον καρκίνο

Τα EPA και DHA, τα δύο πιο ευρέως μελετημένα συστατικά του ιχθυελαίου, φαίνεται να είναι ισχυροί μαχητές του καρκίνου, όπως φαίνεται σε μια μελέτη του 2010 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention. Ερευνητές από το Σιάτλ, διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που συμπληρώνοντα τακτικά με ιχθυέλαιο πλούσιο σε EPA και DHA έχουν περίπου 32 τοις εκατό λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τις πιο κοινές μορφές καρκίνου του μαστού.

Διαβάστε Επίσης  Προλάβετε αναιμία, διαβήτη, φλεγμονές και ενισχύστε ανοσοποιητικό και καρδιαγγειακό σύστημα με φυσικούς χυμούς

Παρομοίως, μια μελέτη του 2001 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Lancet αποκάλυψε ότι το ιχθυέλαιο αναστέλλει αποτελεσματικά την έναρξη και την εξάπλωση του καρκίνου του προστάτη στους άνδρες. Οι ερευνητές που ασχολήθηκαν με τη συγκεκριμένη μελέτη κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το DHA στο ιχθυέλαιο είναι κυρίως υπεύθυνο για την παρεμπόδιση του καρκίνου του προστάτη, καθώς αυτό το βασικό λιπαρό οξύ ενεργοποιεί έναν υποδοχέα στο σώμα που διαθέτει γνωστές αντικαρκινικές ιδιότητες.

 

3) Το ιχθυέλαιο επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης

Εκτός από τη χρόνια φλεγμονή, μία από τις πρωταρχικές αιτίες της ταχείας γήρανσης είναι η συντόμευση των χρωμοσωμάτων του DNA, γνωστά ως τελομερή, τα οποία βρίσκονται στα άκρα των κλώνων του DNA.

Με την πάροδο του χρόνου, αυτά τα τελομερή, τα οποία δρουν ως “φύλακες του χρόνου» μικραίνουν, πράγμα το οποίο επιβραδύνει τη διαίρεση των χρωμοσωμάτων που είναι υπεύθυνα για τη διατήρηση της υγείας. Τα τελομερή που είναι πάρα πολύ μικρά δεν μπορούν επίσης να διευκολύνουν τη δημιουργία και την επισκευή των βλαστικών κυττάρων.

 

Η συμπλήρωση με ιχθυέλαιο ωστόσο, μπορεί να βοηθήσει στην προστασία της ακεραιότητας των τελομερών, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της διαδικασίας της γήρανσης.

Ερευνητές από το Ohio State University ανακάλυψαν πρόσφατα ότι οι υγιείς ενήλικες που συμπληρώνονται με 1,25 γραμμάρια έως και με 2,5 γραμμάρια ιχθυελαίου κάθε μέρα για τέσσερις μήνες άλλαξαν το προφίλ των λιπαρών οξέων τους τόσο πολύ που τα τελομερή των λευκών αιμοσφαιρίων τους διατηρήθηκαν πολύ περισσότερο από ό, τι το φυσιολογικό.

 

 

4) Το ιχθυέλαιο λιπαίνει τις αρθρώσεις και χτίζει τους μυς

Είτε πάσχετε από οξύ περιστασιακό πόνο στις αρθρώσεις μετά από μια βαριά προπόνηση, ή χρόνιο πόνο στις αρθρώσεις, με τη μορφή ποδάγρας ή της αρθρίτιδας, μπορείτε να επωφεληθείτε από τις αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις του ιχθυελαίου.

Συχνά αναφέρεται και ως λιπαντικό των αρθρώσεων, το ιχθυέλαιο καταπολεμά αποτελεσματικά τα μόρια που προκαλούν φλεγμονώδη ξεσπάσματα, καθώς βοηθά στην εξισορρόπηση της αναλογίας των ωμέγα-3 προς ωμέγα-6 λιπαρών οξέων, γεγονός που το καθιστά αποτελεσματικό παυσίπονο σε πολλές περιπτώσεις.
Ιδιαίτερα αναγκαία η εξισορρόπησή ω3-ω6: Καταστροφή της υγείας, η δυσαναλογία Ω 3 και Ω6 λιπαρών

Διαβάστε Επίσης  Συνταγή για Δαφνέλαιο

Δεδομένου ότι τα EPA και DHA αποθηκεύονται στην διπλοστοιβάδα των φωσφολιπιδίων των κυττάρων όταν λαμβάνονται σε αρκετά υψηλές δόσεις, το ιχθυέλαιο μπορεί επίσης να είναι ένας ισχυρός ‘οικοδόμος’ των μυών.

Με βάση την επιστήμη, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα στο ιχθυέλαιο συμβάλλουν στην προώθηση της πρωτεϊνικής σύνθεσης, περιορίζοντας ταυτόχρονα την υποβάθμιση, το οποίο είναι ο τέλειος συνδυασμός για την οικοδόμηση της μυϊκής μάζας του σώματος.

5) Το ιχθυέλαιο προστατεύει από καρδιακές προσβολές και προάγει την υγεία του εγκεφάλου

Τα καρδιοπροστατευτικά οφέλη των ιχθυελαίων είναι ίσως το πιο γνωστό χαρακτηριστικό τους, καθότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έχει αποδειχθεί ξανά και ξανά ότι προστατεύουν τόσο την καρδιά όσο και το καρδιαγγειακό σύστημα. Κλινικά στοιχεία δείχνουν ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα προστατεύουν από την υψηλή χοληστερόλη μειώνοντας τη συστηματική φλεγμονή, καθώς και επαναφέρουν την ισορροπία της αρτηριακής πίεσης και προστατεύουν έναντι των καρδιακών νοσημάτων.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα παίζουν επίσης έναν κρίσιμο ρόλο στην υγεία του εγκεφάλου, καθότι ένα σημαντικό τμήμα του ιστού του εγκεφάλου αποτελείται από αυτά τα λιπαρά οξέα. Η συμπλήρωση με ιχθυέλαιο με άλλα λόγια, μπορεί να διορθώσει μια σειρά από γνωστικές ανωμαλίες όπως η χρόνια κατάθλιψη, οι νευρολογικές διαταραχές, και η άνοια.

 

Μεταβολικά, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα προστατεύουν τα νεύρα, τα κύτταρα, και διάφορα άλλα συστατικά του εγκεφάλου έναντι του άγχους και της φλεγμονής, το οποίο με τη σειρά του βοηθά την προστασία της μνήμης, την παραγωγή ορμονών, και τη λειτουργία του νευρικού συστήματος.
Ω 3: Απομακρύνουν τον κίνδυνο νευροεκφυλιστικών νόσων του εγκεφάλου

Σε περίπτωση που πιστεύετε ότι το ιχθυέλαιο θα σας ωφελήσει συμπληρώστε το ερωτηματολόγιο υγείας ή επικοινωνήστε μαζί μας για να συζητήσουμε πως μπορούμε να σας βοηθήσουμε για το θέμα που σας απασχολεί.

Χρειάζεται όμως προσοχή όσον αφορά το συμπλήρωμα ιχθυελαίου που θα λάβετε. Λόγω της επιμόλυνσης με βαρέας μέταλλα, τα οποία περνούν στη λιπαρή φάση του ψαριού, πολλά συμπληρώματα δεν είναι καθαρά. Ενημερωθείτε από ανθρώπους του χώρου για τα διαθέσιμα συμπληρώματα.
Χρειάζεται προσοχή η επιλογή συμπληρώματος, και εδώ σίγουρα μπορούμε να σας βοηθήσουμε ώστε να διαλέξετε την ασφαλέστερη και συνάμα αποτελεσματικότερη: Επικίνδυνες υπερτροφές και συμπληρώματα διατροφής. Αφέλεια ή απάτη;

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *