Πανσέληνος Νοεμβρίου 2022: Πότε πέφτει το «Φεγγάρι του Κάστορα»

Πανσέληνος Νοεμβρίου 2022: Πότε πέφτει το «Φεγγάρι του Κάστορα»

Πότε είναι η πανσέληνος Νοεμβρίου 2022. Γιατί ονομάζεται «Φεγγάρι του Κάστορα».

Πλησιάζει η πανσέληνος Νοεμβρίου για το 2022, γνωστή και ως το «Φεγγάρι του Κάστορα, η οποία πρόκειται να στολίσει σύντομα το νυχτερινό ουρανό.

Μάλιστα, η πανσέληνος αυτό το μήνα θα είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή, καθώς πρόκειται να συνδυαστεί με ένα σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο, την ολική σεληνιακή έκλειψη.

Η ολική έκλειψη Σελήνης λέγεται αλλιώς και «Ματωμένο Φεγγάρι» και, σύμφωνα με τη NASA, η ερχόμενη θα είναι και η τελευταία για τα επόμενα τρία χρόνια, με την επόμενη να ανεμένεται για το 2025.

Όπως αναφέρει η αστρονομική ιστοσελίδα «Time and Date», η έκλειψη αυτή δεν θα είναι ορατή από την Ελλάδα, ωστόσο όσοι πιστεύουν στην αστρολογία θεωρούν ότι όλα τα ζώδια θα επηρεαστούν από αυτή, ανεξαρτήτως τοποθεσίας.

Διαβάστε Επίσης  Τραγωδία στον Πειραιά: Συνελήφθησαν καπετάνιος και μέλη του πληρώματος για τον επιβάτη που πέταξαν στην θάλασσα ΒΙΝΤΕΟ

 

Πανσέληνος Νοεμβρίου 2022 – Πότε είναι το «Φεγγάρι του Κάστορα»

Όπως αναφέρει το περιοδικό του Παλιού Αγρότη («Old Farmer’s Almanac»), η πανσέληνος θα λάβει χώρα στις 8 Νοεμβρίου, ημέρα Τρίτη.

Η φωτεινότητά του θα αγγίξει το 100%, ενώ στην Ελλάδα θα ανατείλει στις 17:18, δύοντας στις 7:05.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι το φεγγάρι θα μοιάζει πλήρες ήδη από την προηγούμενη ημέρα, την Δευτέρα 7 Νοεμβρίου, επομένως θα απολαύσουμε την εικόνα της πανσελήνου για δύο συναπτές νύχτες.

 

Πανσέληνος Νοεμβρίου 2022 – Γιατί ονομάζεται «Φεγγάρι του Κάστορα»

Τόσο η πανσέληνος, όσο και ολόκληρος ο μήνας κατά τον οποίο πραγματοποιείται, παίρνουν συνήθως το όνομά τους από τα φυσικά φαινόμενα και τις συνήθειες του ζωικού βασιλείου που χαρακτηρίζουν την περίοδο αυτή. Αυτό σημαίνει ότι ολόκληρος ο Νοέμβριος είναι ο «μήνας του Κάστορα».

Διαβάστε Επίσης  «Μάχη» με τις φλόγες στην Ελαφόνησο: Νέα ενίσχυση των δυνάμεων μετά την αναζωπύρωση

Συνήθως, οι ονομασίες της πανσελήνου και του εκάστοτε μήνα δίνονται από τις φυλές ιθαγενών της Αμερικής. Συγκεκριμένα για το Νοέμβριο, ο κάστορας αναφέρεται στα χαριτωμένα τρωκτικά, τα οποία μέχρι τις αρχές έχουν ήδη συλλέξει αρκετό φαγητό, προτού βρουν καταφύγιο μέσα στα δέντρα.

 

Άλλα ονόματα για την πανσέληνο του Νοεμβρίου είναι:

Το Παγωμένο Φεγγάρι (Φυλή Κρι): Αναφέρεται στην πτώση της θερμοκρασίας που παρατηρείται αυτή την περίοδο.
Το Φεγγάρι της Ανασκαφής (Φυλή Τλινγκίτ): Αναφέρεται στα μικρά ζώα που σκάβουν το έδαφος, αναζητώντας πεσμένους καρπούς.
Το Φεγγάρι του Οίστρου των Ελαφιών (Φυλές Ντακότα και Λακότα): Αναφέρεται στο γεγονός ότι αυτή είναι η περίοδος ζευγαρώματος των ελαφιών.

 

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *