Παχυσαρκία: Επαναστατική θεραπεία από άμμο «δεσμεύει» λίπη και σάκχαρα

Παχυσαρκία: Επαναστατική θεραπεία από άμμο «δεσμεύει» λίπη και σάκχαρα

Ειδικά παρασκευασμένα σωματίδια από καθαρή άμμο θα μπορούσαν να αποδειχθούν η νέα θεραπεία κατά της παχυσαρκίας, σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας Παχυσαρκία: Επαναστατική θεραπεία από άμμο «δεσμεύει» λίπη και σάκχαρα

FITNESS

Το νέο και πολλά υποσχόμενο πιθανό όπλο κατά της παχυσαρκίας κρύβεται στην κεντρική φώτο, όχι όμως σε κάποιο θρεπτικό στοιχείο του πορτοκαλιού ή του ανανά ούτε και στις ευεργετικές ιδιότητες του ήλιου. Σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας, ένα συστατικό της φυσικής άμμου, το πυρίτιο, μπορεί με την κατάλληλη επεξεργασία να αποτελέσει μια ρηξικέλευθη θεραπεία κατά της νόσου των 2 σχεδόν δισεκατομμυρίων ατόμων παγκοσμίως που αυξάνει τον κίνδυνο για χρόνιες παθήσεις όπως οι καρδιαγγειακές νόσοι, ο διαβήτης τύπου 2, ο καρκίνος και υψηλότερα ποσοστά θανάτου.Παχυσαρκία: Επαναστατική θεραπεία από άμμο «δεσμεύει» λίπη και σάκχαρα

Συγκεκριμένα, τα πορώδη σωματίδια διοξειδίου του πυριτίου (πυριτίας ή οργανικού πυριτίου – silica) που παρασκευάζονται από καθαρή άμμο, μπορούν χάρη στη μεγάλη ειδική επιφάνειά τους να απορροφούν μεγάλες ποσότητες πεπτικών ενζύμων, λιπαρών και σακχάρων εντός του γαστρεντερικού σωλήνα και μπλοκάρουν έτσι την πρόσληψη και πέψη τους από τον οργανισμό. Η νέα θεραπεία με βάση το οργανικό πυρίτιο θα είναι πιο φιλική στο στομάχι, με λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες για τον λήπτη όπως διάρροια, φούσκωμα και κοιλιακό άλγος που συνοδεύουν τα διαθέσιμα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας και αποτρέπουν πολλούς ασθενείς από την τήρηση της αγωγής.

Διαβάστε Επίσης  Πόσα κιλά πρέπει να είστε ανάλογα με το ύψος σας

Στην in-vitro μελέτη δοκιμάστηκαν διάφορα δείγματα διοξειδίου του πυριτίου σε συνθήκες προσομοίωσης του γαστρεντερικού περιβάλλοντος κατά την πέψη ενός γεύματος με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και υδατάνθρακες. Διαπιστώθηκε ότι σωματίδια της ένωσης με διάμετρο πόρων μεταξύ 6-10 nm είναι ιδανικά για την αποτρεπτική δράση ενάντια σε λιπαρά και σάκχαρα.

«Τα πορώδη σωματίδια διοξειδίου του πυριτίου έχουν συγκεντρώσει έντονο ενδιαφέρον για δυναμική τους ως όπλο κατά της παχυσαρκίας, με δοκιμές σε ανθρώπους να δείχνουν ότι είναι μια ασφαλής θεραπεία.

Ωστόσο, ο ακριβής τρόπος λειτουργίας τους διέφευγε έως σήμερα. Η έρευνά μας δείχνει πως χάρη στην τοπική δράση των σωματιδίων στο έντερο περιορίζεται η πέψη και απορρόφηση των λιπαρών και των υδατανθράκων. Είναι σημαντικό ότι ο ήπιος μηχανισμός αναμένεται να παράσχει θετικά κλινικά αποτελέσματα για την απώλεια βάρους, χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες», σχολίασε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Paul Joyce και πρόσθεσε ότι θα ακολουθήσουν μελέτες σε πειραματόζωα για τυχόν βελτιώσεις της θεραπείας.

Διαβάστε Επίσης  Θα τρελαθείτε: Το άγνωστο κόλπο με την κανέλα που θα κάνει πιο νόστιμο από ποτέ τον καφέ σας

Τι είναι το διοξείδιο του πυριτίου

Το πυρίτιο είναι ένα φυσικό ορυκτό που απαντάται υπό μορφήν σύνθετων πυριτιούχων ορυκτών και σπανιότερα ως διοξείδιο του πυριτίου, βασικό συστατικό της άμμου. Βρώσιμο διοξείδιο του πυριτίου χρησιμοποιείται ήδη σε πολλά προϊόντα και διατροφικά συμπληρώματα για τα οφέλη του για την υγεία και για την αποτροπή συσσώρευσης ή συνένωσης των συστατικών καθώς και σε διάφορα ποτά.

Το πυρίτιο προάγει μεταξύ άλλων την καλή υγεία ιστών με κολλαγόνο όπως των οστών, των αρθρώσεων, των μαλλιών, του δέρματος και των νυχιών, καθώς επίσης του νευρικού και γαστρεντερικού συστήματος.

 

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *