Χρόνιες Φλεγμονές: Καταστρέφουν την υγεία~Σχετίζονται με όλες τις ασθένειες

Χρόνιες Φλεγμονές: Καταστρέφουν την υγεία~Σχετίζονται με όλες τις ασθένειες

Χρόνιες Φλεγμονές: Καταστρέφουν την υγεία ~ Σχετίζονται με όλες τις ασθένειες

Με ποιους τρόπους βλάπτουν τα όργανά μας οι χρόνιες φλεγμονές

Δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αυτές, όμως συχνά μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνες για την υγεία μας. Χρόνιες Φλεγμονές: Καταστρέφουν την υγεία~Σχετίζονται με όλες τις ασθένειες

ΥΓΕΙΑ

Ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους για την υγεία σας εκεί έξω είναι η φλεγμονή. Η φλεγμονή είναι ένας βασικός παράγοντας στην ανάπτυξη πολλών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου και αυτοάνοσων ασθενειών. Μπορεί να προκαλέσει πόνο και ακόμη και παραμόρφωση. Είναι ένας εχθρός εκ των έσω και μπορεί να είναι δύσκολο να νικηθεί.

Τι είναι η φλεγμονή;

Το Ιατρικό λεξικό ορίζει φλεγμονή ως «προστατευτική απόκριση ιστού σε τραυματισμό ή καταστροφή ιστών, η οποία εξυπηρετεί στην καταστροφή, αραίωση ή αποκλεισμό και του ζημιογόνου παράγοντα και τα τραυματισμένων ιστών. Τα κλασικά συμπτώματα της οξείας φλεγμονής είναι ο πόνος, θερμότητα, ερυθρότητα, οίδημα, και απώλεια λειτουργίας.”

Γνωρίζουμε πως υπάρχουν αντιφλεγμονώδη φάρμακα και ειδικά σχεδιασμένες δίαιτες που στοχεύουν στην καταπολέμηση της φλεγμονής, πόσοι όμως ξέρουν τι πραγματικά είναι η φλεγμονή και ποιους σκοπούς εξυπηρετεί;

Χρόνιες Φλεγμονές: Καταστρέφουν την υγεία ~ Σχετίζονται με όλες τις ασθένειες

Με δυο λόγια, η φλεγμονή είναι ένας έμφυτος μηχανισμός του οργανισμού μας ενάντια σε εξωτερικές «απειλές» όπως το στρες, η λοίμωξη και οι τοξικές χημικές ουσίες.

Διαβάστε Επίσης  Έφτασαν τα χάπια για τον κορωνοϊό

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, η φλεγμονώδης αντίδραση είναι ευεργετική.

Όταν η φλεγμονή γίνεται χρόνια, ή επίμονη, όμως, μόνο προβλήματα μπορεί να προκύψουν. Εάν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού αρχίσουν να αντιδρούν υπερβολικά, η φλεγμονή μπορεί να στραφεί ενάντια στον ίδιο τον οργανισμό.

Η χρόνια φλεγμονή σχετίζεται με σχεδόν κάθε ασθένεια σε ένα ή τον άλλο τρόπο.

Αυτό το είδος επιβλαβούς, χρόνιας φλεγμονής μπορεί να είναι αποτέλεσμα πολλών διαφορετικών αιτιών, όπως ένας ιός ή ένα βακτήριο, μια αυτοάνοση διαταραχή, η κακή διατροφή ή το υπερβολικό στρες.
Δείτε και Αυτοάνοσα νοσήματα. Τελικά τι τα προκαλεί;

Όταν το ανοσοποιητικό εντοπίζει κάποιον από αυτούς τους κινδύνους, ενεργοποιεί συγκεκριμένες πρωτεΐνες που μπορούν να προστατεύσουν τα κύτταρα και τους ιστούς.

Είναι, λοιπόν, το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού που θα δημιουργήσει την φλεγμονή σε απόκριση σε πολλούς τύπους φλεγμονωδών ωθήσεων, που περιλαμβάνουν:

Κακές διατροφικές επιλογές, όπως τα επεξεργασμένα τρόφιμα και
εκείνα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη
Αλλεργικές αντιδράσεις σε τρόφιμα
Εξωτερικές πηγές στρες και συναισθηματική αναστάτωση
Περιβαλλοντικά αίτια, όπως η έκθεση σε συνθετικές ίνες, κόλλες, πλαστικά, οικιακά καθαριστικά βασισμένα σε χημικά, τα φυτοφάρμακα, η ρύπανση, και τα βαρέα μέταλλαΟι ορμονικές διαταραχές
Τραυματισμοί που έχουν ως αποτέλεσμα ουλώδη ιστό

Διαβάστε Επίσης  Το τρόφιμο – έκπληξη που μειώνει κατά 40% το λίπος στο ήπαρ

Δείτε μερικούς από τους βασικότερους σκοπούς που εξυπηρετεί η φλεγμονώδης αντίδραση στον οργανισμό μας.

 

1. Καταπολεμά τις λοιμώξεις
Η φλεγμονώδης αντίδραση είναι πιο εμφανής και πιο ευεργετική όταν εκδηλώνεται με στόχο την επούλωση ενός τραύματος ή την αντιμετώπιση μιας λοίμωξης. Τυπικές εκδηλώσεις της φλεγμονώδους αντίδρασης είναι ο πυρετός και το πρήξιμο των αδένων του σώματος ή η τοπική άνοδος της θερμοκρασίας και το κοκκίνισμα γύρω από μια πληγή.

Το οίδημα, το κοκκίνισμα και η θερμότητα είναι σημάδια ότι το ανοσοποιητικό στέλνει λευκά αιμοσφαίρια στο σημείο που χρειάζεται.

Στην περίπτωση αυτή, η φλεγμονή είναι χρήσιμη, απολύτως απαραίτητη και παροδική.

2. Μας προετοιμάζει για μια «μάχη»
Ένα άλλο είδος φλεγμονής είναι αυτό που εκδηλώνεται όταν βιώνουμε συναισθηματική φόρτιση και στρες. Στην περίπτωση αυτή, δεν αποστέλλονται κύτταρα του αίματος σε κάποιο συγκεκριμένο σημείο του σώματος, αλλά απελευθερώνονται οι λεγόμενες C-αντιδρώσες πρωτεΐνες στο αίμα και μεταφέρονται σε όλο το σώμα.

Πρόκειται για μια φυσική αντίδραση του οργανισμού μας όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια στρεσογόνο κατάσταση. Ωστόσο, όταν το στρες μάς κατακλύζει για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι C-αντιδρώσες πρωτεΐνες παράγονται συνεχώς και μαζικά, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος διαφόρων χρόνιων παθήσεων.
Δείτε και C-αντιδρώσα πρωτεΐνη και ΦΛΕΓΜΟΝΗ: Βραδυφλεγής καρκινική βόμβα

 

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *